Лондон изпраща на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове

Британски инструктори вече са обучили повече от 10 000 украински войници
21 мар 2023 18:32, Йоана Цонева
132
Лондон изпраща на Украйна снаряди с уран за поразяване на танкове
Снимка: БГНЕС

Великобритания ще изпрати на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, които имат висока ефективност при унищожаване на бронирани машини, съобщава ТАСС.

Това става ясно от писмен отговор на британския заместник-министър на отбраната Анабел Голди на въпрос от Реймънд Джолиф, член на Камарата на лордовете.

"Наред с предоставянето на ескадрила от основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна, ние ще изпратим боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Този тип снаряди са много ефективни при поразяване на съвременни танкове и бронирани превозни средства", посочва тя в изявление, публикувано на сайта на парламента.

Още по темата
Британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 милиарда паунда.

Лондон изпрати над 10 000 противотанкови ракетни системи NLAW, над 200 бронирани превозни средства, реактивни системи за залпов огън M270 и високоточни ракети "Бримстоун".

Британски инструктори вече са обучили повече от 10 000 украински войници. Лондон оценява предоставената хуманитарна и икономическа помощ на 1,5 милиарда паунда.

През настоящата година британските власти възнамеряват да отделят още поне 2,3 милиарда долара за военна помощ на Украйна.

Междувременно стана ясно, че Пентагонът ще ускори доставката на танкове Abrams за Украйна, избирайки да изпрати обновен по-стар модел, който може да бъде приведен в готовност по-бързо. По този начин доставките ще могат да се осъществят до 8-10 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
28
 
! Отговори
Bond преди 1 година
Лошо, Седларов, лошо! Пак дърпат дявола за опашката. Ами ако Русия реши да върне жеста с ОБОГАТЕН уран, кво шъ праим? Изтрий ми пак поста бе, шестополов!!!
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И едната и другата страна губят от войната, но единствено *** л о ум ни т е укрита губят и хора! Да са живи и здрави и да продължават все тайа смело напред към смъртта. Аз виждам скоро ядрена световна война.
30
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това прилича на подклаждане на ядрен конфликт.
29
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 хаха няколко демократични снаряда с обеднен уран са нищо сравнено с взривен комунистически реактор :) пък оцеляхме криво ляво
28
11
 
16
 
! Отговори
истина преди 1 година
Това вече ще даде на Русия пълното право да използва ядрени боеприпаси с малък заряд.
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то на украинците им липсва само едно замърсяване с обеднен уран. Сърбите още не могат да се оправят, ако имате познати в Монтанско, Трън ги питайте да ви обяснят колко роднини имат поразени от рака.
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лондон си даде заявка за Сармата.Горбачов навремето беше ги предупредил да внимават,че живеят в стъклена къща и може да се окажат под нивото на океана.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а да убиваш деца и мирни граници е три пъти по-забраненто, ама на Путин на му пука особено."----------------Заради тези "демократични" снаряди, в следващите десетилетия в Украйна ще умират и възрастни и деца от рак.
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 а да убиваш деца и мирни граници е три пъти по-забраненто, ама на Путин на му пука особено.
23
6
 
1
 
! Отговори
до Татул преди 1 година
Ами да ползва бе. После те да си се оправят. Нали я искат тая земя.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
върху бронята се вижда едва забележима дупка през която снарядът вкарва взрива вътре екипажът даже и не усеща кога се е пренесъл в отвдното
21
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обеднения уран е забранен за употреба във военни действия, а норвежкия клоун в съседната статия обяснява кой бил заплаха и терорист.
20
9
 
27
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Чета тук разни мало'умни коментари в подкрепа на обеднения уран. Само, че те забравят, че Русия има в пъти повече от него. И дано не почне и тя да го ползва, че тогава майка ни жална.
19
4
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Света има ограничени залежи от Уранова руда. В далечно бъдеще ще бъде единствен източник за енергия.
18
8
 
17
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Ами руснаците да им го върнат обогатен,какво толкова.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вече ядрена война и Русия ще има право да пусне ядрено върху Киев и др. градовем за да ги унищожи ако имат такива снаряди.
16
24
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Браво, прекрасна новина. Да се научат как се напада суверенна държава.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не бих искал да съм на мястото на екипажа на танк уцелен с такъв снаряд.
14
2
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
А защо нато не спре примерно "боко харам" в Нигрия , а гледа с безразличие как тероризират християнското население с години ?
13
5
 
5
 
! Отговори
и тук дават преди 1 година
НАТО: България е похарчила близо 2,5 млрд. лв. за отбрана през 2022 гСпоред 83 на сто от българските граждани нашата страна трябва да харчи повече за отбрана, на противното мнение са едва осем на сто, а девет процента не могат да преценят. Това сочат данни от проучване на НАТО, включени в представения днес годишен отчет за дейността на алианса, цитиран от БТА..