За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет

81% от европейците се оплакват от големи неравенства в доходите
165
За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви са възгледите на европейците относно справедливостта и неравенството? 47% от европейците смятат, че имат равни възможности за напредък в живота в сравнение с другите, а 38% са на мнение, че повечето от нещата, които се случват в живота им, са справедливи. Това сочат данните от проучване на Евробарометър.

На въпроса дали са съгласни, че в момента в България имат равни възможности за постигане на успех в живота както всички останали, положително са отговорили 27%, отрицателно - 43%, а неутрално - също 27%. Това поставя страната ни на четвърто място по най-нисък процент в ЕС.

Най-оптимистични са настроенията във Финландия (69%), Люксембург (66%) и Швеция (65%). Най-ниски нива на съгласие са в Хърватия (23%), Кипър (21%) и Гърция (14%).

Според 81% от населението в страните-членки на ЕС разликите в доходите са твърде големи, а 78% смятат, че националните правителства трябва да направят повече, за да се справят с тези неравенства в доходите.

Доброто образование (94%) и усилената работа (90%) се считат за важни или съществени за постигане на напредък в живота. Около две трети от респондентите също вярват, че произходът от богато семейство е съществено (12%) или важно (53%), за да напреднете в живота.

Евробарометър също така показва прогресивно нарастване на образователните постижения в три поколения. Около шест от десет анкетирани са получили образователно ниво, което е по-високо от това на майка им (64%) или баща им (61%). По същия начин около четири от десет майки (41%) и бащи (43%) на анкетираните са получили образователно ниво, по-високо от това на родителите си.

Трима от всеки десет са имали някаква форма на социално-икономически затруднения по време на пандемията.  49% са доволни от мерките, предприети на национално ниво, а 46% от институциите на ЕС. 19% са получили поне един вид финансова подкрепа заради пандемията.

81% от гражданите на ЕС смятат, че неравенството в доходите е твърде голямо. Въпреки че остава високо, нивото на загриженост относно неравенството в доходите е малко по-ниско в сравнение с 2017 г. (85%). Въпреки кризата с COVID-19 опасенията за неравенството в доходите намаляха за повечето социално-икономически групи. Този спад е най-голям при по-възрастните хора и тези, живеещи в селските райони. Обратно, възприятието за справедливост в живота е намаляло през последните 5 години: делът на хората, съгласни, че нещата, които се случват в живота им, са справедливи, е намалял от 51% през 2017 г. на 38% през 2022 г.

78% от европейците смятат, че общите публични разходи за ключови социални политики трябва да се увеличат. Повечето граждани на ЕС предпочитат допълнителни разходи за социални политики, като това важи особено за южните страни от ЕС.

Повишените разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи са основен приоритет в почти всички страни, следвани от образование, пенсии, жилища и след това подкрепа на доходите и семейни обезщетения и обезщетения за безработица.

 Повечето смятат, че допълнителните социални разходи трябва да се финансират чрез увеличаване на данъчната тежест на домакинствата (51%), като алтернативите са намаляване на други публични разходи (15%), увеличаване на публичните дефицити (12%) или неувеличаване на социалните разходи (16%).

Проучването на Евробарометър се основава на 26 395 интервюта през май и юни 2022 г. в 27-те държави членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ СТРОИМ ЗАВОД - ЗАВОД ЗА ЖИВОТ, БЕ КАЗАЛ ПОЕТА,А СЕГА СТРОИМ ТЕРМИНАЛИ - ЕДИНИЯТ ДА ИЗБЯГАТ МЛАДИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ,А ВТОРИЯТ - ЗА СТАРИТЕ КЪМ ГРОБИЩАТА... ГОЛЯМ НАПРЕДЪК, ГОЛЯМ !!?...
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една поговорка - "това което притежаваш и то те притежава" и една друга - "много пари много грижи". Хубаво е да имаш пари, но не и да си им роб, то затова е най-добре да имаш добър сигурен доход от нещо, което ти доставя удоволствие, а не е просто работа за повече пари. То затова има татини детенца им е гот, докато харчат готови милки, но ако не са се ошлайфали в бизнеса на тате, като поемат щафетата не могат да се справят.
134
0
 
6
 
! Отговори
Руски виц преди 1 година
Икономическое образование тут ни при чом - Евреи надо родиться ;) Превод: икономическото образование за нищо не ползва - трябва да се родиш евреин.Животът на човека не се състои в изобилието на имота му . Исус Христос.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Странна работа... - Ако си виждал хора от знатни семейства, щеше да знаеш, че нямаш база за стравнние.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Родителите са длъжни да осигурят на децата си две неща: възпитание и образование!" - Това, дето го осигуряваха милион през 70-те и 80-те! Виж, колко добре завърши всичко това! Има много повече, от това, да научиш дете си, да не псуав и пърди на масата, преди да го шитнеш в някое скъпо училище.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 149 - Не само. Може и да ми се смееш, но СССР имаше една от най-добрите образовате образователни системи, но липсата на свободни пазири, систма, позволяваща развитие и адекватни мерки, предпазващи конкуренцията, не ги или има на лице, много трудно стават нещата.
130
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът трябва да разбере, че единствено висококачественото образование гарантира добър и богат живот и просперитет!
129
4
 
0
 
! Отговори
Динко преди 1 година
До SS 141 - От Русия идва властта, а от Евроатлантизма идват парите.
128
5
 
9
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
Баре, стани и ти програмист! Мислиш, че ти дават 10 бона без работа ли? Само на родилите се с късмет им дават пари без работа. Останалите трябва да ги изработим. Мислиш си, че е много лесно ли? Стани и ти програмист! А ако си мислиш, че 10 бона са много пари, идея си нямаш колко са богати някои хора в определени квартали.
127
4
 
9
 
! Отговори
бърпи преди 1 година
У нас трябва да си от номенклатурно шумкарско котило. Иначе не стават нещата. Ние нямаме аристократи или потомствени богаташи. Черепа и Бобоков не се броят.
126
2
 
11
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
И да спорите и да не спорите, хорятя се делят на две класи. Разполагащи с времето си и обратното. Едните го продават за да живят, колкото и цинично да е в действителност, и независимо от доходността. Другите са истински свободните хора. Та ако ще и 20 хиляди да ти заплатата, ти пак си в първата категория - тази в която продаваш от времето отредено ти от Всевишния за да си го купиш отново.
125
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
Да премахнат административните усложнения - да можем да си изкарваме хляба сами. Работи ми се - нямам право, това е глупаво.
124
4
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Нищо подобно ! Да си роден в семейство от бившата партийна номенклатура,или да си отроче на потомствен комунистически престъпник ,Ето това гарантира просперитет ! Веднага ставаш ,,демократ" и евроатлантик и политик,депутат,бизнесмен ! Кеф ти в СДС ,кеф ти в ГЕРБ ,ДБ ,БСП и така нататък....?
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 134, личи си. Манталитета ви не се е променил през целият ви живот. И все някой ти пречи. Фактите са други! Отпадъкът не се променя. Стойностният човек се променя. И днес живее добре! Успех на дъното!
122
6
 
8
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Парите нямат абсолютно никакво значение! Но... едно е да плачеш, когато караш колело, а съвсем друго, когато плачеш и караш Мерцедес...
121
6
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 година
Не съм живял в такава мизерия, глад, студ, не смееш да включиш радиатора. Осигуровки, данъци, такси - всичко си върви. Освен това има административна забрана да се извършват свободно дейности. Не става въпрос за нещо сложно.
120
3
 
17
 
! Отговори
Мичето преди 1 година
До Анонимен 55 - Родителите са длъжни да осигурят на децата си две неща: възпитание и образование! Нищо повече. Оттам нататък от децата зависи какво ще постигнат!
119
6
 
7
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Не съм за насилието,но помните ли историята и защо е имало революции.Ще ми се хвалят,след като са ограбили част от хляба на работещите за тях.То бива алчност,но тя понякога задавя.
118
14
 
6
 
! Отговори
Странна работа... преди 1 година
Всички говорят за връзки, спонсори... Хората около мен не са от знатни семейства. И аз не съм. Но хората около мен си седнаха на четирибуквието и с много труд и учене постигнаха много. При мен се получи същото. Труд, учене, труд, учене! И стана. Няма спонсор! Няма връзки. Появявам се от нищото на следващия си работодател и ме вземат. И когато ме вземат осъзнават, че са получили стойностен служител. За пари вече не дискутирам по интервютата. Името ми върви преди мен. Та, не ви вярвам за връзките!
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост навсякъде е по-добре да си човек на някого. Спонсор му викат. Не паричен или не само, но да каже където трябва 2 хубави думи за теб. А и с невъоръжено око се вижда, че дъщерички и синчета са напред и в големите демокрации. И това сякаш се приема за нормално. Ние тук повече се възмущаваме, че този и онзи са мамини/таткови синчета