След Чехия и Унгария вече технически е в рецесия

Очаква се свиването да продължи и през настоящото тримесечие
14 фев 2023 13:15, Елка Василева
20
След Чехия и Унгария вече технически е в рецесия
Снимка: архив, БГНЕС

Унгарската икономика технически е изпаднала в рецесия през последното тримесечие на миналата година, предаде Ройтерс, като цитира официални данни. Страната последва Чехия, която в края на февруари обяви, че през втората половина на миналата година е навлязла в лека рецесия.

Данните за Унгария сочат, че икономиката й регистрира спад за второ поредно тримесечие. За периода октомври-декември той е бил 0,4 на сто, а за юли-септември - 0,7 на сто.

На годишна база обаче унгарската икономика расте през четвъртото тримесечие с 0,4 на сто спрямо ръст от 4 на сто през третото тримесечие.

"Унгарската икономика изпадна в техническа рецесия", заяви икономистът от Ай Ен Джи (ING) Петер Вировач. "Смятаме, че свиването ще продължи и през настоящото тримесечие, след което ще започне възстановяване".

В същото време съседните Словакия и Румъния засега успяват да избегната рецесията. Словакия регистрира икономически растеж от 0,3 на сто през четвъртото тримесечие и 1,1 на годишна база за периода, а Румъния се представи дори още по-добре с растеж за тримесечието от 1,1 на сто, колкото и през третото тримесечие, и 4,6 на сто на годишна база.

Инфлацията в Централна Европа изглежда, че е достигнала пика си в началото на тази година, което ще даде възможност на централните банки да спрат вдигането на лихвените проценти. Тя е най-сериозна именно в Унгария, достигайки 25,7 на сто през януари, докато в Румъния спадна до 15,07 на сто спрямо 16 на сто през декември.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Цяла Европа преди 1 година
Цяла Европа навлиза в тежка рецесия, ние към еврозоната тичаме! Раздвоение на личността някакво.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато доходите изостават, инфлацията скача.
15
11
 
11
 
! Отговори
кОстя кОпейкин преди 1 година
Турция, Унгария .... Най-големите приятели на руZZия с най-висока инфлация и най-тежка криза. Защо така, другари руски трoлoве?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И децата знаят, че е нужен ръст не по-малък от 2% , за да се запази заетостта. Ръст от 0.3-0.8 води до увеличаване на безработицата. Само заради инфлацията би трябвало да има ръст от 5-6%
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваш до едно време, но като няма раждаемост изпадаш в рецесия. Моето семейство няма деца, с 5 апартамента и вече работим за нищо. Момчетата, вече, мъже на по 30 изкарват по 4-5 хиляди лева хоум офис, не купуват нищо я изхарчат половин заплата, я не и не си знаят парите. Питам за внуци. Не искат. Имат по 3-4 приятелки и все се чудят къде да спят "тая ми омръзна, оная ми омръзна" вече 15 години. Като ги гледам, съжалявам, че съм ги правил вместо и аз да си гледам кефа.
12
1
 
0
 
! Отговори
Зо 13 преди 1 година
***, а този който те шамароса, ти каза, че ти си виновен, нали?
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още подкрепяйте Зеленски па ще сме добре, Европа потъва славно заради един брадясал артист.
10
2
 
13
 
! Отговори
;; преди 1 година
Важно е уС.с-райна да е добре въоръжена.Другите глад и разкошна мизерия.Само едно земетресение ще свърши огромна и полезна работа.
9
3
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
До анонимен,вие сте в рая,след комунизма направо сте в рая,всичко ви пада от небето и молете се наистина господ да е българин и да не умирате,че ако умрете друг такъв рай няма да намерите и освен това ще трябва цяла влакова композиция да закачите зад катафалката за да си занесете на оня свят несметните крадени богатства,но това си е ваш проблем,по-важното е,че ако това се случи света ще бъде свободен от българския гнет
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
He зяnaй в чyжgo kaнчe, copocoиgинo!
7
16
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахааа, Орбанн защото много голем путинист, та с най-галяма инфлация 25,7%
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък ний сме с рекорден ръст и тенденцията е да се ускори рязко икономиката до невиждани размери.
5
4
 
18
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Няма газ, няма икономика няма петрол. Важното е оръжие за "ЗЕЛЕНОТО" да има.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме перманентно в рецесия и технически и химически
3
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Интересно ние в какво сме, не ми е ясно. Изобщо един господ знае как изобщо сме живи, след като постоянно се реве как еди-кой си бил от зле, та по-зле, дори и бивши империи като Англия напр. или дундурканата Гърция?
2
1
 
8
 
! Отговори
Руската газ преди 1 година
предава Ройтерс... Явно ги е яд на нещо - не че на острова не са потънали вече!
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауу, всички в рецесия, само ние с 2 000 лв средни заплати, с ръст в икономиката с не знам колко процента, с доволни от живота си граждани / селяни/ ,с ръст в износа и потреблението, заболява ме стомаха от смях / или от мъка/.