Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си

Превземането му може да позволи на Москва да напредне в Източен Донецк
6 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
608
Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си
Снимка: БГНЕС

Украйна ще продължи да отбранява Бахмут и ще укрепи позициите си в опит да задържи обсадения град в източната част на страната след месеци на руски атаки, съобщава "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски обсъди ситуацията в Бахмут с висши командири и двама високопоставени генерали се обявиха за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Главнокомандващият въоръжените сили Валерий Залужни и началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски "се изказаха в подкрепа на продължаване на отбранителната операция и по-нататъшно укрепване на (украинските) позиции в Бахмут".

Още по темата
Снощи украинската армия съобщи, че руските сили се опитват да настъпят към Бахмут, обстрелвайки града и близките селища Ивановске, Часов Яр, Курдюмивка и Орихово-Василовка.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че падането на Бахмут не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУ почти се бяха изтеглили, ама като видяха, че силите на Русия вече са се изчерпали и техниката им затънала в калта, взеха че се върнаха и решиха да се отбраняват.
40
2
 
4
 
! Отговори
До до 27 преди 1 година
Пак ли те опъна черен?
39
6
 
18
 
! Отговори
Пригожин преди 1 година
Благодаря за подкрепата, български русофили! Кога да ви очакваме на фронта? Елате да громим западните еврoфaшистки джeндъри, заедно! :)
38
1
 
7
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Сега чий е Бахмут?
37
6
 
10
 
! Отговори
Понеже преди 1 година
Понеже се изложиха пред козяк със сутрешната статия от днес бг сега взеха правилната насока на писане!! Хахаха
36
14
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПО 500 УТРЕПАНИ ПУТИНАСТИ НА ДЕН СИ Е ДОБРЕ В УКРАЙНА , ПА КАТО МИНЕ УКРАЙНА В НАСТЪПЛЕНИЕ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАРТ 2023-ТА МОЖЕ ДА ИМАМЕ И ПО 1000 И ПОВЕЧЕ УТРЕПАНИ ПУТИНИСТИ НА ДЕН КОЕТО ЩЕ Е У ЛЯ ЛЯ :D
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е айде сега. Те *** го обявяват за превзет тук всеки ден и вие сега да напишете такова нещо. Имайте малко милост.
34
5
 
10
 
! Отговори
До АнонимеН преди 1 година
Що чак като се стопли ? Окраинските мeлeзи само при топло време ли могат да настъпват. При студено предпочитат да мрът .
33
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да прости насила мобилизираните и изпратени на сигурна смъpт украински войничета. Нацистките наркомани, които отиват да убиват по собствено желание, си заслужават смъpтта.
32
6
 
9
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Укройнската армия каза??? От къде даде изявление от под земята ли хахаха не знаех че торът може да говори! Пък може и да са поникнали трънаци и те да говорят
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали сутринта падна????
30
3
 
16
 
! Отговори
вашинтонгски трол преди 1 година
Шефовете заръчаха падне ли Бахмут да спрем да говорим за него и да се правим че не съществува. Както градът със "С" за който вече не говорим.
29
5
 
7
 
! Отговори
poskitt преди 1 година
Украинската армия използва химическо оръжие. Има клипчета. Вижте сами. https://youtu.be/5-LSJjjPBVI
28
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Пригожин каза че украинската армия вече се била изтеглила, и били останали да го отбраняват само възрастни мъже и деца??? Хахах, за пореден път Пригожин лъже, но той лъже най-вече своите, защото в Маскве отдавна са му вдигнали мерника!
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин си го каза, няма муници за да продължат да държат фронта и затова се обмисля отстъпление, та при това положение щеше да странно ако и украинците почнат да се изтеглят:)
26
11
 
12
 
! Отговори
Вие луди ли сте бе ? преди 1 година
Че вие секнахте ентусиазма на русофилите таман пред изпразване !
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В град бах ***..у , стават неясни неща.От врагове се събират да се нахранят. Около кухнята.
24
9
 
7
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ+БСП(БКП) преди 1 година
МИЛОСТТТТТТ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ МИЛООООСТ! ОСТАВЕТЕ ЗАГРАБЕНОТО ОТ РЕЖИМА В УКРАЙНА И СПРЕТЕ САНКЦИИТЕ МИЛООООООООСТ ЗА ДЯВОЛА! СЛАВА НА ПАРТИЯТА ЕДИННАЯ НОВА КОМУНДЕЛИСТИЧЕСКА РАСИЯ!
23
12
 
18
 
! Отговори
Фашаги преди 1 година
В нета има разстрел на отстъпващ урковойник разстрелян от други урки. Сега Гандалф наркомана ще каже че пак е бил лично Путин. Стига др да не сме детска градина?
22
15
 
8
 
! Отговори
Завета на Рюрик преди 1 година
Украйна ще опее Мордорстан!