Увеличиха пенсионната възраст във Франция

Междувременно протестите срещу пенсионната реформа продължават
9 мар 2023 14:25, Йоана Цонева
22
Увеличиха пенсионната възраст във Франция
Снимка: БГНЕС

Френските сенатори в ранните часове в четвъртък гласуваха в подкрепа на повишаването на пенсионната възраст в страната на 64 от 62 години, първа победа за плановете за пенсионна реформа на президента Емануел Макрон, които предизвикаха протести и стачки в цялата страна, предава "Ройтерс".

Двеста и един членове на Сената, доминиран от консервативната партия "Републиканците", гласуваха в полза на спорния член 7 на реформата за пенсионната възраст, докато 115 гласуваха против него.

Очаква се Френската горна камара да одобри останалите членове от законопроекта за реформата по -късно тази седмица. След това той ще бъде представен в комисия за посредничество между двете камари на парламента следващата седмица.

Още по темата
Долната камара така и не успя да обсъди член 7 от закона по време на 15-дневен напрегнат дебат, помрачен от обиди и освирквания.

Правителството се надява пенсионните промени да бъдат приети от Парламента до края на месеца.

Макрон обаче не разполага с мнозинство в долната камара - Националното събрание и ще трябва да спечели няколко десетки консервативни депутати или да използва конституционните му правомощия, за да заобиколи парламента.

Междувременно протестите срещу пенсионната реформа във френските градове продължават и синдикатите не планират да отстъпят пред плановете на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
8
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
сметката е много проста...младото население на Европа вече не е в състояние да изхранва възрастното......
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в колониите
16
5
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Образование и здравеопазване има по цял свят. Дори в Свазиленд. Защо ти е образование ако цял живот ще си беден и няма никога да печелиш от това да инвестираш в себе си? Това, което казваш, няма нето икономическа, нито човешка логика. Какъв Фейсбук? През мобилният телефон можеш да комуникираш, да учиш, да работиш и да правиш бизнес. Кой те говори за Фейсбук изобщо? Ти си от тези с умствени затруднения, които не знаят, че интернет ти носи пари и то много пари.
15
1
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Един вид богаташите ви казват, щом като успявате да доживявате до по голяма възраст ,ще трябва да работите. Няма да си живеете по 80-90 години и да получавате пенсии. Само на богатите заслужават такъв живот.
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей това е. Милиони протестират, но един човек решава и прави каквото си иска. Демокрация от най-нов тип, а иначе чисто робовладелско общество, само дето ни залъгват че ни плащат, а вдигат цените на всичко да може до живот да трябва да работиш за да плащаш!!!
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щом увеличават пенсионната възраст и на работниците им се утежнява живота, тогава работниците трябва да се пазят повече на работа и да си пестят силите. Щом ще бягаме маратон трябва да е с по-бавно темпо.
12
8
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
В Куба колите винаги са били лукс и сега е така, малко ли е здравеопазване и образование... мобилни телефони.. хахаха... там си карат още на старите телефони, не им трябва глупавия извратен фейс... като не знаеш за тая страна не пиши, пиши за франция ка пенсионерите умират от глад... темата е за това
11
4
 
27
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
да протестите продължават но не казвате че 4,5 милиона хора са на улицата и нищо не работи и лети... че 900 хиляди са само в Париж, че не за това че става от 62 на 64 а за закона за смешната реформа, затова има студенти и ученици на протестите...
10
6
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Кое е безплатно? Колите, дрехите, храната, мобилните телефони, електрониката? Кое по-точно е безплатно?
9
9
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
До Анонимен - ама в Куба всичко е безплатно и с най-добрата медицина в света... продължителността на живот е 87, а тук скоро ще стане 67... защото сме много напраедна еврогейска страна..
8
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Файда от протестите, великия ЕС, всички ръководители си правят каквото е спуснато отгоре и нищо не ги интересува.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахахах догодина и при нас ще стане 65 ще се надцакват роби докато сте живи и така няма да плащат пари за пенсия, пито платено
6
1
 
30
 
! Отговори
или да ги успоят преди 1 година
че в бг отдавна мъжете се пенсионират над 65 или да им кажат истината че по късна пенсия генерира стотици милиарди за франция за покриване разходите за урк, нато и социални помощи за бъдещите имплементатори на шериата
5
0
 
22
 
! Отговори
идея преди 1 година
Безсрочно да го направят. Никакви пенсии, работиш докато не умреш. И на 90 и на 100-ти си там и бачкаш.
4
0
 
14
 
! Отговори
До3 преди 1 година
На 67 се пенсионират хората с непълен трудов стаж. На 64 се пенсионират мъжете, а след няколко години и жените.
3
5
 
22
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
В България отдавна е 67 и никой не стачкува.
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също вдигнаха и социялките за арабели и секва измeт ;)
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ся вече,франсетата ще полудеят.Ох кеф,Макрончо ще му се стъжни.