ЕЦБ: Няма опасност за банките в еврозоната

Инвеститорите се тревожат от риска от нова банкова криза
17 мар 2023 19:35, Йоана Цонева
20
ЕЦБ: Няма опасност за банките в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Надзорните органи на Европейската централна банка не виждат опасност за банките от еврозоната вследствие на пазарните сътресения, които погълнаха Credit Suisse и някои заемодатели в САЩ, съобщава "Ройтерс".

Инвеститорите се тревожат от риска от нова банкова криза след фалита на Silicon Valley Bank миналата седмица, който тази седмица беше последван от спешни спасителни мерки за швейцарската Credit Suisse и базираната в Сан Франциско First Republic Bank.

Източник, запознат с извънредното заседание на Надзорния съвет на ЕЦБ, обаче заяви, че на надзорниците е казано, че депозитите остават стабилни в банките от еврозоната.

Още по темата
Банките в еврозоната все още разполагат с около 4 трилиона евро (4,25 трилиона долара) излишна ликвидност, която те дори искат да върнат обратно на ЕЦБ сега, когато заемите от нея поскъпнаха.

За разлика от това, Credit Suisse използва спешен спасителен пояс на стойност 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара) от Централната банка на Швейцария.

Това успокои пазарите и насърчи ЕЦБ да повиши лихвените проценти с още половин процентен пункт вчера, продължавайки усилията си за борба с инфлацията.

Големи американски банки вложиха средства във First Republic Bank в опит да спасят банката, попаднала в разрастващата се криза, предизвикана от фалита на други две средно големи американски банки през изминалата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Уважаеми *** български глави, теглете си парите от банките ! Скоро ще има "операцията" ликвидиране на всякакви спестени пари ! Държавата потъва ! Тепърва ще има чудене как да вземат парите ви ! Отиваме по-зле и от 1997 г. !!!
13
1
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Че за банките няма опасност то е ясно - банкстерите винаги ще измъкнат своите от калта. За сметка на всички останали, разбира се.
12
1
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Закопал сьм си малко пари в брой - на банки не вярвам, могат да ти блокират всички пари когато си решьт на времето ми блокираха спестявания заради - 20 лв кьм банка задьлжение
11
1
 
4
 
! Отговори
Ако Китай почне преди 1 година
Ако Китай почне да купува-продава активи и във ЕС, ще стане като в Америка.
10
2
 
8
 
! Отговори
Вържи попа дае мирно преди 1 година
селото. Аз не вярвам на европейската банка,на Българската банка,аз вярвам на Буркан банк! Ще си дръпна спестяванията,малко са ,ама що да ги оставям на лешоядите!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте да си махате кредитите до 2024 края имвестирайте в къща на село че това което предстои конспирацийка ковида ще ви се стори като детска шега.Тепърва се почва ковида беше за загрявка и цифровизация на ста до то! Идва програмируемото CBDC и оцифроване на ста дото нацяло!
8
1
 
1
 
! Отговори
Londoner преди 1 година
Хубава снимка на Canary Wharf.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много често ни успокояват напоследък
6
5
 
15
 
! Отговори
америка, преди 1 година
швейцария и нататък по канален ред. Ефектът на доминото.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Урсула да ни спаси
4
6
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Това значи че фалитите идват и в Европа....
3
4
 
18
 
! Отговори
Няма, няма… преди 1 година
Три от тях в америка и една в швейцария вече ги няма.
2
3
 
13
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Ще видим, ще видим...
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме в еврозоната. Тях ще ги спасят, както спасиха Гърция едно време.