Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна, за да защитят производителите си

В списъка ще бъдат включени и други храни
Обновена: 16 апр 2023 12:57 | 16 апр 2023 08:45, Камелия Цветанова
264
Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна, за да защитят производителите си
Снимка: БГНЕС

Полша и Унгария забраниха вноса на украинско зърно.  

Правителството на националиста Виктор Орбан забрани вноса и на други храни от Украйна, за да защити местния селскостопански отрасъл, предаде Ройтерс.

Полското правителство реши същото, за да защити полския селскостопански сектор, съобщи  лидерът на управляващата партия "Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински.

Големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в Европейския съюз, са се озовали в централноевропейските държави поради затруднения в логистиката, което се отрази негативно на цените и продажбите на местните земеделски производители, припомня Ройтерс, цигарана от БТА.

"Днес правителството взе решение за регламент, който забранява влизането, вноса на зърно в Полша, но и на десетки други видове храни (от Украйна)", каза Качински  по време на партийния конгрес на ПиС.

Още по темата

Списъкът на тези стоки ще бъде включен в държавно регулиране. Става дума за  стоки "от зърно до продукти от пчелен мед, и много, много други неща", добави той.

"Ние сме и си оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние  я подкрепяме и ще я подкрепяме. ... Но е задължение на всяка държава, на всяка власт, по-точно на добрата власт, да защитава интересите на своите граждани", каза Качински.

Той заяви, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на въпроса със зърното и украинската страна вече е била уведомена за решенията на полското правителство.

Правителството на Орбан не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта й е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

След като руската инвазия на Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители.

В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави казаха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури  са безпрецедентни и че трябва да се обмисли може би въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо таксиметрови шофьори и фризьори и маникюристи и разни позьори трябва да "изкарват" толкова пари че да живеят безпроблемно нито са следвали нито плащат данъци нито допринасят нещо просто така печелят от безхаберието на държавата.
213
0
 
5
 
! Отговори
ха преди 1 година
Интересно ние какво чакаме
212
0
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Едностранни действия в областта на търговията от страна на държавите членки на Европейския съюз са неприемливи, заяви днес говорител на Европейската комисия, след като Полша и Унгария обявиха забрани за внос от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор, съобщи Ройтерс.--ЕС става по-зле и от СССР.
211
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не работят така нещата, когато имаше криза за зърно и слънчоглед надуха цените и засяха като луди с цел да спечелят от спекулативно високите цени. Сега е нормално всичко да се срине и е в наш интерес брашното да е пак 1 лв. с ДДС а не 1.60 без ДДС. След като има предлагане цените трябва да се саморегулират, държавата да не се меси, не е в наш интерес на потребителите.
210
1
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
До ПенкилерПоляците може да са стелити на САЩ, но са и патриоти. Колкото до Украйна, само изчакват момена да си приберат Западна Украйна! Нас ни управляват откровенни бандити, лъжци, извратеняци, западни глобалисти. всиките сатанисти!
209
3
 
4
 
! Отговори
ovi преди 1 година
Как украинското е по -евтино? Без субсидии? Явно някой прибира доста солидна разлика
208
0
 
4
 
! Отговори
Пенкилер преди 1 година
Полша нали беше в подкрепа на Украйна, какво стана а?
207
0
 
4
 
! Отговори
афи преди 1 година
А защо ,,приятелите'' ни от Брюксел не желаят палачинките им да са от брашно от точно тая пшеница,но горещо го препоръчват на страните от Източна Европа????
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аааа а в резервата българия кога ще им разрешат- когато станат независима страна - ако въоще ще могат- я виж япония германия на какъв хал са - слуги на американците- а макрон огкрето си поиска автономия от сащ- абе трагедия за народа ни
205
1
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Нека, нека... още 2 максимум 3 пъти избори ни очакват, докато хората се чукнат в главите и осъзнаят, че България не е втора-трета-четвърта класа държава. Нека сега всички $%*(%, които се изявяват по телевизията и ви обясняват, как това не можело, онова не можело, как да си националист е едва ли не да си терорист и е по-добре да ядем ла*на и да ни го дават сух в гъ*(), защото в европа е така
204
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абе "Измряха от глад африканците" затова са се увеличили "само" до 2 млрд. Българите пък се множат от украинската пшеница.. много пшеница, много нещо..
203
2
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Редно е!Това е национално предателство!
202
1
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нашите политици са много, много прости. Вместо да използват момента и да реекспортират евтините украински суровини със сериозни постъпления в бюджета, те започнаха да ги пробутват и на нашия пазар колкото да доубият и малкото останало производство.
201
18
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Ами да, правилно решение, но това не променя факта, че Америка се представи блестящо, 180 000 загинали руснаци, срещу нула загинали от НАТО. Русия трябва да стои далеч от нас, превземе ли Одеса, ние сме мишена и няма да имаме шанс да живеем живот мечта, да харчим в Европа, да ходим на море в Гърция, да купуваме имоти за 100 000 евро и Възрожденците да се пръскат от яд и да бачкат за 500 лева, който и да управлява!
200
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руската кръв и тор ще поят украинската земя години наред, добра реколта чакаме тази есен
199
0
 
7
 
! Отговори
todor преди 1 година
Как е тръгнало на Украйна ,няма кой да им обере реколктата ,а там е уж война...представете си ако има у нас война...гладни ще ходим!
198
0
 
13
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
А кво правят нашите пунддьовци? Лапат на екс!!
197
2
 
30
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 година
А В БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ЗАБРАНЯТ?
196
0
 
1
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Картошки "ЕС смята забраната за "неприемвлива"" Ко речи? КО? Продали са се не ами и задниците са си дали .....
195
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно. Подкрепям. Това с Украйна го измислиха западняците те подкладоха войната, сега да изкупуват зърното и да приемат бежанци. Стига са дънили държавите от източна Европа. Ние тука се превърнахме в слуги които само опират пешкира. Не съм си представяла обединена Европа по този начин - едните само да командват а другите само да козируват. Нека за всяко свое действие всеки да си носи отговорността.