"Пфайзер" иска ЕС да плати дози ваксина, които няма да бъдат произведени

Файненшъл таймс": България против предложената сделка
15 мар 2023 08:03, Елка Василева
54
"Пфайзер" иска ЕС да плати дози ваксина, които няма да бъдат произведени
Снимка: архив, БГНЕС

Американската фармацевтична компания "Пфайзер" се съгласи да удължи договора си с Европейския съюз за ваксината срещу КОВИД-19 от 2023 г. на 2026 г., съобщи британският в. "Файненшъл таймс", като се позова на запознати с въпроса източници.

Още по темата
Компанията е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на ваксината, се казва още в публикацията. Съгласно преразгледаните условия "Пфайзер" иска да й бъде платено за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени, се казва в информацията на "Файненшъл таймс".

"Работейки заедно, постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на договора ни във времето доста след 2023 г, и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози", посочи в изявление еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес.

"Ако искаме да променим доставките на ваксини, ни трябва споразумение", допълни Кириакидес.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните членки на закрито заседание, се посочва в публикацията. Те са срещнали съпротива от страна на четири държави членки, включително Полша.

Българският служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че страната му заедно с Полша, Унгария и Литва е против предложената сделка за излишните ваксини. Меджидиев добави, че според него и други страни от ЕС няма да подкрепят предложената сделка в сегашния й вид.

"Предложеното от "Пфайзер" изменение на споразумението с "Пфайзер" е категорично неприемливо за нас предвид критичната ситуация със свръхпредлагането на ваксина в България и неоправданата финансова тежест за продукти, предназначени за унищожаване", каза Меджидиев.

"Призоваваме Комисията да се върне на масата за преговорите, като се съобразява изцяло с дадените й правомощия. До намирането на решение всички доставки трябва да бъдат спрени", каза той.

За момента няма отговор от "Пфайзер" на молбата на Ройтерс за коментар.

През януари Ройтерс съобщи за преговорите между Брюксел и "Пфайзер" и германския й партньор "Бионтех" на фона на глобално пренасищане с ваксини срещу ковид, като Европа се е оказала с особено голям излишък. Дискусиите включваха възможността "Пфайзер" да намали количеството от до 500 милиона дози ваксина срещу COVID-19, които ЕС се е ангажирал да купи тази година, в замяна на по-висока цена.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е подписал от Бг, знае какво е подписал.:))
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея се научиха да им плащаме, без да произвеждат, кеф ти ваксини, кеф ти самолети, а и ядреното гориво е същата работа. Толкова ли сме балами.
39
1
 
3
 
! Отговори
АХАХАХХАХАХ! преди 1 година
АХХАХАХАХ!
38
1
 
6
 
! Отговори
АЗ искам преди 1 година
Преживях грипове и ваксини всякакви, освен ковидовата. И се чудя к,ъв го сака Пфайзер с нседоразвитата си ваксина. Не съм против ваксините. имам дузина , но "Ковидовата" сътворена за нула "тиме" не приемам, въпреки, че е предназначена само за подабни на мене.Пфайзер е над мене. В тоя случай да си бучят големци и богатаи както на себе си, така и на отрочетата си. Дедо ви, написал от практиката.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз го изкарах на крак долият ваксиниран що се разбошя бе т а па нар
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекет даден рекет приет га ти ЕС мафията
35
2
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Аз пък нямам нито една и също не се разболях от ковид, а познавам надупчени дето си заминаха. Къде е твоят бог сега?
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахааааааа, задавих се. Аз пък искам два самолета, като тези от двете кули, да навестят файзера! Може и безпилотни.
33
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Файзер, хайде почнете производството на сензори за кръвна захар, 500 млн диабетици! Хората се чудят как да си ги купят, големите фирми заобикалят България, хората се бодат като гламави
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз имам 4 ваксини на Пфайзер,не се разболях от Ковид,почти всички около мен го изкараха,много мои съседи и познати без ваксина умряха,7 човека,но реакт.протеин и черн.ми изследвония не са в норма,тромбоцитите също,никой не казва от ваксините ли е.
31
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Никога не съм бил антиваксър и съм убеден в ползата от ваксината ! Пред очите ми познати хора си заминаха от твърдоглавието си , всички ваксинирани които се разболяха го изкараха на крак ! Пфайзер и някой хора от ЕК обаче се възползваха да изчарат милиарди на гърба на данъкоплатците с ясното съзнание че този вирус няма как да на мутира в рамките на 2-3 години и ще остлабва ...какви са тия договори до 2026 бе ?!!!Има ли наивници да вярват че в ЕС няма чудовищна корупция на върха ?
30
1
 
16
 
! Отговори
Щаба преди 1 година
Паникьорите да платят щото договорите трябва да се спазват
29
2
 
13
 
! Отговори
Оркестър Вагнер преди 1 година
Нашите ваксини, действат безотказно и лекуват промити мозъци, скоро ще дойдем да "излекуваме" и вас
28
1
 
30
 
! Отговори
Българин преди 1 година
То вече вируса се кара като настинка, но жаждата за печалба няма общо с реалността. Дойда крава като ЕС няма да я изпуснат.
27
1
 
30
 
! Отговори
Аре, ве!? преди 1 година
" ..."Пфайзер" се СЪГЛАСИ да удължи договора си..." ....манипулация по телешки!!!
26
2
 
50
 
! Отговори
анти-ваксърите преди 1 година
накрая ще се окажат прави!
25
5
 
14
 
! Отговори
Zеленски V преди 1 година
Няма страшно Докторът на науките и Доцент в дузина държавни Институти Владимир Владиммирович ще ни ИЗЛЕКУВА И ЩЕ сложи ред.. дали ще ни хареса е друг въпрос.
24
2
 
21
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Иначе Бг водят за корумпирана , а лай. Ненова прибира $$$$ и за непродадени отрови.
23
3
 
22
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Не знам защо се реве само срещу Пфайзер. Те само дистрибутират ваксината; патента / правата, парите - Бионтех. Търсете немската връзка
22
1
 
35
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Ама недейте така. Ние с мъж трябва пълни чекмеджета.Днеска аз тук утре мен няма.Голяма грешка прави.