Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"

Плавателният съд е ветроходната яхта "Андромеда"
10 мар 2023 09:21, Нели Христова
86
Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Германското издание Spiegel назова модела и курса на яхтата, която вероятно е била използвана при подготовката на атаката срещу „Северен поток”.

"В случая с терористичната атака срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море излизат нови подробности. Плавателният съд, на който се смята, че диверсантите са транспортирали взривни устройства, е ветроходната яхта "Андромеда" с пристанище Бреге на остров Рюген", пише вестникът, позовавайки се на ведомствени източници.

Според изданието 15-метровата Bavaria Cruiser 50 е била наета от неидентифицирани лица чрез чартърна фирма Rügen. Изданието публикува и снимка на яхтата. Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

По-рано тази седмица редица западни медии писаха, че диверсията със „Северните потоци” била извършена от украински олигарх, без знанието на властите в Киев. Редица анализатори и медии изразиха силни съмнения в тази версия. Те смятат за достоверна версията на американският разследващ журналист Сеймър Хърш, според когото тръбите са взривени от САЩ с помощна на Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчна е думата "вероятно" в първото изречение. Оттам нататък вятър и мъгла
54
1
 
15
 
! Отговори
Тази постановка преди 1 година
е същата като с ковид 19..Ще се вържат само баллъците..Не , че са малко
53
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е платил за тия глупости. 15 м яхта ще взриви 2 патока? наели яхтата, но не били идентифицирани??? Но мал оумните копейки ще поверват.
52
0
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
80метра си е тежко водолазно екипировка, говорим за екипировка, това означава че спускане се регулира от кораба и екипа на кораба, а не от водолаза самостоятелно както е обикновено до 30метра.Тежкитеводолази са достигнали до 300 метра, така че 80 метра не е нещо особено.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 бази на САЩ ,на територията на Германия ,ако това не е окупация,здраве му кажи.Ще пеят биндеса,по ноти ,които са им написани.
50
1
 
15
 
! Отговори
до 40 - 3d преди 1 година
Ясно, екипировка всеки може да купи, но физическа подготовка не се купува. Това ми е мисълта, не може всеки да се гмурне на 80 метра - иска се опит и тренировка.
49
0
 
13
 
! Отговори
ОРЕХ преди 1 година
ХАХА, Като я гледам тая орехова черупка, умирам от смях, честно.
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка беше. Какви повече доказателства ни трябват? Да платят сега тръбата и да се затвори темата. За тях 40-50 млрд са капка в морето.
47
2
 
25
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Винаги се търси Кой има полза. За милиарди. Е, Сащ е. При това е закъсал много яко с трилиони външен дълг и му трябват пресни пари!
46
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 3d Ребридер - или акваланг с генерация на кислород и премахване на въгледвуокис се ползва за да се увеличи времето за пребиваване. Хубавото нещо е че на всяка използваема дълбочина външното и Акваланговото налягане е едно и също за разлика от бутилките със сгъстен въздух. НО пак ти трябва Хелиеви смеси и ти трябва Барокамера ако се случи инцидент. Което изключва варианта с дребната Ветроходна яхта.
45
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ни смятат за много глупави .То е ясно ЦРУ е.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то , ако не са американците , руснаците ще да.Ако не са руснаците, американците ще са То голямо откритие.Обаче въпроса ние....Ние искаме ли да ни внасят ,,тоалетни чинии"...Или да ни изнасят ,,тоалетни чинии".Мислите хубаво ...С американците ли искате да сте.Или с руснаците;
43
1
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Агата Кристи близо не припарва, до тез измишльотини.Звучи като америка удари япония с ядрена бомба и от днес започваме разследването.Малииии смешнииии.Остпнаха ли необразовани хора които да им вярват ?
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби.....Боби. Аз не знам ти къде си се намирал.Но написах , че България беше военна база на Русия А не , че в България имаше военни бази на Русия Има разлика....Нали
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено,че сега трябва някакси да замажат цялата работа,щото все изкарваха руснаците терористи,а се оказа,че това си е практически терористичен ,акт и то насочен към Русия и Германия,а и към цяла Западна Европа.И кой има най голям интерес от този акт е въпроса.Някакъв украински олигарх,едва ли,а и няма как,той сам да организира такъв акт без специални военни оборудване.Сега го изкарват все едно любители на подводния риболов са го извършили.
40
1
 
16
 
! Отговори
1001 НОЩ преди 1 година
Това са ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ НА ШЕХЕРЕЗАДА... Чудя се да се смея ли или...
39
2
 
3
 
! Отговори
3d преди 1 година
До До 23-тиЛюбителското гмуркане обикновено е ограничено до дълбочина от 40m. За технически водолази, дори без съвременно оборудване, 80 метра са нищо. А ако използваш ребридер, който вече е почти стандарт в техническия дайвинг, е съвсем нищо.
38
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 34 В България от време на време е имало Съветски войски при накаляване на международната обстановка след като се изнасят окончателно след ВСВ през 1947. Но постоянна база като Рамщайн не е имало. България е била принудена да поддържа десетки полеви летища много повече от колкото на нас ни е било необходимо за да може при случай СССР контингент да се разположи за удар към Босфора. Също така СССР е има собствени складове но под БГ охрана.
37
2
 
22
 
! Отговори
То същото бе! преди 1 година
Все едно да кажеш че не НАТО, а Украйна воюва срещу Русия!
36
3
 
19
 
! Отговори
Кйор фишек преди 1 година
Мислите ли че оборудването и подготовката на тежководолазите е по силата на укропитеци? Мирише та смърди на световните терористи. Само зелените дежурни виновни трябва да изперат пешкира!