Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19

Меджидиев: ЕК да спре купуването на ваксини
4 мар 2023 14:14, Елка Василева
148
Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора, обясни пред БНТ министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини“, каза служебният министър на здравеопазването.

Още по темата
Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме. „В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, посочи Асен Меджидиев.

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата.

„Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове“, обясни Асен Меджидиев.

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар. „Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми“, заяви министърът.

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той. Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз. Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до  по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.
(БТА, Таня Тодорова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да потърсят отговорност на тези, които платиха парите!!!!
119
1
 
12
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Населението на планетата Земя, трябва да се сведе до 1 млрд.!!! Това става чрез войни, "пандемии", химическа кастрация и фиктивна фармация и медицина. Това изглежда е тайна за вас.
118
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Герб ни ощети с този неизгоден договор , както с ел енергията която изнесе в европа за да я купуваме на -2 но по високи цени
117
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев, Бойко, Мутафчийски, Кантарджиев, Радка, Христова, Бацелова, Гломб, Витанов, Сербезова....списъкът е дълъг. Всички тези се продадоха и ни се подиграваха три години. Бялата мафия, медии, политици.. Смятайте за какви мащаби на организирана престъпност става въпрос. Но все пак не е невъзможно да си получат заслуженото.
116
1
 
10
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Ваксините изобщо не действаха против Ковид. Всеки се стреми да оцелее, а когато смъртта е на крачка от човека, дори и най - близките са далеч от безпомощния.
115
1
 
27
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Ние едно време "конспираторите" като ви казвахме че всичко това са глупусти,вие като много сериозна медия играеща по свирката на запада се опитвахте да ни учите кое е правилно. Заради такива като вас които изпразваха щандовете за тоалетна хартия и правеха хауса да е още по-голям с грешните ви разбирания за света,сега си патим всички. Някакво простете? Нищо ще чакаме сега още 2-3 години да не съществува България и после ще ви обясняваме и колко сте били грешни относно Русия. Да де, ако ни има още
114
1
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
доколкото разбирам от текста,някой нашшебек е подписал договор за покупка на ваксини,които не ни трябват ?!...Е?...КОЙ Е ТОЯ ГЕРОЙ ?!?!...ЩЕ МУ БЪДЕ ЛИ ПОТЪРСЕНА СМЕТКА ?...Или пак ще пеят песента "Вина има,виновни-нема" ?!
113
12
 
3
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
До Живко - Урсула и другите ги гледай на телевизора ,*** виж гробищата до къде са стигнали и как са напълнени .Неблагодарен и сбъркан народ.
112
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам два въпроса; първо защо и с кого е подписан дългосрочен договор, и второ, защо преговаряме за прекратяването му с ЕК, а не с производителя?
111
3
 
31
 
! Отговори
Живко преди 1 година
Остави Урсула, искам да видя Мутафчийски, Кантарджиев и Балтов в затвора! Тези негодници се гавреха с народа, чувстваха се като някакви фашистки фюрери и отделно от това напълниха чекмеджетата с пачки по примера на техния задкулисен лидер!
110
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора"...............Казахме ли ви по време на пандемията да не ни хабите парите за глупости?
109
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер! И кой го плати тоя масраф? А, сетих се. Путин е виновен, защото започна СВО и ви се образуваха нови преоритети. Човек да се чуди от какво да печели повече-от насилствено налагане на ваксини или от насилствено помагане на Украйна? Везните с украйна надделяха. Оръжието и бежанците са по-як бизнес и от ваксините.
108
7
 
0
 
! Отговори
Мила преди 1 година
До АнонименТвоето lQ e такова,нали?
107
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е по-крадлив дори от Боко, той е направо аматьор защото там играят съвсем други пари.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вакцинти дават мъжка сила и вдигат парапета. Действа само при IQ под 20 см.
105
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам Гломб да даде интервю по нова телевизия и да предложи решение на проблема с излишните ваксини. Може и Христова - лицето на ваксипропагандата.
104
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мак "Отговорността е на тези, които клекнаха пред ес и закупиха огромни количества без да знаят, дали хората имат намерение да се боцнат." ------------ ахахахаха, в голяма грешка си! Никой никога не го е интересувал какво (не)искат хората! Тровенето беше принудително, а основната причина, че ни се размина беше липсата на стабилно управление. А причината да спрат принудата бяха канадците! Демек след като дори и канадците са готови да се противопоставят какво остава за по-буйните народи.
103
0
 
24
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
Представете си какви комисионни за взети затова Урсула е недоволна,малко *** има.в България
102
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да ги хвърлите, запазете десетина за Кунчев. Пристрастен е.
101
0
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
По-добре да се бракуват ваксини, отколкото хора.