Лондон дава до 5000 лири, за да си бракуваш старата кола

Кандидатите могат да получат и годишни карти за градския транспорт
Обновена: 4 фев 2023 15:59 | 4 фев 2023 15:57, Анисия Иванова
57
Лондон дава до 5000 лири, за да си бракуваш старата кола
Снимка: БГНЕС

Лондон въведе нова схема, която ще предложи на шофьорите до 5000 лири (6150 щ. долара), за да бракуват или осъвременят колата си, така че да отговарят на строгите нови правила за нивата на вредни емисии, които автомобилите могат да отделят. Новите разпоредби на практика ще забранят на стотици хиляди по-стари превозни средства да влизат в града, пише ДПА.

Правителствената агенция Транспорт за Лондон (Transport for London - Tfl), която също отговаря за автобусите и метро в града, реши да разшири лондонската зона с ултра ниски емисии, за да стане въздухът в британската столица по-чист.

Средствата, които ще бъдат отпускани на хората, за да предадат за скрап своите стари автомобили, ще бъдат осигурени от фонд с размер от 110 милиона лири. Той ще осигури безвъзмездни плащания на кандидатите с ниски доходи, както и на такива, получаващи обезщетения за инвалидност, чийто превозни средства не отговарят на новите изисквания на зоната с ултра ниски емисии.

Новите правила ще засегнат голям брой от по-старите автомобили, чиито собственици живеят в определяния като зона със свръхниски емисии район. Все пак има възможност старите автомобили да бъдат съвместими с новите изисквания, но в много от случаите подобно осъвременяване ще струва на собствениците им повече, отколкото самото превозно средство.

Зоната обхваща значителна площ от региона Голям Лондон (включващ Лондонското сити и 32 лондонски квартала), като в нея попадат 29 квартала: от Хорнчърч на изток до Хейс на запад, и от Епсъм на юг до абатството Уолтъм на север.

Ограниченията на нискоемисионната зона важат 24 часа в денонощието и през всеки ден от годината, с изключение на Коледа, 25 декември.

Шофьорите, които правят кратки пътувания в новата зона с превозно средство, което не отговаря на стандартите за отделяни емисии, ще бъдат таксувани с 12,5 лири на ден. Това разпореждане важи и за жителите на кварталите, които попадат в зоната.

Критиците на решението обаче казват, че така просто ще бъдат взети парите на хората, а според таблоида "Дейли експрес" до 100 000 автомобила ще трябва да бъдат бракувани.

Въпреки че класическите автомобили, на възраст над 40 години и регистрирани като антики, са освободени от заплащане на таксите, има опасения, че по-нови "класики" ще бъдат бракувани.

За да преминават свободно през зоната със свръхниски емисии превозните средства трябва да покриват най-малко екологична категория Евро 3 за мотоциклети, мотопеди, моторизирани триколки и четириколки, Евро 4 за бензинови автомобили, ванове, микробуси и други специализирани превозни средства и Евро 6 за дизелови автомобили, ванове и микробуси и други специализирани превозни средства.

Съгласно схемата за бракуване кандидатите с автомобил или ван, достъпен за инвалидни колички, могат да получат до 5000 лири, докато шофьорите на стандартен автомобил могат да получат до 2000 лири, за да бракуват автомобила си. Мотоциклетистите също могат да получат до 1000 лири за бракуване на мотора си.

Кандидатите имат и възможност да получат комбинация от парични средства в брой и годишни карти за превоз в градския транспорт. (Илиян Цвейн, БТА)


57
Още по темата: Лондонколибракуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В сравнение с цивилизованите страни, ние сме никъде.....
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде на къде някакви си ще те задължават да караш електричка. Да спрат самолетите, те най-много замърсяват, да съберат и всички частни такива. За батериите защо не казват колко са вредни, а и какво ще ги правим като увехнат. Стига с тези лъжи и клиент зад измислици.
44
0
 
6
 
! Отговори
Чик чок преди 1 месец
И да дадеш още 35-40 хиляди лири за нова електрическа помия, нали тъй? АдмЮнче, пак забраняваш, ама пак не става, а?
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такова нещо у нас просто няма как да се случи!
42
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
А&Е , ако дойде ви пита в коя болница искате да ви закараме??? След оказаната помощ да ви изпратят в спец.болница ви карат отново с линейката.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА МИ ПРАТЯТ БРАКА И 5000-ТЕ ХИЛЯДИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ С КРАЛ ЛИ СА ИЛИ С КРАЛИЦА!!!
40
1
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 1 месец
Като сте толкова вещ по въпроса около медицинското обслужване на Острова, случайно да знаете какво е "А&Е" към ВСЯКА болница и дали ще чакате въобще? Само не ме питайте какво е "А&E". Опитате чрез Гуугл. Може и да ви се отвори парашута. :D
39
2
 
5
 
! Отговори
Covid-19 преди 1 месец
Да, има подобни плащания. Чичо ми е пенсионер с пенсия и премина на новата схема "на 12 паунда - 1" Пенсията му скочи от 756 паунда на месец на 995 и получи грант от 10 000 паунда. А какви петцифрени суми плащаха HMRC - 5 grants по схемата SEISS по време на локдауна, по-добре да не споменавам, че някой "интернет мениджър БГ" току-виж хвърлил топа. :) Проблемът е, че звучи като Sci-Fi, но за разочарование на диваните чатари, е истина.
38
1
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Срещу тях да бягате неможете да ги настигнете. Не са били роби!!!!! И нямат робско мислене.Вие 33 години плащате по скъпа храна от тях и едва сега излиза информацията,че в Бг е по скъпо на какво отгоре???! Заплатите ли??? Индустрията ли ??? Собствено производство???? Кое Бг внася като хранителни ресурси????? Кое????. Там във Великобритания се внасят олиото и пак е по ефтино от България....защо????? Как тъй???
37
2
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 месец
До Анонимен 32, Това не е точно така!
36
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 месец
До Анонимен 23, Така е за бензиновите, но хвърлят по-малко финни частици от дизеловите. Проблемът при дизелите е азотният диоксит.
35
1
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Ако си в болницата, избираш си менюто 1;2;3 и на всеки 2 часа минават да си вземеш чай или кафе или мляко или какао каквото поискаш плод или бисквитки
34
2
 
9
 
! Отговори
Bongo Bongo преди 1 месец
За всяка лъжа, ще пиша истината!ЛОНДОН Е ЦЕНТЪР НА ФАБРИКИТЕ ЗА ПАРИ НАРЕЧЕНИ БАНКИ. ИЗОБИЛИЕТО Е ОГРОМНО. СТИГА ДА ИСКАШ ДА РАБОТИШ И СЕ РАЗВИВАШ.ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ СА ПО ЕФТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ.МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ ПОЧИВКА КЪДЕТО ИСКАШ. МОЖЕШ ДА СПЕСТИШ ПАРИ. МОЖЕШ ОТ ОБИНОВЕН СТРОИТЕЛ ДА СТАНЕШ СПОСОБЕН МЕНИДЖЪР СТИГА ДА ИСКАШ И ДА ТЪРСИШ .ДЪРЖАВАТА ТИ ПОМАГА, А НЕ ВОЮВА СРЕЩУ ТЕБ. ИМАШ ПРАВА И МОЖЕШ ДА СИ ГИ ТЪРСИШ.ЗДРАВНО ОСИГУРЕН, ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО МЕД ОБСЛУЖВАНЕ.В БОЛНИЦАТА ИЗБИРАШ СИ ХР
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всички коли трябва да са "умни" че да те слухтят постоянно, лоши стари автомобили." - От VW ми казаха, че гаранцията ми не важи, освен ако не се свържа към системата им. А сега де? Попутах как да махна милрофонте от колата, оная ме гледаше, все едно я попитах, как да си отрежа ушите ...
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"медицинската помощ е безплатна" с 8 седмици период на изчакване за преглвд.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16 - Ужас. Толкова ли е зле :(
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23 - ЕС и Англия, дикато бяха часъ от ЕС, ьапочна да налага масово дизела, като хубава и чиста алтернатива на бензина (поне според тях) и сега се чудят, как да се изнижат.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"така че да отговарят на строгите нови правила за нивата на вредни емисии," d g d ...
28
2
 
4
 
! Отговори
До Котка преди 1 месец
Я ни сведи нещо за NIN, двата вида Драйвинг Лайсънси, безплатното пътуване и картите за транспорт, Уинтър фюъл пеймънт, коуст ъф ливинг пеймънт, етс., че да тръгне моабета. Има и много други работи, но в момента съм на бира и нямам време. Take your time and relax. Ще те изпитам по-късно.
27
6
 
6
 
! Отговори
Лондонър преди 1 месец
Не само вие, но и много други, дори англичани, не ги знаят тези неща. Ако къщата е твоя или си бил на наем, когато се пенсионираш, Housing Authority започват да плащат, а нещо за Садък Каунсъл (Southwark) да сте чували? Zнанието е сила! Незнанието - мрак. Никога не съм живял с българи и затова зная всьо и вся. £10,000 паунда за всеки пенсионер, вкл. и от България, който е плащал данъци и Нешънъл Иншуранс Контрибюшън. Наздраве!