Нинова зове за налагане на таван на цените на основните храни

Инфлацията и ниските доходи - проблем №1 за левицата
Обновена: 22 мар 2023 23:21 | 22 мар 2023 10:21, Камелия Цветанова
3
Нинова зове за налагане на таван на цените на основните храни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според лидера на БСП Корнелия Нинова високата инфлация, растящите цени, ниските доходи са проблем номер едно.

“Трябва да продължим със социалната политика. Служебният кабинет ни е приготвил секира, с която ние никога няма да се съгласим. И в парламента няма да подкрепим това, което внасят - да се увеличават данъци, да се замразяват доходи и да се режат социални придобивки. В тази тежка криза, бедност и недоимък, това е недопустимо”, категорична бе тя пред жители на Гоце Делчев, цитирана от пресцентъра на левицата.

Лидерът на БСП увери, че държавата е финансово стабилна, а след злополучния опит на финансовият министър да внуши, че страната е пред фалит, всички отговорни институции са я опровергали.  

“Ние искаме да продължим с преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. Майчинството през втората година да следва ръста на минималната работна заплата. Да се подпомогнат майките студентки и да се подпомогнат младите семейства при раждане на първо, второ и трето дете, защото демографската криза се увеличава”, посочи част от приоритетите на социалистите Корнелия Нинова.

По думите ѝ БСП е за неутралитет и ненамеса на страната ни във войната.

“Национална кауза е защита на българското семейство и българските деца. Подкрепете ни в борбата ни срещу навлизането на джендър идеологията в българските училища и детски градини. Това ще е подкрепа за българските деца. Защото тази идеология вече е тук , в българските учебници“, предупреди тя. 

Нинова припомни, че пет години вече БСП се бори срещу въвеждането на трети социален пол, извън мъж и жена. Подчертавайки, че уважава избора на всеки пълнолетен да решава как и с кого да живее живота си, тя се обяви срещу опитите да промиват главите на децата с джендър идеология. 

“Искаме те да са момиче и момче, а не нещо трето. Искаме ние да сме майка и баща, а не “родител-1” и “родител-2”. Подкрепете ни, защото тази битка е за бъдещето - за децата”, призова лидерът на БСП.

По думите на Корнелия Нинова няма никаква разлика между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, защото по важните политики те са на една позиция и припомни, че са гласували заедно за новите самолети F-16, за военна подкрепа за Украйна, за премахване на паметници и за джендър идеологията. “Те искат пазарът всичко да определя и държавата да не се намесва, но тази неолиберална идеология вече не е актуална. Ето това е десният, неолиберален,
глобалистки и джендъристкия модел. Ние сме алтернативата на всичко това, защото сме лява, социална, национално отговорна партия, която пази националните ценности и има план за бъдещето”, обясни Нинова.

По нейните думи от избора на 2-ри април изключително много зависи накъде ще тръгне България - дали ще имаме съюз на войнолюбците или ще победи разумът за мир, за подкрепа на икономиката и домакинствата и за защита на българските семейства и на децата ни.

Тя представи част от по-дългосрочните мерки на БСП за здравеопазването - болниците да не са търговски дружества и здравните услуги да са безплатни, както и за земеделието - да се възстанови поливното земеделие, изравняване на българските субсидии с европейските и преразпределянето им към производители на български плодове, зеленчуци, мляко и месо.

“Искаме краткосрочно да се сложи таван на цените на хранителните продукти от малката потребителска кошница. Възможно е така, както е възможно в много европейски държави като Франция, Испания, Гърция, Унгария. Щом там може, значи и тук може. Нови три страни наложиха таван и замразиха цените - Словакия, Черна гора и Северна Македония. Така трябва да стане и тук“, категорична бе Нинова.

Според нея мярка на правителството за таван на надценката е полувинчата и няма да проработи, а е нужна здрава ръка, държавна намеса и контрол, за да се спрат летящите цени на храните. 

По думите на Нинова е било голяма грешка служебният кабинет да не внесе бюджет за 2023 г., защото вече всички системи издъхват, а само в един ден протестират земеделски производители, “Спешна помощ” и Комисията за защита на потребителите. 

“Първата ни работа в новия парламент ще е бюджет за 2023 г. Въпросът ще е какъв ще той, защото от този най-важен закон зависи животът на всяко българско семейство. Тук ни е голямата битка. Десните казват, че трябва дефицитът да е под 3%, за да влезем в Еврозоната. Ние казваме, че България не е готова да влезе в Еврозоната сега и веднага. Не можем да отговорим на изискванията да имаме дефицит под 3% и инфлация под 6%, а когато не си подготвен за тези показатели, влизането в Еврозоната може да е огромен риск за икономиката, за ръст в цените и обедняване”, каза още Корнелия Нинова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз предлагам таван на краденето от Импекса и нейните другари от БКП