Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"

Плавателният съд е ветроходната яхта "Андромеда"
10 мар 2023 09:21, Нели Христова
86
Подробности около яхтата, използвана за атаката над "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Германското издание Spiegel назова модела и курса на яхтата, която вероятно е била използвана при подготовката на атаката срещу „Северен поток”.

"В случая с терористичната атака срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море излизат нови подробности. Плавателният съд, на който се смята, че диверсантите са транспортирали взривни устройства, е ветроходната яхта "Андромеда" с пристанище Бреге на остров Рюген", пише вестникът, позовавайки се на ведомствени източници.

Според изданието 15-метровата Bavaria Cruiser 50 е била наета от неидентифицирани лица чрез чартърна фирма Rügen. Изданието публикува и снимка на яхтата. Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

По-рано тази седмица редица западни медии писаха, че диверсията със „Северните потоци” била извършена от украински олигарх, без знанието на властите в Киев. Редица анализатори и медии изразиха силни съмнения в тази версия. Те смятат за достоверна версията на американският разследващ журналист Сеймър Хърш, според когото тръбите са взривени от САЩ с помощна на Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
9
 
! Отговори
34-ти преди 1 година
Не разбирам какво общо има това, че сме били част от СССР с взривяването на СП?
34
0
 
12
 
! Отговори
Измислици недомислиц преди 1 година
ХА ХА! Лъжа замазана с друга лъжа никак не прилича на истина!
33
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32....Въпроса ми е......А твоята страна България не бе ли военна база на Русия дълги години.
32
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Цялата тази картонен кула рухва само при споменаването на 3 ФАКТА: 1. За подводни взривове се ползва специално взривно вещество Прословутите С4 няма да се справят = Военна доставка 2. За всяка тръба са необходими стотици килограми взрив как двама човека ще го преместват и то от лодка която не може да запази ГПС положение над целта - Колко време търсиха такъв кораб за полагане на Северен поток? 3. Самите водолази трябва да са овладели дълбоководно потапяне с Хелиеви смеси и Барокамера на борда...
31
2
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Освен в Северна Америка, САЩ имат военни бази в цяла Европа. Други въпроси?
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28...Да бе...как не съм се досетил.Американците съвсем ги забравихме.Те къде се намираха....
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 ....Греблата дигат шум.Платната са безшумни....
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....а един мармот, завива шоколадите в станиол.
27
1
 
13
 
! Отговори
До 23-ти преди 1 година
Виж сега. 80 метра дълбочина за леководолаз си е доста дълбоко, съвсем не всеки плувец може да се гмурне до там. Второ, забравихте ли вече за американския хеликоптер, чийто транспондер беше засечен в зоната на взрива дни преди инцидента, ужким на военно обучение? Изказването на Байдън, че ще прекратят СП? Мистериозното мълчание на датско-шведските разследващи? Натовските патрули в района? Кого се опитваш да убедиш, че 6 човека могат да постигнат тоя резултат? Себе си ли? Вярваш ли си?!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Путин и Бойко Борисоф има някаква прокоба.Те строят , други събарят.Питин тръби.Бойко магистрали и ,,мостове .Има нещо близко сходно между тях.От едно котило са.От ченгета .През бандити.До управляващи.
25
2
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Този газопровод е занулен за винаги. Дори тръбите да бъдат въсзановени , няма как водата да се изпомпа от тях.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак добре че са намерили да наемат ветроходна лодка, че ако бяха се хванали с някоя лодка с гребла ...
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и кораб като титаник да потъне и да удари северен поток, тръбата ще остане непокътната, изчислявана е за подобен удар, както и за разни катаклизми, така че това което показвате на снимката е малко несериозно, просто технически е невъзможно освен ако не са използвали ядрен зрив, той може да се събере в яхтата.
22
0
 
5
 
! Отговори
do 18 от 12 преди 1 година
Недей лъжи. Има снимки, има и видео дори - камерата влиза във взривенаат тръба, и съвсем елементарно се намира за 10 секунди с гугъл.
21
1
 
16
 
! Отговори
Kreti преди 1 година
Трабант изпревари Болид от Ф1, тази статия е равносилна на това.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, да, повярвахме. И един датски рибар с лодка е взривил тръбите, намиращи се на 3 500 м дълбочина ...
19
1
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Ако взривяването е извършено от украинци , Зеленски щеше да се похвали. Със сигурност.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия същите хакнаха ,,пръскачките " пред парламента.Нашата ,,специализирана " прокуратура се поизмъчи .Ама още на другия ден излезе с изявление кои са шпионите .Даже назова и кой има интерес от терористичната атака.Целта била Бойко Борисоф да се окепази пред ЕС.Милия.Той гради.Те рушът.Той строи .Те събарят.
17
4
 
2
 
! Отговори
от 12 преди 1 година
Отговорете си само на 1 въпрос и всичко ще ви стане ясно. Защо няма снимки на взривената тръба? Дори детски подводен дрон може да снима на тази дълбочина.
16
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе плюете по запада, но тук (аз се смятам за чат от запада) поне виждате, че се разследва и се назовават виновници от страната на същия този запад. В раша винаги автоматично другите са виновни. Друго, според мен е изключително трудно тази операция да се извърши скрито- голяма дълбочина, МНОГО взрив, поразени са няколко големи участъка. Изисква голяма логистика и обучени хора.