За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

Проблем №1 - покачването на цените и икономическата ситуация
298
За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, по данни от националния доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%).

Още по темата

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%).

Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
7
 
! Отговори
сина преди 1 година
Русия ни е спасявала 2 пъти, пак ще ни спаси от извратеняците и еврогеиските ценности! Аз не искам сина ми да доведе зет, или дъщеря ми да ми доведе снаха! Който иска - нека гласува за ДБ и ПП и ГЕРБ - те са войнолюбци продажни плъхове канални!
130
0
 
4
 
! Отговори
Фащ се дискредитира преди 1 година
Има доста такива видеа. Вече не могат да скрият моралния си разпад. https://youtu.be/IyBkJES4QyU
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях в Белгия и видях как украинците обиждат *** там, голям бой ги биха после африканците! Укрите са нацисти
128
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
не е заплаха купон си е
127
1
 
4
 
! Отговори
Господи помагай преди 1 година
Господи помогни ни да се преборим със сатанистката действителност, в която са ни навряли насила. Оргии, войни, безчовечност и безпътен материализъм, една безкрайна вакханалия и панаир на суетата и сатанизма. Моля се за успеха на Русия и П-у-т-ин. Източните империи са единственоте които що годе са се запазили с всичкия си.
126
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сина Русия спря да дава ресурси на безценица на еврогеиците, сега ще ядат дървото! ------------ ужас, пак ли ги спря ве?
125
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Нека да тестваме тази статистика колко е вярна. Ако възприемате действоята на ЕС като защита на ЕВРО ЦЕННОСТИТЕ, харесайте коментара. В противен случай, в противен случай сложете палез надолу. Мерси.
124
2
 
6
 
! Отговори
Още малко преди 1 година
Ще порипат още малко Укронацистите, преди да клекнат и да паднат. Ще се сгромолясат така че ще се чуе чак във Вашингтон!
123
1
 
9
 
! Отговори
сина преди 1 година
Заплаха за България са яловите политици, като кирчо, кокорчо, ицо брадата, бойко и другите клики, които биха продали и майка си за центове, камо ли народа си!
122
2
 
8
 
! Отговори
До 133 преди 1 година
В Германия масови оротести заради цените. Пред очите ми пребиха група Украинци, които бяха татуирани с пречупени кръстове. Германците ги биха и им казаха да си ходят в Украйна. После скандираха Слава Русия, Слава П-у-ти-н. Германците добре знаят кой саботира потока. И вече пренастроиха геополитическия си компас.
121
1
 
6
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
60 са за влизане на България в Руската Федерация! Над 60% са за излизане от Нацистките ЕС и НАТО държавки
120
1
 
4
 
! Отговори
До 130 .. и нещо преди 1 година
Петиция за ГАЗ!! Всички да подпишем. Да помолим Вова да пусне една тръбица. Дори и сламчица да е. Пак е нещо. Поне да не ни се вкоченасят крайниците тая зима!
119
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Опасността е от ФАЩ Тази зима ще е равносилна за тях не на една, а на няколко ядрени експлозии в гоавните им градове. ------------ що бе пак ли ше си вадят паркета да се отопляват? Я виж да не четеш от некое старо листче на руското посолство.
118
1
 
2
 
! Отговори
Богат Българин преди 1 година
Какви цени? Всичко си садим, имаме кокошки и 2 крави. Не си купуваме нищо от хранителните магазини, всичко си имам в задния двор. Криза йок.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поведението на някои политици е заплаха не спец операцията
116
2
 
9
 
! Отговори
сина преди 1 година
Русия спря да дава ресурси на безценица на еврогеиците, сега ще ядат дървото! Черните кожи яко стачкуват из целия континент, в Англия се чудят ко стаа, нема домати, нема краставици, инфлация - нека ви е, от тук нататък ще видите кон боб яде ли... ще се молите на Путин, фашаги долни!
115
0
 
2
 
! Отговори
До 133 преди 1 година
Заредил съм мазата! Имам буркани и зарзавати за 3 години 5 кубика чиста вода със сребърни монети вътре! 7 бурета 200 литрови с вина и ракии. Бидони бидони с трушия! А сега по Коледа 5 шопара 150 килограмови бяха превърнати на харни колбаси! Нека почва АРМАГЕДОНА!
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Цветовете на дъгата и всички минали под нея са в основата единствено на европейските ценности. ---------------- щото така пише по руските вестници ли?
113
0
 
8
 
! Отговори
На Ицето Иванов преди 1 година
от Козяк му подарили сутиен с цветовете на дъгата! На следващия София прайд ДБ подготвят сериозно участие!
112
9
 
2
 
! Отговори
Джън на Феки Вистис преди 1 година
Русия да спре да тероризира Европа и Запада и да си гледа пустоща, в която Китай вече се оглежда.