Радев и още четирима президенти искат мерки от ЕС срещу вноса на зърно от Украйна

Обновена: 31 мар 2023 19:56 | 31 мар 2023 19:45, Анисия Иванова
64
Радев и още четирима президенти искат мерки от ЕС срещу вноса на зърно от Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призовават за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна в тези страни.

Според лидерите на петте страни членки на ЕС войната на Русия срещу Украйна е довела не само до огромно увеличение на производствените разходи в селскостопанския сектор и риска за бизнеса, но и до проблеми на земеделските пазари в Европа, се посочва в писмото. Най-сериозни затруднения вследствие на значителното увеличение в предлагането на селскостопански продукти се наблюдават именно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена близост до нея. В същото време затрудненото освобождаване на излишъка от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагането на допълнителни разходи на земеделските производители.

Европейската комисия да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели, се призовава още в писмото. Потвърждава се и призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни.

Предлага се в регламента за разширяване на автономните търговски мерки за внос от Украйна, който е в процес на обсъждане на ниво ЕС, да бъдат изменени разпоредбите на предпазната клауза, така че тарифните квоти да бъдат намалени по отношение на тяхното годишно ниво, в случай на повторно въвеждане на тарифи, съгласно Споразумението за асоцииране, съобщава БТА.

Петте държави предлагат още ЕС да запази възможността да реагира на нелоялни практики при вноса от Украйна, например под формата на засилено наблюдение или възможност за започване на антидъмпингови процедури. Проблемът с прекомерните количества стоки, оставащи на територията на държавите членки, и компрометиращи по този начин „коридорите на солидарност“, също трябва да бъде адресиран ефективно, се посочва още в писмото.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи вреда на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат премахнати с други средства, петте европейски страни призовават ЕК да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
8
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за кво реват ? Още две три години и войната ще свърше . Еми то не остана . Кво толкоз ? Нали ши победим ? То тва е важното . Всичко за фронта . Всичко за победата на нато над Русия .
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия и до кeнeфa не могат да идат без да питат господаря.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна плаща със жито за оръжейните доставки. И в Киев много се надяват, житото да скочи на международните борси. Постояно тръбят, че износа е заплашен от Русия и това дига цената на борсата. Но Русия ги прецака, с коридорите за износ, което свали цената на Украинското жито. Евтино жито по-малко оръжия, скъпо жито повече оръжия за Украйна. Това е играта.
9
2
 
16
 
! Отговори
Shshshshsh преди 1 година
Вълнуващото тук е участието на братската на Украйна Полша. Тия кви фурнаджийски лопати ще излязат.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците и те големи русофили излязоха не искат укърско жито. :-)
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бтлгария изнася оръжие за Украйна, а тя и плаща я зърно. Украйна няма пари да плаща за оръжията и затова плаща в натура! Жито,яйца, зеленчуци.. Точно затова цяла Европа е залята от Украинско жито, а не Африка, която се нуждае от него.
6
1
 
2
 
! Отговори
Към 6 Анонимен преди 1 година
Ми да.....на Илчовски, ама той къде се скри?! :)))
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 Яж каквото искаш, тук украинско жито без мита и да плащат ддс не трябва да има.
4
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ядем нехранителната пшеница на нашата зърнарска мафия ли бе крадев??
3
3
 
13
 
! Отговори
Един преди 1 година
И урсулка се почеса
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Do 1 a ti koi si bylgarskahuiurka
1
16
 
11
 
! Отговори
? преди 1 година
Човека е просто руски агент.