За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

Проблем №1 - покачването на цените и икономическата ситуация
298
За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, по данни от националния доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%).

Още по темата

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%).

Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не знам за каква ДЪРЖАВА --Бг , се говори ! Има ли държава въобще , и колко пъти е продадена ? Също , защо имаме национален празник на ''НЕЗАВИСИМОСТТА'' , от кой и кога сме били ''независими'' ... На какво се надява Запада ,.. на Аглия и сащ ли?Защо Англия дезертира от ЕС , СЛУЧАЙНО ЛИ ?
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 212 "Не разбирам, защо трябва да дедем 1000 лева на Украйна за оръжия..." - защото до про'с'т и не разбираш евроатлантическите ценности.
189
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия само чака Полша да влезе в Украйна , и тогава смятайте какво ще е във Вършава и Киев , след ядреното ...
188
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогаре, не се блъскайте! Видяхме ви колко сте русофилите. На протеста за руските телевизии се клехте как ще сте минимум 100000 в София, а бяхте 11 червени бабички и Копейкин с няколко тийна, които не знаеха защо са там, ама им дали 20лв. да идат. Подобно и на Копейкин проестите- една, учила 6 години биология и 12 души. Вече в подкрепа на Украйна бяхме над 100 000. Факт.
187
1
 
4
 
! Отговори
До 214 преди 1 година
Защо въобще трябва някой да ви ги вика атлантиците - те самите нямат ли желание да се явят доброволци все пак тоя ентусиазъм трябва да се реализира!
186
1
 
7
 
! Отговори
до 213 преди 1 година
Атлантиците няма да ги викнат в армията, защото издържат държавата. Нещо като в Русия. Там програмисти, лекари, архитекти и подобни топ платци на данъци не ги викат. Само бедни деца от селата. Тук ще е същото.
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилетата се броят на есен , защо !? АКО в Бг има мобилизация , всички знаем какво ще се получи !Атлантиците ще хукнат в чужбина , а желаещите ,... КОЛКО ЩЕ БЪДАТ ???
184
1
 
5
 
! Отговори
До 205 преди 1 година
Не разбирам, защо трябва да дедем 1000 лева на Украйна за оръжия, а да не ги дадем за България за оръжия примерно. Все пак България е прифронтова държава. Защо трябва да чакаме самолети от САЩ с години, а Украйна полечава всичко на часа. България не значи ли нищо за вас?
183
5
 
2
 
! Отговори
do 208 преди 1 година
Грубо, но точно казано. 95% от русофилите са неграмотни бачкатори. Факт.
182
9
 
3
 
! Отговори
do 204 преди 1 година
Чакай, нали руснаците са ти първи приятели, защо да летят бомби над София?! Поробиха 1 път цялата държава 1878, разпокъсаха я на малки парчета и няма да им мигне окото да го направят пак. Ама вЕрвай си там как са те освободили.
181
0
 
6
 
! Отговори
Учебник по история преди 1 година
В края на Периода на американските завоевателни войни (1945 г. - 2013 г.) американците вече бяха загубили доверието на човечеството и по пътя към завладяването му трябваше да преминат към нова тактика - воденето на прокси войни срещу влиятелните сили, които не желаеха да преклонят глава пред американския глобализъм (наричан по-рано и американски империализъм). По план американците инициираха първите такива конфликти едновременно в Сирия и Украйна през 2013 г., за да нанесат началния удар срещу..
180
10
 
4
 
! Отговори
до 204 преди 1 година
Бедняко, такива като МЕН издържат държавата. Мен ще слушаш. Аз съм с големите данъци. А ти си нагъл русофил бачкатор със зпалата в плик и аз издържам текезесарите ти родители, както и плащам пенсии, заплати на учители и лекари. Айде марш да ринеш дъното със жалката зааплатка на ръка. Безполезен бачкатор.
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пОНЕЖЕ в Бг Бг-медиите са ни на 113 място , и няма контрол , то всяка медия си пише цифри на изуст .Но на практика се вижда кой какво мисли !На теория политиците искат войната в Украйна / ама само политиците и едната шепа атлантици/ , но на практика защо ИСКАЩИТЕ не отиват в Украйна на фронта ?!?
178
2
 
4
 
! Отговори
До 199 преди 1 година
Въпроса е не дали подкрепяте , а дали искате да отидете в Бахмут да се биете с оръжие срещу руснаците. Да убивате хора? Да виждате кръв? Да умират до вас ваши приятели?Това е въпроса.
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 190 "... или най-малкото да си даваме парите за закупуване на бомби и оръжия" - ВСИЧКИ гласували за ЕС и НАТО гласуват за това. Сега, че сте си про'с'таци и не го вдявате и пищите тука, вместо като интегрирани атлантици да дадете по 1000 лева на Украйна, както евроатлантическия интегратор Киро ви призова, е другг въпрос, по който Борисов ясно заяви, че про'с'таци като ВАС само мачкане заслужавате.
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 197.. Да ти таковам на лъскавия живот , ИСКАМЕ СИ СПОКОЙСТВИЕТО ОТ СОЦА !ПО-БЕДНИ , НО ПО-ЩАСТЛИВИ И С ЧИСТО НЕБЕ , А НЕ КАТО СЕГА С ПОСТОШННИ ПОЛЕТИ И ОБЛАЦИ ОТ САМОЛЕТИ!
175
9
 
4
 
! Отговори
ДО 197 преди 1 година
Па нещо си в грешка. Аз не познавам човек да подкрепя диктатурата в Русия, дори мои РОДНИНИ и приятели руснаци. Срам ги е какво се случва.
174
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Хр. Ботев е казвал , че Европа е лоша за България !
173
11
 
5
 
! Отговори
до 197 преди 1 година
Всички около мен поддържат Украйна. ВСИЧКИ. Разни среди, разни идеали. Ясен си- бедняк функционално неграмотен бачкер = русофил. Айде отречи го. Аз съм от тия умнокрасивите, дето само на месец плоският им данък е колкото заплатата ти за половин година.
172
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че Англия и САЩ забогатяха от войната , а за останките от ЕС -- дуХАй - дуду !