До момента са изтеглени 19 милиони руски и съветски книги от Украйна

Руският език все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите
7 фев 2023 20:55, Йоана Цонева
267
До момента са изтеглени 19 милиони руски и съветски книги от Украйна
Снимка: БГНЕС

Украйна е изтеглила от библиотеките си около 19 милиона броя книги до миналия ноември, които идват или от съветската епоха, или са на руски език, е заявил украинският депутат Евгения Кравчук, цитирана от "Ройтерс".

Кравчук, която е заместник-председател на комисията по хуманитарна и информационна политика на украинския парламент, каза, че от 19 милиона книги 11 милиона са на руски език.

"Някои книги на украински език от съветската епоха също са премахнати", каза Кравчук според изявление, публикувано на уебсайта на Върховната Рада.

"Има и препоръки за изтегляне и премахване на книги, чиито автори подкрепят въоръжената агресия срещу Украйна.

Не е ясно какво се е случило с изтеглените книги.

След като Русия анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 г., Киев все повече започна да ограничава използването на руски книги. Процесът на така наречената "дерусификация" се ускори, когато Русия нахлу в страната преди близо година.

В средата на 2022 г. Украйна ограничи разпространението на руски книги, опитвайки се да прекъсне допълнително културните връзки между двете съседки и да отмени политиките, които според властите в Киев са потискали украинската идентичност от векове.

"Като цяло съотношението на книги на руски и украински език в нашите библиотеки е просто много жалко", каза Кравчук.

"Така че сега говорим за това, че е необходимо да се подновят фондовете и да се закупят книги на украински език възможно най-скоро."

Още по темата
Тя добави, че около 44% от книгите в украинските библиотеки са на руски език, останалите са на украински или езици на страните от Европейския съюз.

Украинският е единственият официален език в страната. Около половината от населението говори предимно или само украински, а около 30% говорят предимно или само руски, според проучване от 2019 г. на Киевския международен институт по социология.

И руският, и украинският са източнославянски езици, но докато повечето украинци говорят руски, руснаците, които не са запознати с украинския, трудно го разбират.

Руският все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите. И все още се говори много широко в много градове, включително Киев, въпреки че използването на руски е все по-ограничено. Законодателството задължава предприятията и другите институции да използват украински.

В Украйна след руската агресия от февруари миналата година върви активна камапания за смяна на имена на улици и други топоними, носещи имената на руски или съветски исторически фигири, включтелно писатели и поети. Също така се премахват паметници, свързани с Русия, включително на руски и съветски лидери, монарси и пълководци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се разпадна СССР?Защо комунизма-социализъм не успя?Защо всички емигранти бягат на запад а не в Русия?Ако е толкова хубаво в Русия какво търсят на запад?Всичко руско вън!ВЪН!!!!Нищо не правят тия,само оръжия.Не стават!!!!
171
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
удавника се хваща за сламка.....виждат че губят войната и горят и унищожават всичко! книгите ще ги издадат отново, но украинското семе се губи завинаги!
170
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтеглени.... Какво значи изтеглени? Нациститедействат по един начин.Горят. Но няма дълго да чакат - отново ще им ги върнат. И се надявам да ги накарат да ги научат наизуст. 1Нацист от добро не разбира.
169
15
 
7
 
! Отговори
До 190 преди 1 година
Виждам, че "много знаеш" за Степан Бандера - почти всичко, което си научил от 2-3 изречения, казани от руснаците ! То по тяхната логика, и Левски и Ботев са нацисти !
168
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са малцинство в Украйна но налагат на руснаците и др. да учат улраински. Това е потурчване.
167
9
 
9
 
! Отговори
До Истината преди 1 година
Украинският, по-специално в думите, които съществуват от древността, е по-близък до българския, отколкото до руския, това е истината !
166
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тук кога ще изтеглят руските книги и кога ще бутнат паметниците на съветските окупатори?!Ще чакат и нас ли да ни нападнат, за да го направят хората с власт?!Само с един мавзолей на Гошо-пияндето няма да стане!!!!
165
8
 
4
 
! Отговори
Нещо като преди 1 година
Почистване на Авгиевите обори !
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Хитлер е правил същото...
163
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се че ще горят пропагандните книги.
162
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да знете не са фашисти бандеровци са нищо, че нямат разлика.
161
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка история - да водиш война горейки книги. Вероятно повечето са масови издания, но със сигурност между тях има и разни редки книги. Да се надяваме да са ги продали, а да не са ги унищожили, защото ще е жалко да се загубят за историята.
160
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Мале, големи са галимации, не знаех за тази работа. Очевидно са са ядосали един на друг. Впрочем - тъжна история и на всички стана ясно колко е тъпо всичко.
159
3
 
12
 
! Отговори
Зиги Хайли преди 1 година
Ми сигурно са ги изгорили когато маршируваха с факлите.
158
9
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
През 1920, малко след ПСВ, избухва руско-полска война. Панска Полша превзема Лвов и областта Галиция, тръгва и към Вилнюс. Русия обаче бързо я слага на мястото й - конницата на Будьони разбива полската шляxta. Тогава Ленин решава да създаде отделна република Украйна, където да живеят етнически руснаци и поляци на запад.И само година по-късно Украйна се включва в новосъздадения СССР. Така че тази държава е създадена с ленински декрет.Самото й име - Украйна, говори, че е отстрани, накрая на Русия.
157
14
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Сарказъм Радомирски ... Споко другаре и товарищи, празните рафтове ще се запълнят със същите книги но на украински и други европейски езици, включително и български в българските училища в Украйна ... путин забрани украинския и българския в окупираните територии и е съвсем резонно да получи така характерния за него реципрочен отговор, а и никой в Украйна не харесва езика на агресора, който избива украински граждани и руши домовете и държавата им ... !!!
156
7
 
6
 
! Отговори
Десен, проевропейски преди 1 година
Те си знаят какво целят да направят, но от личен опит им казвам да не унищожават или изхвърлят книги. Дори днес, в епохата на интернет, понякога имам затруднения, когато търся в нашите най-големи библиотеки някои книги, но се оказва, че са били "изеглени", а после унищожени при инициативата с цел инкриминиране на част от книгите в нашите библиотеки след 9 септември 1944 г. В тази инициатива са участвали и групи ремсисти, които не винаги са били наясно кой автор какъв е и що за книги е писал.
155
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците които избягаха от украйна всички говорят на руски защото на украински няма кой да ги разбере. Просно са жалки и другото жалко е, че цяла Европа се кланя на бедния и лош английски език. Защо в ЕС е наложен той, като реално няма англоговоряща страна. Ясно е кой им го налага и на кого се подчиняват, някога така е налаган руския в соца.
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският Генералите е дал клетва пред Украинския народ, а не пред украинскиятепръдльоци исерсемубийци. Жлътнала е ливадата, Увехнала е люцерната, сал мара и хуйяната лижат уморен следоледа в става за 7/8
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 178, когато дойдоха, Когато отнесоха руските книги на кладата мълчахме, изгориха руснаците; Когато украинските книги отнесоха на огъня - ние мълчахме, Изгориха Украинците. Ние пак мълчахме; КогатоШперц дойде с 100 леопарда и започна да ни прави на кървавици и ***, вече нямаше кой да мълчи. Всички почиваха починали отсмърт чрез убиване в немското барбекю