Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна, за да защитят производителите си

В списъка ще бъдат включени и други храни
Обновена: 16 апр 2023 12:57 | 16 апр 2023 08:45, Камелия Цветанова
264
Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна, за да защитят производителите си
Снимка: БГНЕС

Полша и Унгария забраниха вноса на украинско зърно.  

Правителството на националиста Виктор Орбан забрани вноса и на други храни от Украйна, за да защити местния селскостопански отрасъл, предаде Ройтерс.

Полското правителство реши същото, за да защити полския селскостопански сектор, съобщи  лидерът на управляващата партия "Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински.

Големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в Европейския съюз, са се озовали в централноевропейските държави поради затруднения в логистиката, което се отрази негативно на цените и продажбите на местните земеделски производители, припомня Ройтерс, цигарана от БТА.

"Днес правителството взе решение за регламент, който забранява влизането, вноса на зърно в Полша, но и на десетки други видове храни (от Украйна)", каза Качински  по време на партийния конгрес на ПиС.

Още по темата

Списъкът на тези стоки ще бъде включен в държавно регулиране. Става дума за  стоки "от зърно до продукти от пчелен мед, и много, много други неща", добави той.

"Ние сме и си оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние  я подкрепяме и ще я подкрепяме. ... Но е задължение на всяка държава, на всяка власт, по-точно на добрата власт, да защитава интересите на своите граждани", каза Качински.

Той заяви, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на въпроса със зърното и украинската страна вече е била уведомена за решенията на полското правителство.

Правителството на Орбан не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта й е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

След като руската инвазия на Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители.

В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави казаха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури  са безпрецедентни и че трябва да се обмисли може би въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това още през 2013та, ЕС каза на Украйна че членството минава само през реформи които ще й съсипят икономиката, за да не подбива цените. Не може литър мляко който струва 40ст в магазините в Украйна да е на същият пазар като Данон. Или пък евтината стомана от Донбас да се конкурира с немците. За това и стана евро-майдана: изкараха Янукович, че от лошотия не иска в ЕС.
193
0
 
5
 
! Отговори
Един Гълъб преди 1 година
А пък аз не смея, защото Хера ще ме пляска...
192
0
 
13
 
! Отговори
видно преди 1 година
Пак приятелски огън. Ако САЩ не хвърля в пещта украинците и принуждава другите да им помагат никой няма да е с тях. Всичко е рекет.
191
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рибентроп.Хайде спести си тия неща вече .Твоите проблеми с Русия са си твои проблеми и не ги набутвай тук.Като искаш си живей в миналото,той си проблем.
190
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мак Ти така си мислиш.Интересите на България и на българските производители са над интересите на всички.Да им го купува,който иска това зърно.А Украйна даже не е и в ЕС.
189
2
 
0
 
! Отговори
мак преди 1 година
До И правилно. Изчакват реакция на ек, еп, ес, оон, нато и всичко живо по света. Ако изброените гракнат, че забраната е липса на солидарност с укр., тогава бг правителство няма да я въведе тук, ако е обратно - може ии да склони за забрана, ама пак не е сигурно. Твърде малка държава е България в ес, за да си позволи лукса на самостоятелни решения.
188
1
 
13
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Африканците измряха от глад, какво прави житото им е Европа?
187
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Рибентроп-***-------Доста повече българи са избити 1923-та година, и още повече заради участието на България през ПСВ.Остави мъртвите намира, бе!!!!!
186
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Давай ги насам евтини продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури от Окрайна :)))
185
3
 
16
 
! Отговори
Закривай окрайна преди 1 година
Вън окраинците!
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 203 И що си мислиш,че ти като си платен и другите са .Какво имаш ти в България,че да казваш кой какъв е в неговата си страна? Като,какъв се явяваш.
183
1
 
11
 
! Отговори
И правилно преди 1 година
Ние както обикнавено сме безгръбначни шушу мити.
182
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето викаха за украина да ходят сега зеления хубавичко да им се изцъка в мръсните усти
181
1
 
21
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Не е за защита на производителите си а ЗАЩОТО УКРАИНСКОТО ЗЪРНО Е ОБРАБОТВАНО СЪС ЗАБРАНЕНИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПЕСТИЦИДИ И МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ТЕЗИ КОИТО ГО КОНСУМИРАТ ...... Това е причината ВСИЧКИ да отказват вноса му ... Освен България. Ние тука си го ядем без проблеми.... А ако много нараснат заболелите ... за това винаги можем да обвиним Ковид ... у нас мафията е Държавата и държавата е Мафия. Печалбата на първо място. Простолюдието да го ду** ......
180
0
 
4
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Таня Нима ? Ти оправи световния глад бре моме .... като гадулка си
179
1
 
11
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Картошки По-голямата част айде, сега доволен ли си ? Що милиярди се наляха/окрадоха/ в бездънна каца, Украйна нито е в ЕС нито в НАТО, остава въпроса., защо?
178
1
 
29
 
! Отговори
ХА ха преди 1 година
Пищяха, че Африка ще увре от глад, а накрая житото остана в Полша и България и ни накараха нас да го купим! Това се напича прецакване..Полша обаче се усети! А България? Дали?
177
5
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Супер, за да защитят интересите на производителите ще нарушат интересите на народа си като го принудят да купува на по-скъпи цени.
176
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 година
Какво ще каже фонсмешна, ес, ек, еп и въобще цял свят? Ще ги обвинят в подкрепа на агресора, липса на солидарност, в своеволие и всички други грехове. Нали ес се превърна в украйна, освен това отдавна никой не може да реши нищо без височайшото одобрение. Ако решава сам му отнемат кинти.
175
2
 
12
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
А, нашите дупедавци кога...???