До момента са изтеглени 19 милиони руски и съветски книги от Украйна

Руският език все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите
7 фев 2023 20:55, Йоана Цонева
267
До момента са изтеглени 19 милиони руски и съветски книги от Украйна
Снимка: БГНЕС

Украйна е изтеглила от библиотеките си около 19 милиона броя книги до миналия ноември, които идват или от съветската епоха, или са на руски език, е заявил украинският депутат Евгения Кравчук, цитирана от "Ройтерс".

Кравчук, която е заместник-председател на комисията по хуманитарна и информационна политика на украинския парламент, каза, че от 19 милиона книги 11 милиона са на руски език.

"Някои книги на украински език от съветската епоха също са премахнати", каза Кравчук според изявление, публикувано на уебсайта на Върховната Рада.

"Има и препоръки за изтегляне и премахване на книги, чиито автори подкрепят въоръжената агресия срещу Украйна.

Не е ясно какво се е случило с изтеглените книги.

След като Русия анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 г., Киев все повече започна да ограничава използването на руски книги. Процесът на така наречената "дерусификация" се ускори, когато Русия нахлу в страната преди близо година.

В средата на 2022 г. Украйна ограничи разпространението на руски книги, опитвайки се да прекъсне допълнително културните връзки между двете съседки и да отмени политиките, които според властите в Киев са потискали украинската идентичност от векове.

"Като цяло съотношението на книги на руски и украински език в нашите библиотеки е просто много жалко", каза Кравчук.

"Така че сега говорим за това, че е необходимо да се подновят фондовете и да се закупят книги на украински език възможно най-скоро."

Още по темата
Тя добави, че около 44% от книгите в украинските библиотеки са на руски език, останалите са на украински или езици на страните от Европейския съюз.

Украинският е единственият официален език в страната. Около половината от населението говори предимно или само украински, а около 30% говорят предимно или само руски, според проучване от 2019 г. на Киевския международен институт по социология.

И руският, и украинският са източнославянски езици, но докато повечето украинци говорят руски, руснаците, които не са запознати с украинския, трудно го разбират.

Руският все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите. И все още се говори много широко в много градове, включително Киев, въпреки че използването на руски е все по-ограничено. Законодателството задължава предприятията и другите институции да използват украински.

В Украйна след руската агресия от февруари миналата година върви активна камапания за смяна на имена на улици и други топоними, носещи имената на руски или съветски исторически фигири, включтелно писатели и поети. Също така се премахват паметници, свързани с Русия, включително на руски и съветски лидери, монарси и пълководци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В концлагера насила ще ви накарат на глас да четете нациски книги на чист украински език щете не щете щото си драскайте и не протестирайте. Споко. Благодаря това е важно !
131
20
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Руснаците си го заработиха това отношение.Не е правилно да се изхвърлят книги, но когато убиват Украински деца руските агресори няма как да очакват уважение и културни мостове между себе си и Украйна.Жалко е наистина заради книгите - Хитлер ги е горил даже...
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Илон Мъск или Тръмп защо не ги изкупят и спасят ?!? Какво значи изтеглени демек унищожени. Мразя ви меко казано изверрги.
129
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
виж кадрите 1933 година в германия- как се горят книги- оказа се че "демократите" са най гнусните лъжци
128
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В новините беше такова гадно предъвкване че се потресох. Защо нито САЩ нито ЕС нито България никой не дава помощ на Сирия освен Русия и Иран.
127
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Руските паметници сега Руските книги им са криви..
126
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ЕС не помогнаха при земетресението нито на съюзника си Турция нито на многострсдална Сирия ! ЕС изпрати няколко екипи на суверенни страни но ЕС не може да помогне на Сирия заради санкции. Тези два субекта както и Нато не могат да покажат капка човещина и морал.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка!
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще им напечата книги на руски език както,ако може да напечата книги на руски език от руско издателство за всички малки и малко по- големи народи,че големи народи,но руско издателство да печата на чужд език или на език на друг народ дори приятелски както ги определя,а руски автори на преведени на езика на другия народ примерно за вътрешни техни нужди за разпространение в техните книжарници и библиотеки за продажба или ползване в библиотека,че ако иска човек от този народ да купи или да чете
123
6
 
13
 
! Отговори
димитър преди 1 година
.Вие наивни и глупави хуманни Руснаци до кога ще търпите всичко това тоя театър който разиграват тези цивилизовани престъпници колонизатори.?.
122
5
 
15
 
! Отговори
димитър преди 1 година
Както преди 80 години когато нацистите в Германия горяха всичко което не е натциско.Наивните и глупави Руснаци търпят и само наблюдават как тези бандеровци разрушават паметници, както от Руската така и Съветската не оставйки нищо. Тъй като Украинско няма нищо ни научнотехническа литература, ни класика или нещо друго само нацизъм и пак нацизъм и нищо повече. До сега Киев и Административните сгради на тези бандеровци трябваше да се изравнени а те продължават с господарите от Америка и ЕС да си '''''ходят на гости конференции и разходки да си устрояват'''''' .Вие наивни и глупави хуманни Русн
121
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Западът се самоизолира." -------------------------------------------- МУХАХАХАХАХАХАХА.....как се САМОИЗОЛИРА нещо, което се състои от НАД 50 държави, каймкът от всичките....движещата сила последните 2000 години на човечеството във всякакво ОТНОШЕНИЕ???? Бе мислете като плещите тези глупави опорки!!!
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът се самоизолира. Скоро единствените книги, които ще ви е позволено да четете, ще са от местни украински автори, на мова диалект. От авдеевка, загоровка, мойсеевка, захарошченка...измислям си имена, че не мога да им запомня селските местности и великите украински писатели и мислители. Скоро ще ни образоват по правилен украински начин и ще знаем точно каквото е правилно.
119
3
 
8
 
! Отговори
Зе преди 1 година
24/7 часовият маратон на украинската пропаганда в единната платформа, в която участва Freedom tv, Украйна 24, ICTV, все правилни медии, явно е взела доста жертви сред местното население. Ама нали е правилната пропаганда... Хе хе, опозицията в Украйна още е жива. И предава истината. Не всички са зомбирани.
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 125 Анонимен до 114 Кравар Нато и САЩ до момента са дали на Украйна над 25 милиарда долара военна помощ! . . . . Образовай се! Прочети, но и разбери - функционален ***! САЩ не дава помощ а кредит за купуване, но ЕС и ние даряваме! Разбираш ли разликата?
117
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***. щяха за седмица да превземат Киев. После беше за денят на победата. После за малко по-натам. 1 г по-късно се окопаха и не мърдат. Много впечатляващо. Страна която всяка година вкарва десетки милиарди в оръжия не може да се справи с далеч по-неподготвена и малобройна държава. Може само да бомби мирното население
116
3
 
11
 
! Отговори
Хубаво, де преди 1 година
Решили - изхвърлили.Само не мога да си обясня, как така украинска библиотека няма досега книги на украински език, че на всичко от горе се кахъри как и откъде да ги напазарува, за да изравни съотношението спрямо книгите на руски език, които притежава.Излиза, че или не е имало никога достатъчно книги на украински или че пренебрежимо малко клиенти на библиотеките са го използвали.Другият вариант е подобен на парадокса на древните македонски парични знаци.
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че укрите бягат като наакани. Пък той Путин ще им напечата и книги и учебници.
114
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уаауууу цели 80 танка дава Германия на Украйна. Край! Свършено е с Путин. Наркомана вече е пред Москва. Муахахаахахах..краварите в какъв филм са не е истина. А бе, кравари кажете си дилъра. Гледам яка е стоката.
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудя се - Митрфанчето изпи всичко, мини купи нещо и идвайте!