ЕК предлага въвеждането на електронни шофьорски книжки

При взета книжка в една страна водачът да не може да шофира в целия ЕС
1 мар 2023 13:10, Елка Василева
41
ЕК предлага въвеждането на електронни шофьорски книжки
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия предложи днес в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Комисията предлага водач, лишен от право на управление на моторно превозно средство в една страна от ЕС, да не може повече да шофира и в останалите европейски държави.

Запазва се възможността водачите да поискат издаването на свидетелство за правоуправление на пластмасова пластика, уточни на пресконференция еврокомисарят по транспорта Адина Валян.

Тя допълни, че се предлага също шофьорски изпити да се полагат при навършването на 17 години. Запазва се изискването за навършване на 18 години за придобиването на право на управление на моторно превозно средство.

Предвижда се изпитателен срок от поне две години за начинаещите водачи след успешното преминаване на изпита, както и правило за пълна забрана за управление в нетрезво състояние.

Отчита се, че две от всеки пет пътни произшествия със смъртен случай включват участието на водач на възраст под 30 г., макар че младите водачи са само осем на сто от всички водачи на автомобили в ЕС.

Валян уточни, че засега едва 60 на сто от глобите, наложени за нарушения на пътя в чужбина, се плащат.

Миналата година жертвите на пътя в ЕС са били над 20 000, като повечето от загиналите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети.

Комисията предлага в правилниците за движение по пътищата в ЕС като нарушения да бъдат включени неспазването на достатъчно разстояние спрямо движещото се отпред превозно средство; опасното изпреварване или паркиране; пресичането на непрекъснати бели линии на хоризонталната пътна маркировка; движението в насрещно платно; неспазването на правилата за осигуряване на коридор за спешни случаи; използването на претоварено превозно средство.

Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма електричество, проблем с интернета, няма покритие, няма книжка. Честито. Така се почва, това е началото на ограничението, какъв ли ще е края! ЕС и Англия и др, масово проблеми с електричеството и интернет.
35
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 година
спокойно това е за напредналите държави. При нас това ще е към 2088 год
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като е електронна, ще спрат да карат пияни, дрогирани, нашмъркани, без книжки и т. н. Трябва превенция и то яка, яко глоби и тва е на момента глоби не след 10 години, на момента. Трябва всички да имат сметки открити в банките и като направи нарушение сумата да се отдържа, както е в Норвегия например. Няма хъм, няма мън.
33
0
 
11
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Тук още не искат да махнат стикера за Гражданската, а говорим за електронна книжка.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука сме още с талони, където не се ползват за нищо, те електронни книжки искат.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не, не, тоя номер няма да мине. Разконспирирани сте, марионетки.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мотивите им могат да бъдат само зловредни, така че не, благодаря.
29
0
 
4
 
! Отговори
Баровци преди 1 година
Ако това стане,как мутри и баровци ще се хвалим,че извърших нарушения в Германия,ама за глобата да ми търсят адреса..
28
2
 
7
 
! Отговори
Единна система? преди 1 година
В България започваш с брой точки и за всяко нарушение ти вадят. Когато стигнеш до 0 ти вземат книжката. В Германия - точно обратното - започваш с нула и когато стигнеш определен брой наказателни точки ти вземат книжката. Обмен на данни? - Трудно.
27
1
 
3
 
! Отговори
Смяна на книжка преди 1 година
Най-добре да има единна книжка и система за точкуване в целия ЕС
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам и дигитална манджа,кво е туй плюскaнe
25
0
 
13
 
! Отговори
То хубаво, ама преди 1 година
това не пречи на "шофьорите" да се качват на автомобил въпреки липсата на книжка.
24
2
 
28
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Електронни книжки, електронни паспорти, електронни пари = електронни хора. С натискането на едно копче или с хакването на една база данни просто спираш да съществуваш и не си ничий проблем. Няма по сигурен начин да управляваш/манипулираш един човек от това да го заплашиш че ще го затриеш с натискането на един бутон.Хората рано или късно ще се върнат към реалния живот, не в социалните мрежи, мета вселената или на мелмак !
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще е просто микрочип който ПП ще ви вкарат подкожно като на куче. бързо евтино у удобно за хората. вместо да се редите по опашки.
22
1
 
13
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 година
"пластмасова пластика"? Ех тоз език, ех този изказ. Какви тъпoтии се пишат в опит да звучат куул и гангста...
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И електронен талон да измислят и въведат специално за Г,ането, че те са още в миналия век.
20
2
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
кът нямаш инцидент 100 години, няма нужда да оправдаваш другите с "инфраструктура" или просто обичаме купешки думи, така някак авторитетно звучин ;) . Няма оправдание за катастрофа, ако си я направил значи не си съобразил, я скорост, я пътна обстановка, я "инфраструктурата" , я ситуацията, нищо лично
19
1
 
11
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
На калпавия *** космите му пречат. Не ме познаваш така че не изказвай мнение как карам. От десетилетия съм шофьор и 1 глоба не съм имал. Писал съм кои са причините за които може да се направи нещо. Другото е некадърни шофьори, но това никога няма да се промени, защото книжки се дават на всеки въпреки че е невъзможно всеки да е добър шофьор както е невъзможно всеки да е пилот. Ако вдигнат и изискванията за даване на книжка тогава може и въпроса с шофьорите да се реши
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наште тарикати ще извадят албански книжки и пак ще си джиткат на 3 промила и 5 линии
17
5
 
21
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Лека полека чадъра който ни вкараха,почва леко да се отваря без вазелин.