Скъпите биохрани: Ще са в пъти по-евтини, ако стигат директно до щанда

Биопроизводителите у нас имат шансове да станат част от пазара на ЕС
23 фев 2023 17:45, Анисия Иванова
28
Скъпите биохрани: Ще са в пъти по-евтини, ако стигат директно до щанда
Снимка: Pixabay

Малките и микро предприятия за храни и напитки са повече от 90% от сектора в България, но имат изключително затруднен достъп до пазара заради липсата на регулации. Биопроизводителите нямат почти никакъв шанс да доставят директно на големите търговски вериги, което не само оскъпява значително продукцията им, но и застрашава развитието на сектора, който отбелязва спад на фона на ръста в целия Европейски съюз. Това коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Повечето големи търговски вериги, които държат най-големия пазар, имат изискване да бъдат доставяни продукти за всичките им магазини в страната и доставките да бъдат до централен склад. Това е огромна и непреодолима бариера за малките производители или производителите на сезонни продукти, обясни Апостолов. При обществените поръчки - за храни за детски градини, училища и т.н. - се поставят изисквания за големи количества и непрекъснати доставки, което също затваря достъпа за малките производители.

"Малките производители могат да продават единствено в малки магазинчета, на някои общински и фермерски пазари. Въпрос е донякъде на регулации", каза Апостолов и даде за пример как в Германия предлагането на местна продукция се регламентира още при даването на разрешение за строеж на магазин, а веригите безпроблемно приемат продукти на малки предприятия, което не правят в магазините си в България.

"Има механизми и държавни структури, които могат да въведат правила, така че тези условия да бъдат по-благоприятни за малките производители. Ако има правила, които веригите са задължени да спазват, те ще ги спазват."

Биопродуктите вече масово навлизат с възприемането им от големите вериги, но все още не са въведени редица добри европейски практики като щандове за малките местни производители.

В момента на практика няма директна работа на малките предприятия с големите магазини.

"Имахме добри примери на производители на биокартофи и зеленчуци, които бяха много доволни от опита - продаваха само в един магазин, тъй като имаха такъв капацитет. Преди да продават директно в този супермаркет, цената на която продаваха картофите на дистрибутор бе 1 лв. - минавайки през няколко ръце, тези биокартофи се озоваваха в търговската верига на цена 6 лв. Ако производителите имат възможност за директно договаряне с един магазин от верига, тази цена може да бъде намалена двойно или тройно."

По света има непрекъснато увеличение на биологичното земеделие и търсенето на биопродукти - за последната година има ръст на биоплощите с 1.3 млн. хектара, а търговията възлиза на 125 млрд. евро. Биопроизводителите в България имат шансове да станат част от този пазар, като възлагат надеждите си на средствата по новия програмен период на ЕС.

"За съжаление стигнахме дъното - за последните пет години площите в България намаляха два пъти, последни сме в ЕС по размер на сертифицираните площи за биоземеделие."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Не вярвам, ама хич на на ЕВРО и БИО.И на рекламите също. Измама.
25
0
 
0
 
! Отговори
АМИ преди 1 година
ХАЙДЕ ДЕ-ПОНЕ НЕЩО ЗАСЛУЖАВАМЕ
24
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Това БИО е измама.На обикновени картофи се слага етикет БИО и се продава на двойна цена.Ако искаш БИО,си копаеш сам.
23
0
 
3
 
! Отговори
Ядец преди 1 година
Стока, стигнала директно производител-пазар/щанд/би следвало де е пъти по-евтина, отколкото "услугите" на търгашите-прекупвачи. ЯДЕЦ казват директните производители. Някои май на пазар не ходят и само плямпат.
22
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Анонимен 20: Toва което те трови са тежките метали, не инсектицидите, ама де акъл за да прецениш. По дефиниция "био" не щади тебе, а ( уж ) земята. Ама чукча не чете.
21
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Т.н. "био" храни са поредната форма на мошеничество насочено към no-rлynaвaтa част от населението с пари.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в едно растение е вид химия. От химия до химия има разлика като от земята до небето. Едно може да ти помага да живееш друго може да ти трови организма. Препаратите против така наречените вредители са това което и нас ни трови.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малък и микро е едно и също бе! Микро на гръцки значи малък. Баси неграмотниците.
18
1
 
5
 
! Отговори
112 преди 1 година
Представката БИО- означава, че храните (в случая) не са пластмасови, например. От тази гледна точка каква е разликата между био-краставиците и обикновените такива? Може би става дума за Еко-? А дали се отглеждат без никакви торове? Едва ли. От друга страна - от хим. гледна точка разлика между естествени и изкуствени торове няма. Просто едните не миришат много, но се произвеждат по-лесно.
17
0
 
5
 
! Отговори
гледна . преди 1 година
гмо също си е био по принцип
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли дефиниция за Био Храни? Не? Еййй, колко удобно. Преди години минах в едно село и там продваха на двойни цени - биологични зелки. Хахаха. Та и по щандовете на магазините е така, само дето са уцелили правописа - същата ***, но на по-висока цена, контрол нула.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко един мазен австриец в ефир си призна как всеки трети килограм се изхъврля, ами ето от къде са двойните цени, на глоба а затвор за изхвърлена храна сатани долни.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници, ми то е измислено отдаван бре. Само сезонна храна и то от региона, където живее човек. Всичко друго е опит за печалбарство.
13
0
 
9
 
! Отговори
отдавна казано преди 1 година
Жива стока - умpял търговец.
12
1
 
20
 
! Отговори
дедо ви от село преди 1 година
няма как да произведеш био продукти с търговска цел ! как виждате няколко декара моркови , домати ,,,,, да бъдат отгледани без химия ? био в дворчето няколко лехи за лично ползване . и второ : семената са холандски за по голяма продукция . колко от вас са купили краставици или домати в които има семки годни за разсад ? кви са тия зеленчуци без семена в тях ?
11
2
 
17
 
! Отговори
Не ви изнася нали преди 1 година
Преди малко ми изтрихте коментара но пак ще повторя: Европа ни натрапват да ядем зелени мухи и х.ле.барки и това се смята за Био ! Днес бг. ни информира няколко пъти за това ! Нещо да съм излъгал ?
10
2
 
9
 
! Отговори
морски преди 1 година
Дигитална карта в Туризма, винени маршрути, фермерски пазари, бла-бла-бла... Според сравнителния анализ бла...бла...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еко био гейо толерастите ще страдат много, до 2 години голяма част от тях ще са по кофите защото банките ще им вземат всичко и със шут на улицата.
8
0
 
20
 
! Отговори
ко преди 1 година
био храни ?! био бяха кога баба ги гледаше в двора бе .
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Био е само цената.