Добруджанската баница става защитен продукт на Румъния

В България я наричат кавърма, каза Николай Панайотов
7 мар 2023 09:12, Анисия Иванова
79

След 2 години спор - добруджанската баница става защитен продукт на Румъния. Защо България не успя да патентова продукта и има ли шанс за промяна на решението?

"Това е интересен казус. Имаме погрешна представа за наименованието "добруджанска баница". Не съм специалист по патентно право, но това, което знам, е, че добруджанската баница, както ние си я представяме и така както е в Румъния, е нещо съвсем различно. Може да се защити нещо, което е в даден регион. То е навлязло в търговска мрежа с определена рецепта, която е в точно този географски регион", каза изпълнителният директор на Българска асоциация по селски и екотуризъм - Николай Панайотов за "България сутрин".

Той поясни, че добруджанската баница се прави с точени кори, надипля се в тавата и се залива с прясно мляко, което стои на топло с мая за сирене.

"Докато домакинята меси, то се пресича и става като полусметана, това нещо се залива с яйца. Няма плънка и няма сирене, и се пече. Другото интересно нещо е, че тук повечето я наричат "кавърма". И аз като малък знаех, че кавърмата е баница. В Румъния се прави с плънка и нещо, което е характерно на север при тях, те използват много сметана. При нас не е така", подчерта Панайотов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, за да се защити този продукт, той трябва да бъде много популярен.

Попитан дали ние все още може да използваме това наименование, той отговори: "Тя самата добруджанска баница се казва "Плачинта добруджана". Не съм сигурен, че може да използваме това име. Тук става въпрос за определен географски регион. Ние имаме и много други продукти, които са специфични за дадения регион. Когато защитим даден продукт с географско указание, ние брандираме този продукт, излизаме на пазара и ставаме разпознаваеми."

Горнооряховският суджук е именно сред тези продукти.

"Има и чесън, който е от Югозападна България. Има и животни, които са типични български. Институциите са отворени и дават да защитим българското, а не само да си говорим. Европа не е избрала Румъния, тя добре се е защитила, показала е, че този продукт се продава в тази част на Румъния, има го на пазара, докато някои чуват за първи за добруджанската кавърма", добави Николай Панайотов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
do 36 преди 1 година
И вие като македонците всичко е ваше а:)
25
1
 
6
 
! Отговори
Странно преди 1 година
От Русе съм и за първи път чувам за такава "баница". През соца в баничарниците продаваха едно нещо, наречено млечна баница, което представляваше точени кори, поляти с яйце и прясно мляко и изпечени. По описание прилича на него.
24
2
 
3
 
! Отговори
roslio преди 1 година
Нищо такова - в Добруджа се нарича милина и се яде с динен мед , който бабите го наричат динен маджун.
23
1
 
7
 
! Отговори
Матадор преди 1 година
Плачинта добруджана има малко общо с нашата баница. Българската баница е със сирене и е много по-вкусна.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 25 Има клипове в youtube гледал съм точно техен историк говорише тия неща. Има и румънци с профили в youtube са изпокачили клипове за "Walachian Empire" и за наши царе, които твърдят че са техни. Нямам нищо против тях, даже са ми забавни и ми е интересно да ги гледам тия клипове. Някои да желае твоята история и твоите царе говори добре за теб.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато нашите политици от 30 години се карат в НС,напоследък дали да дадем оръжие на Украйна,то всичко в БГ вече е окрадено! Ние сме най-бедни,но иначе сме ларж! Сиренето е в света "гръцко", киселото мляко се прави с българска бактерия,но на запад се води "гръцко" . Баницата абсолютно всички балкански страни си я рекламират като тяхна,съвсем национална и уникална. Никаква защита от държавата няма ,няма в БГ защитени продукти. Може да се сетят да направят шкембе чорбата ,за нея не се е чуло
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северно добруджанска най- много може да се нарече.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо боричкане между кокошките коя в по- важна и със запазено място в кокошарника. А същественото е, че младите забягват, територията се изпразва откъм бели хора, унищожава се държавността. Леяът ше е история скоро, земята я изкупиха турски и китайски фирми... България скоро ще е само географска област и далечна европейска дълбока провинция. Пък вий се боричкайте чия била баницата - на този, имащ продукти да я изпече!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тъжно Кво значи да са ти го отмъкнали? Откраднаха ти тавата с баницата от масата ли?
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам нищо против Румъния, даже напротив харесвам Румъния, но те и за Асен и Петър твърдят, че са румънци и ги наричат Асан и Петрул. Техните историци твърдят, че Втората Българска държава(Империя) всъщност е Влахо-Българска империя. Нормално е всеки да подръпва чергата към себе си. : ) Та така и с други работи, като баници, сирена итн.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рома-русофил В тинята те дърпа русия. Кажи ми една държава васал на русия да не е в тинята. Куба 2$ зсплата. Венецуела. Северна Корея. Замисли се. На тях ли оскаш да приличаш?
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До русия Ти си русофил-зомби. Никога не си бил в русия. Не искаш да бъдеш в русия. Не познаваш ни един руснак. Децата ти са в Америка и плюят на русия. Но ти си русофил. Дай някакво рационално обяснение. Какво добро очакваш от русия? От там идва само бедност и мизерия.
14
2
 
4
 
! Отговори
Бюрократщуина преди 1 година
Две години спорове и чиновнически заплати вървят за такава глупост. И то само баницата да беше. Вече мяма да ме изненада ако се създаде министерство или поне агенция на баниците. На бюджетна издръжка от данъкоплатеца естествено.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вълчо Мани ги бебетата на запад. Кажи ти какво знаеш.
12
3
 
6
 
! Отговори
Вълчо преди 1 година
Бебетата на запад знаят само това което е решено, че трябва да знаят и така до 90 годишна възраст ! Друг е въпроса, че някой решава вместо тях какво трябва да знаят .!.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като са различни рецепти да ги бяха патентовали като "румънска добруджанска баница" и "българска добруджанска баница". За кво се карат!?
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ром ънците пак крадат историята и традициите ни
9
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Ние ще...патентоваме Мамалига по добруджански. Аз лично съм ял,много е вкусна. Ако някой пита за рецептата мога да я кажа,не е...тайна.
8
6
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Предлагам нещо чистосърдечно.Нека потмоци на избивани и прокуждани от ромънците Българи направят една рекордно голяма Българска Добруджанска Баница и поканят прегладнелите ни възрастни хора на надяждане пред ромънското посолство.А на тия в посолството им оставете заоеченото от дъното на тавата и с ножа изпишете "дъното е ромъния'
7
3
 
6
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 1 година
Важното е дали въпросното нещо ми харесва, пък ако ще да е не от Добруджа, ами от ромската махала, и дали е с патент, или го ям като пиратски компактдиск едно време.