Разликата в заплащането между мъже и жени в ЕС - не повече от 5%

В момента дамите печелят с 13% по-малко за един и същи труд
67
Разликата в заплащането между мъже и жени в ЕС - не повече от 5%
Снимка: Pixabay

Нови закони ще задължават дружествата от ЕС да оповестяват информация, която да позволява на служителите да сравняват заплатите и да съобщават за разлики в заплащането на жените и мъжете.
 
Съгласно правилата, приети в четвъртък на пленарното заседание на ЕП с 427 гласа „за“, 79 гласа „против“ и 76 гласа „въздържал се“, структурите на заплащане за сравнение на равнищата на заплащане ще трябва да се основават на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални по отношение на пола системи за оценка и класификация на работните места. Обявите за свободните работни места и длъжностите ще трябва да бъдат неутрални по отношение на пола, а процесите на набиране на персонал да се провеждат по недискриминационен начин.

Ако отчитането на заплащането показва разлика в заплатите на жените и мъжете от най-малко 5%, работодателите ще трябва да извършат съвместна оценка на заплащането в сътрудничество с представителите на работниците си. Държавите членки ще трябва да въведат ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, например глоби, за работодателите, които нарушават правилата. Работник, който е претърпял щети в резултат на нарушение, има право да поиска обезщетение. За първи път в обхвата на новите правила бяха включени междусекторната дискриминация и правата на небинарните лица.
 
Правилата предвиждат, че работниците и техните представители ще имат правото да получават ясна и пълна информация за индивидуалните и средните равнища на заплащане, групирани по пол. Поверителността при заплащането ще бъде забранена; не следва да има договорни условия, които да ограничават работниците да оповестяват възнаграждението си или да търсят информация за същата или други категории възнаграждения на работниците.
 
По въпроси, свързани със заплащането, доказателствената тежест ще се прехвърли от работника към работодателя. В случаи, когато работникът счита, че принципът на равно заплащане не е приложен и сезира съда, националното законодателство следва да задължи работодателя да докаже, че не е имало дискриминация.
В момента в Европейския съюз в заплащането на жените и мъжете продължава да съществува разлика от около 13%, със значителни различия между държавите членки; тя е намаляла само минимално през последните десет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: мъжежениЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам равнопоставеност. Жените са много по-привилегировани. Покажете ми закон даващ повече права на мъжете, МОЛЯ! За такива даващи предимство на жените ще ви посоча. Нацвъкайте ми минусчета колкото искате, но се обосновете!
58
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
У нас няма разлика, плаща се за работа, а не дали пикаеш прав. Европейците са дискриминиращите.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57: Не жените, а менстроиращите хора. Официялна терминология. Институции, документи, спорт. Поинтересувай се малко какво става.
56
3
 
3
 
! Отговори
Е хубаво преди 1 година
Нищо против дамите, ама ако получат дни за неразположение и се пенсионират по-рано, не следва ли да има разлика в заплащането, ей така от човешка гледна точка питам?
55
1
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Всички жени имат цикъл, ако нямаха и теб нямаше да те има
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да стигнем или поне да доближим европейските доходи,средната заплата във България е 30% от средната европейска заплата!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а трябва да е доста повече, простомъжете вече не са мъже
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България жените никога не са били смятани за по долу от мъжете и не говоря само за заплащането.Двата пола винаги са били равнопоставени.Така ,че тук никога не е имало такова нещо.Ние май ще се окажем по европейци от западноевропейците.Българите такъв проблем нямаме и никога не сме имали.Който твърди обратното меко казано говори неистини.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като срещнете същество облечено в женски дрехи на улицата трябва да го попитате. "Вие жена ли сте или сте менстроиращ човек?" - не се базикам в САЩ вече го прокарват.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има жени и менстроиращи хора. Тук говорим за жените.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мъжете идентифициращи се като жени - заплатите да са по две.
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжете просто трябва да се адаптират- никакво ухажване и свалки и прочие безплатен труд, извън директните покани- било за секс, било за нещо повече- жените да се заемат с това и те вече го и правят, никави черпения и плащане сметки- всичко по холандски- гоу дъч, никакви подаваници на ръце и прочие лигавщини или пък подаръци- това вече ги обижда. Някак обществото беше настроено мъжете да финансират жените непрекъснато и точно това се случваше извън работа като някакво малоумно кавалерстване...
47
2
 
11
 
! Отговори
Един преди 1 година
Ай стига бе - само плачете заради тези жени. При нас на работа е наобратно - 70% са жени , от 30 години на началнически места - само жени, имам колежки получават поне с по 35-40% по-високи заплати от мене. И са такива мъжемразки , мачкат ни с мотива - "Ти си мъж , трябва да ми отстъпиш" . На кой да се оплача. Че си има дискриминация - на 100% , ама навсякъде реват , че жените били потиснати. К.ьорави ли сте да видите институцията в държавата с поне 80% жени - в центъра на столицата е ...
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разликата e че ако започна да изкарвам колкото нея, жена ми ще ме изхвърли от вкъщи и ще си намери нов.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48Направо ги уби с този коментар :)))
44
2
 
5
 
! Отговори
Подобни статистики преди 1 година
винаги ми се струват булшит. Който е ходил на интервю за работа знае, че трябва да се пазариш за цената на труда си. Ако някой взема по-малко на същата позиция като някой друг, нека да видим други показатели колко често отсъства от работа, колко извънреден труд полага, какъв е цялостния му принос за организацията и т.н. Не по полов признак, а по това, кой повече мрънка от колкото работи. Работодателите може да са експлоататори, но не са луди, има си обективни показатели за следене на труда.
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсулата да не забрави при война по-равно мобилизирани мъже и жени, ако не и повече жени. Нека няма дискриминация аз съм за.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се зачетете внимателно в статията ще видите, че всъщност има дискриминация по полови признаци и въобще никъде не се гледа свършената работа, но си задължен да плащаш на чистачката с наймного 5% по-малко от на диектора. Тогава никой няма да иска да е директор хем има всичките отговорности, хем взима непребрежително повече.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен-жената трябва да ходи на работа, а мъжът да извежда децата на детската площадка! Жената да носи парите в къщи, а мъжът да преценява как да ги харчи.
40
4
 
2
 
! Отговори
фактите преди 1 година
Ако жена се разболее-и се търсят пари в дарителска кампания парите бързо се намират. Но мъж, ако се разболее-понеже няма ненки дарения в дарителска сметка за лечение трудно идват.