Българките раждат най-рано в Европа

Средната възраст на станалите за първи път майки у нас е 26,5 години
28 мар 2023 20:36, Стела Стоянова
70
Българките раждат най-рано в Европа
Снимка БГНЕС

Жените в Европа раждат първото си дете все по-късно. Според Евростат станалите за първи път майки са били на средна възраст от 29,7 години през 2021 г., съобщи в. "Франкфуртер рундшау".

Според сравними резултати, налични от 2013 г. насам, средната възраст на раждащите за първи път непрекъснато нараства, като през 2013 г. е била 28,8 години.

Със средна възраст от 30,1 години Германия е в горната една трета на страните от ЕС с най-голяма средна възраст на жените, родили за първи път през 2021 г., сочат данните на Федералната статистическа служба "Дестатис".

През 2021 г. средната възраст на жените при първото им раждане е била особено висока в Испания и Италия (31,6 години за всяка), следвани от Люксембург (31,3 години) и Ирландия (31,2 години).

За разлика от тях, жените в източноевропейските страни от ЕС раждат първото си дете сравнително рано, а най-рано - в България (26,5 години), съобщава ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: майкиЕвростатраждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви майки, какви българки? Това не е политкоректно. Трябва да пише "Родител 1 в България ражда най-рано сравнено с останалите родител 1 в ЕС". Моля ви, бъдете в крак с времето... :)
41
2
 
20
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Кои точно българки? Тези които имат равни права с нас и тръбят, че нямат нищо общо с българите и България, освен пред институциите, когато си търсят "РАВНИТЕ ПРАВА". "РАВНИТЕ ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯ" обаче са отишли някъде в небитието.
40
1
 
18
 
! Отговори
:) преди 1 година
Българките, ама усреднени с ромките :)
39
1
 
4
 
! Отговори
ВСИЧКИ ВЛАСТНИЦИ преди 1 година
И ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ, ЯКО СА СИ ЗАТВОРИЛИ УСТАТА ЗА ТОЗИ ПРОБЛЕМ
38
1
 
10
 
! Отговори
ЦЕЦА КОМПИРКАТА преди 1 година
роди 23 чхавета и не работи нито един ден в живота си
37
2
 
7
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 година
малко преди ДС-ти Ноември > в болницата едва спасили ромка при поредното раждане. Казали и " Още една бременност и ще умреш " > " Добре докторе" > Но след 1 година идва пак да ражда. Питат я " Защо? Нали те предупредихме " > Докторе мъжете ни натискат постоянно да раждаме. Има заповед да станем повече от вас" > "Кой е издал тази заповед ? " > " Не мога да кажа, защото ще ме убият "
36
3
 
3
 
! Отговори
то така се започва преди 1 година
В Косово на времето моллите строго питали младите жени защо не са бременни!?И после сърбите го загубиха!С Лепа Брена и "иебане бавно и тужно" до като албанките раждат държава не се пази!
35
5
 
19
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 година
Нормално е да е така , защото ромите спрямо броят на населението е най-голям !
34
5
 
28
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 година
Българките? Основно раждат римлянките. Отидете пред шейново или майчин дом. 60% са римлянки. Тук таме някоя българка с нормални разбирания дошла от село, успяла да намери читав мъж. Масово българките израстнали в голям град, нямат деца, и за тях всичко е бизнес, и гледат на мъжа като банка. И съответно тези не са и женени, защото търсят чичко паричко, ама чичко паричко иска живот с К...урви, а не да се задомява и да му реве дете на главата и да му пречи на кариерата.
33
12
 
9
 
! Отговори
Debo преди 1 година
Българките всички до една са пппроститтттутки ,как да раждат.Като запознавам с някоя водим само бизнес разговори-какво работиш, къде живееш,с какво се движиш....No comment и евала на ромите, бъдещето е тяхно
32
10
 
5
 
! Отговори
Debo преди 1 година
Българките всички до една са ***,как да раждат??!! Като запознавам с някоя водим само бизнес разговори-какво работиш,къде живееш,с какво се движиш.....No comment и евала на ромите, бъдещето е тяхно
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... да постигнат професионална квалификация след завършване на средно образование, а след това щяха да могат да си позволят поне още едно дете, без да се притесняват дали ще имат средства да го отгледат.
30
3
 
19
 
! Отговори
Допълнение преди 1 година
към "Не е вярно!" -Освен заплата, нужна да осигури финансово изброените ангажименти, българката е длъжна да изработи и парите, необходими за социални помощи поне на една неработеща ромка. Всеки двама човека с български етнически произход - българин и българка, изработват солидарно детските надбавки за потомството на един ром и една ромка. Ако не беше този чуждоетничен товар на гърба ни, българките щяха да раждат първото си дете преди да са навършили 25 г. и това нямаше да им пречи да /продълж./
29
3
 
20
 
! Отговори
Не е вярно! преди 1 година
Взимат средно аритметично възрастта на 12-годишните ромки и на българките,които първо си осигуряват хляба, после да осигурят средства да си плащат и наема, след това търсят още работа, за да преценят дали ще могат да изкарват пари и за отглеждането поне на едно дете и така стават 35-45-годишни.Чак тогава се оглеждат за осеменител, защото българсият мъж все по-рядко си прави труда да се нагърби с отговорността да е съпруг и родител, но с ентусиазъм става любовник с ясна уговорка - без ангажименти
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой българки раждат рано? Братовчедките от маалите. Аз родих на 36, Зюмбюла на 13 и ей ви средна възраст от 20 и няколко.
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българки от Столипиново и Максуда рекордьорки по раждане
26
1
 
29
 
! Отговори
ОКОНЧАТЕЛНОТО преди 1 година
РЕШЕНИЕ > ДЕТСКИ И ПОМОЩИ САМО ЗА МАЙКИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ
25
1
 
16
 
! Отговори
Цитат от публикация преди 1 година
в Днес.бг от 11.03.2023г.: "В ЕС през 2021 г. са се родили около 4,09 милиона бебета, става ясно от публикуваните от Евростат данни. Това са с 20 000 повече деца от 2020 г. Това е първото увеличение на броя на ражданията в ЕС от 2016 г. насам." ------- Значи средната възраст на родилките се покачва, но заедно с това и броят на новородените? Може ли да обясните как става тоди фокус? Дали европейките, като навършат 30, започват да раждат по 2-3 деца годишно? Или е резултат от политиката на Меркел?
24
1
 
11
 
! Отговори
БИВША ШИВАЧКА преди 1 година
ОТ КАРЛОВО, БЪЛГАРКА > ВЪВ ФИРМАТА ВИ ИМАШЕ ЛИ РОМКИ ? > НИ ЕДНА
23
1
 
16
 
! Отговори
БРАТ'ЧЕТ преди 1 година
ЗА К'ВО ЧЕРПИШ ? > РОДИ МИ СЕ СИН > ЧЕСТИТУ И КАК СЕ КАЗВА ? > ЛУИ > А ЗАЩО Т'ВА ФРЕНСКО ИМЕ ? > ЩОТО МИ Е ЧЕТИРИНАЙСТОТО