За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

Проблем №1 - покачването на цените и икономическата ситуация
298
За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, по данни от националния доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%).

Още по темата

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%).

Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
5
 
10
 
! Отговори
Защо лъжете бе?? преди 1 година
Всички,всички около мен подържат РУСИЯ,всички! Какви 65% смятат че Брюксел води ,,правилна " политика? Тези Tъпи eврогейски чиновници даже са на страната на Македония! Виждате как ни изпързаляха с ,,Френското предложение"! Наистина Европа е вредна за България,а ние ще бъдем скоро заличени!
170
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 193 "Заради САЩ и мръсната им игра в Украйна,страда цяла Европа." Дали заради САЩ или заради про'с'таците като теб, дето гласуват за американски марионетки в София и Брюксел?!
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ще гласуват за ЕС и НАТО, та да участват в нея! Тиквата два пъти ВИ каза на европеидите, че сте про'с'ти.
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сега това е положението , понеже щатите са го закъСАле , всички пари трябва да отиват в сащ , банки / и то най-големите/ , фалират , долара се изпарява като световна валута . Както искате така го разбирайте .
167
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един лаф: Когато двама си ги мерят , не заставай м/у тях , за да не ти се случи СЛУЧКА , и отпред , и отзад !Ама българина после мисли ...
166
1
 
11
 
! Отговори
Да преди 1 година
Заради САЩ и мръсната им игра в Украйна,страда цяла Европа.
165
2
 
9
 
! Отговори
Моля споделете преди 1 година
тук ни изкара, че над половината българи искаме да ни мобилизират и да ходим в Бахмут или най-малкото да си даваме парите за закупуване на бомби и оръжия. Вие познавате ли такива българи? Аз всички които познавам заявиха, че ще направят всичко възможно да не ги хванат. Особено мъжете.
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цифрата е 72% + 25% без мнение , и само 3% кандидат атлантици-богаташи подкрепят войната , защото иначе биха се простили с богатството .... пак сте спестили някоя цифра !
163
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Хунтата в Киев заплахата.
162
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че е заплаха. Руският поробител граби и съсипва България от столетия насам. Утре ще реши, че сме част от блатото и ние.
161
1
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
И ПоРНО ОРГАНИЗАЦИИ ПУБЛИКУВАТ ИЗМИШЛЬОТИНИ ???
160
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не войната в украйна е опасност за нас,а нашата намеса посредством "мирната" бандаНато!!!Така ние,като верни до гроб на каравария и цанили се катоВерниКенефочистачи,ще си намерим мястото,което се полага на агресораНато!Мир на праха ни!Краят ни е близо!
159
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 192, даже и когато напада Полша, пак реакцията на Франция и Англия е по-скоро символична! Едва когато самите те са нападнати, тогава започва Голямата война! Точно поради тази причина днес във всички страни от НАТО има разположени американски бази - за да се избегне пак сценария "няма да се бием заради малките съюзници"
158
9
 
2
 
! Отговори
иц преди 1 година
Няма го вече генерал Колев, да реже руски зелки в добруджа. Ако тия ни нападнат и окупират пак както в световните войни, сме чао. Родните копейки от сега са на тяхна страна и казват че няма проблем. Народ от чуждопоклоници... няма заплаха хич.
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това платен репортаж с цел внушение ли е, че и сами не си вярвате май
156
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоест , статистиката сочи че българите не са чак толкова големи русофили колкото им се ще на зеления чо-рап , червената корнелия и ко-пей-кин .
155
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен заплахата е, че САЩ са в смъртна агония и са годови да изпепелят света, но да не рухнат.
154
11
 
4
 
! Отговори
б преди 1 година
Те и поляците са си мислели че хитлер не е заплаха за тях сигурно. Първо като завзема австрия, великите сили нищо, после завзема чехия, великите сили пак нищо, накрая превзема и Полша, та чак тогава му обявават война. За да не се сига до там - санкции и изолация за мръсните руски олигарси и армията им от роби и затворници.
153
3
 
16
 
! Отговори
До бам преди 1 година
В момента именно сме окупирана колония. Златото ни отива за Канада, тгецовете работят за САЩ, медните мини - за Германия, телефонните ни компании са чешки и немски, храната е внос, дрехите - също. А само до преди няколко години произвеждахме сами всичко това и отиваше в българския бюджет приходът. ... И да, докато сами не ни навряха нашите продажни управленци, войната не бе заплаха за нас. Никой не ни е плашил с война. Смешно е подобно твърдение за такава малка държава.
152
3
 
12
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Грешка направи Русия, след втората световна! Трябваше да превземе изтощения континент и да го анексира, така нямаше да има сега война, нито нацизъм в Европа!