За ужаса в Турция: Градовете Хатай и Нурдагъ са напълно заличени

Огромен брой хора остават под отломките, разказа Нора Чолакова
8 фев 2023 10:16, Анисия Иванова
107

Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който се намира в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са сринати. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", разказа за ужаса в Турция журналистът Нора Чолакова в ефир на "България сутрин".

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца.

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова.

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. По думите на журналиста хората са изключително притеснени, но проявяват хладнокръвие.

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна Нора Чолакова.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука ако се случи нещо подобно недай боже, трагедията ще е огромна, не само панелки но и 90% от новото строителство заминава, тъй като стандартите там са спазени под масата на някой общински съветник
6
2
 
34
 
! Отговори
За новинарите преди 1 година
Има още една пострадала държава - Сирия. Като сте тръгнали със 'съчувствието' , поне бъдете принципни! Иначе си е чисто позьорство!
5
12
 
4
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Аз съм дал вето на тези същества още в детските години и така ще бъде до края ми не подлежи на промяна .Това е моя избор по този начин ,аз съм една частица уважение към хората които са изпитали ужаса Девшерме данъка и борбата за свобода !
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ще построят на тяхно място от новите "умни градове".
3
4
 
32
 
! Отговори
ЗАЩО!!! преди 1 година
Ей-иииии, политици и Президент, защо не изпращате хуманитарна помощ на СИРИЯ. Те не са ли хора????? Там няма ли затрупани деца и жени. Толкова ли ви е страх от онзи с деменцията и онази лелка от Брюксел с нацисткото изражение. СРАМ И ПОЗОР сте!!! И не ме трийте, защото само питам тези наведени в МС и Президентство.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото и да се смеят хората на пророчествата на Ванга и на Сервюкова, ей го на...познават. Края е близо
1
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция ще се възстанови и ще забрави, колкото и бедна държава да е. Но, виж, ние от една кал не можем 2 села да оправим и викаме Неволята... Да не дава Господ тук да се случи такова нещо, че 90% от панелките падат моментално.