В Европа зимата вече не е това, което беше - и вече не е зима

Няма достатъчно сняг, има опасения, че ще има голяма суша през лятото
Обновена: 4 мар 2023 15:42 | 4 мар 2023 14:29, Елка Василева
147
В Европа зимата вече не е това, което беше - и вече не е зима
Снимка: архив, БГНЕС

В много страни в Европа зимата е твърде топла. В Алпите няма достатъчно сняг, а във Франция вече се опасяват от голяма суша през лятото. В Германия метеоролозите съобщиха за 12-ата поредна твърде топла зима.

През отминаващата зима в Европа имаше твърде малко дъжд и снеговалежи, а температурите бяха твърде високи. В Германия например метеоролозите съобщават, че това е дванадесетата поредна твърде топла зима, информира АРД. Средната температура в страната през зимните месеци е била дотук 2,9 градуса по Целзий - това е с 2,7 повече от средната температура за периода от 1961 до 1990, става ясно от данни на Германския метеорологичен център, пише Дойче веле.

През последните години тенденцията става все по-ясна и няма как да бъде обяснена освен с климатичните промени, предизвикани от човека, казва пред АРД Петер Хофман от Постдамския институт за изследване на климатичните промени. Той отбелязва, че една топла зима не е проблем, "но когато става дума за 12 поредни години - това вече е притеснително".

Липсата на сняг води до суша през лятото

Във Франция, Италия, Швейцария и някои части на Австрия в момента има значително по-малко сняг от характерното за този период на годината, казва метеорологът Клаус Хаслингер пред АРД. Според италианската природозащитна организация "Легамбиенте" в последните месеци в Алпите е паднал 50 процента по-малко сняг от обикновено.

АРД цитира и ръководителката на агенцията по хидрология и климатични промени към Института за изследване на снеговете и лавините в Давос Мануела Брунер. Според нея липсата на сняг ще доведе до суша през лятото и есента. В свое проучване тя доказва, че сушата, предизвикана от липса на сняг през зимата, е 15% по-голяма в периода от 1994 до 2017, отколкото в предходния - между 1970 и 1993. Брунер смята, че тази тенденция ще продължи.

Сушата в Италия предизвиква много проблеми

В голяма част от Европа не вали и достатъчно дъжд, обяснява АРД. Така например цяла Северна Италия страда от засушаване.

След като и февруари не донесе много дъжд в Италия, има риск хранителната промишленост да намали производството си с 40 на сто, пише италианския вестник "La Repubblica". Подобна суша не е имало никога в този район, пише АРД.

Във Франция пък текущите данни от националната система за мониторинг на водите показват, че от 422 наблюдавани зони с подпочвени води 125 вече са с много ниско ниво, 120 - с ниско ниво и 97 - с умерено ниско ниво, пише АРД. След няколко седмици без почти никакви валежи французите вече се опасяват от второ поредно сухо лято.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците отклониха вятъра затова в САЩ имаше толкова много студ и сняг а в Европа духаше топъл вятър от юг. Това е магнитно влияние по атмосферата. Ако беше глобално затопляне щеше навсякъде да е топло а не просто да се отклони въздушното течение от едно място към друго.
67
2
 
10
 
! Отговори
препърс преди 1 година
Нищо страшно,просто времето се нормализира,14век настъпва мини ледников период,циклите се повтарят,аджеба защо в Рим и в древна Гърция няма отоплителни уреди,защо ли защото и зимата си е било 18 20 градуса,Сахара е била джунгла и пак ще бъде,просто ние живеем прекалено кратко,а някои хора от плашене на хората вадят трилиони гущери
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да намалее много населението на Турция арапските и Африка. Гълтат кислорода.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той света нее това което беше какво остава за природата.
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си е бананова република,така че не се плашим от глобалното затопляне!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 68... Това че не виждаш по-далече от носа си не значи, че водата е достатъчно ненапразно в Европа бият камбаната. Между другото прочети за "камъните на глада" пък белким ти светне лампата.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северният и южният полюс сменят местата си. Зметресения, вулкани - очакват ни нови катаклизми!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Za tova nqma da vali snqg
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Snqg nqma zashtoto jenite ne davat
59
3
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Стига си лъгал-аз имам сонда в къщата,която е на не повече от 6 метра дълбочина. А вода в язовирите има достатъчно.
58
4
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Смешно им е пак на повече идЕоте, ама нещата никак не са добре!В Южна България преди 30 години,кладенците имаха вода на 7-8м, сега се пускат сонди на 80-100м да се стигне до вода!Повечето рекички край родния ми град на които си играехме като деца,вече са само сухи пътки,дори и през зимата!Нещата не отиват никак на добре,*** бай *** в климатични промени не вярва,само се кефи, че цяла година ще е на летни гуми!
57
1
 
3
 
! Отговори
През Цензурата преди 1 година
Мисля че беше Рампой с това избухване на думи но не помня коя телевизия го даде естествено с други думи но същия смисъл че Евросъюза се дупки и прави фелацио на арабите без да получи нищо в замяна и дори арабите могат да фалират Брюксел ЕС...........Иначе ТВ шизофрения журналистика пълна:Путин до края на света и след края на света
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия около южен Рейн народа масово сади палми в градините уж за екзотика. И си преживяват зимата без проблем, дори банани дават, макар и дребни.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек камъните на глада по дъната на реките и езерата в Европа пак ще ни напомнят защо дедите ни са ги наричали така.
54
2
 
6
 
! Отговори
Дочуто през цензурит преди 1 година
Херман ван Рампой импулсивно избухна покрай войната между Русия и Украйна с думи прости:.................На всички евровождове и евродепутати ни се стича бял арабски ислямски сперминт от дирника и устата и пак абсолютно нищо...........То ест арабските петролни шейхове фалират Евросъюза
53
1
 
7
 
! Отговори
То и Европа преди 1 година
вече не е това, което беше. И да, сигурно климатичните промени са предизвикани от човека, по-точно от някои ***, които пренаселиха някои части на планетата и сега мигрират към Европа.
52
0
 
1
 
! Отговори
Пффффф! преди 1 година
Поне си оправете заглавието! Що за списвачи ги пишат тези статии?!?
51
2
 
4
 
! Отговори
климат преди 1 година
Кога ще се върнат слоновете в Италия и лъвовете и камилите в България както през ледниковия период
50
0
 
6
 
! Отговори
Ами сега преди 1 година
Как ще я карат без житницата си, Украйна.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не те и питам