Позицията на България пред ЕС: Вносът от Украйна оказва натиск

Под риск е оцеляването на собствената производителност
177
Позицията на България пред ЕС: Вносът от Украйна оказва натиск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 25 април 2023 г. в Люксембург.

Очаква се министрите да проведат дебат за състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. България отново ще акцентира върху значителния натиск, който вносът от Украйна оказва и ще продължи да оказва върху определени земеделски пазари в Общността. Страната ни ще запознае участниците в заседанието с решението на българското правителство през следващите два месеца в България да не бъдат допускани близо 20 стоки с произход от Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министрески съвет.

В България има безпрецедентно увеличение на вноса на зърно и семена от маслодаен слънчоглед, а от началото на 2023 г. се наблюдава сериозно увеличение на вноса на сухо мляко. Налице са трудности за реализацията на произведената българска продукция, повлияна от високите променливи разходи.

Още по темата

Настоящата ситуация на пазара в България и другите държави членки на предна линия все по-ясно доказва, че солидарността ни с Украйна и общата ни грижа за осигуряване на продоволствената сигурност в световен мащаб не следва да поставя под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските ни производители.

“Считаме, че са необходими мерки, които да гарантират, че Коридорите на солидарността постигат своята реална цел - обезпечаване на доставките от жизненоважни култури за най-нуждаещите се в трети страни. Крайно необходимо е да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план за гарантиране на конкурентоспособността на европейските земеделски производители и нормализиране на пазара. Държавите членки, в които е установен прекомерен внос, водещ до пазарен дисбаланс, следва да имат възможността да въведат депозитна такса, която след напускането на територията на съответната държава членка да бъде възстановена на вносителя”, пише в позицията на МС.

Също така в рамките на заседанието министрите ще проведат политически дебат по земеделските и горските аспекти на предложението за Регламент за сертифициране на поглъщанията на въглерод. За България най-важни по отношение на бъдещата рамка за сертифициране са въпросите, свързани с качеството и устойчивостта на прилаганите земеделски и горски практики, включително продължителността на прилагането им.

В рамките на Съвета се предвижда да се проведе първото обсъждане на стратегическите планове от началото на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Очаква се Съветът да приеме проект на Заключения относно възможностите на биоикономиката в контекста на настоящите предизвикателства със специален акцент върху селските райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: УкрайнавносЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
българина преди 1 година
аз искам да знам кой и каква позиция е защитил от България приемането на въпросната Директива, и каква отговорност ще понесе, за причинените загуби ! чака имена на подписалите директивата
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
0,2-3% е вноса на украинско зърно у нас, това няма как да нанесе щета на бг производството, но пък руската пропаганда доста добре работи у нас! Сега бг дерибеи-зърнопроизводдители искат българите да плащат скъпо за брашното и хляба! Защо западните държави нямат този проблем?...
68
7
 
5
 
! Отговори
фори преди 1 година
Поддръжниците на спирането на вноса загубиха, защото това е само за два месеца, а транзита си продължава. Копейката и Корни ще хванат нервно разстройство.
67
8
 
3
 
! Отговори
Раша тудей преди 1 година
Става страшно. Нацистите, наркоманите и бандеровците от Украйна сериозно намаляват цените в България.
66
3
 
6
 
! Отговори
Какъв е смисъла преди 1 година
От икономически съюз и ЕС като вече всеки извън него си търгува на европейския позар без митно???! Да се разпада!
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите производители ако ги оставиш, ще ти смъкнат кожата с цени :))) Нека да има поне на някои стоки евтини цени, било то от Украйна :)
64
1
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А Дракончето на Зеленски драги форумци ...ше влаза ли? ха ха
63
2
 
11
 
! Отговори
Първо евроатлантика преди 1 година
Орева земята, че Путин оставял Африка да гладува, а сега ЕС ни плаща да купуваме същото жито без което Африка гладувала!! Лунатици!
62
4
 
5
 
! Отговори
гълбчето е прав преди 1 година
Позицията на България пред ЕС: Вносът от Украйна оказва натиск върху цените.
61
5
 
8
 
! Отговори
Джопето преди 1 година
тука некви ревът за окраинския фураж с Менделеевата таблица и доказано канцерогенен, толкова са луди по лидера си наркоман, че са готови и стелките да му ядът ! Ха ха ха
60
2
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
Позицията ни е на на_гъзин обратен, който само го поема от САЩ!
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искаха цените да падат???
58
1
 
10
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
А Африка бе? На глад ли ги обричаш и си взимаш тяхното евтино жито а? Колко демократично ;)
57
5
 
2
 
! Отговори
до 64 преди 1 година
ФАКТ, е че ни беше 100000 по-добре :)
56
5
 
5
 
! Отговори
Гълъб Гугутков Донев преди 1 година
Забранявам да се внасят яйца от Украйна!! ***-гууу ***-гууу
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натиск над гугучите яйца ли??
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44По-евтино е защото???????????? Айде помисли цена-качество?!?!?!? Нещо ??? Тва зърно е за фураж бе брато, не е за хора, за животни е/////Деситилетия наред Украина изнася пшеница по света и никой не се е оплакал. За разлика от расииското от което Египет преди 2 години се отказа, било плесенясало.
53
4
 
8
 
! Отговори
Украйна загуби преди 1 година
Пристанищата си! Всяка година ли ще ни карат да им изкопуваме житото, което уж транзит за Африка?!
52
2
 
11
 
! Отговори
Елеонора преди 1 година
Аз Окраински фураж не ям ! Имаме си родно качествено зърно ! Точка.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг е все от женската страна многообича да я натискат))))