Борел призова за европейски патрул в Тайванския проток

Той подчерта колко важен е Тайван за Европа
25 апр 2023 22:04, Йоана Цонева
60
Борел призова за европейски патрул в Тайванския проток
Снимка: БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова европейските военноморски сили да патрулират в спорния Тайвански проток, съобщава "Франс прес".

В статия във френския вестник "Журнал дьо диманш" той посочва, че Тайван "ни засяга икономически, търговски и технологично".

Новият му коментар е в съответствие с думите му от миналата седмица, когато Борел подчерта колко важен е Тайван за Европа.

"Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона".

Преди две седмици Китай започна тридневни военни учения около Тайван, симулиращи целенасочени удари и блокада на острова. Маневрите бяха в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инуън и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Още по темата
Преди дни в своя реч за откриването на дебат за Китай в Европейския парламент Борел заяви: "Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира".

"Акция срещу Тайван непременно трябва да бъде отхвърлена не само по морални причини, а и защото от икономическа гледна точка това би било изключително сериозно за нас, тъй като Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници", предупреди топ дипломатът на ЕС.

Изявлението на Борел идва, след като френският президент Еманюел Макрон по-рано този месец заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" на Съединените щати в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Изказването на Макрон след посещението му в Китай предизвика критики от някои политици както в Съединените щати, така и в Европейския съюз.

Китай твърди, че Тайван е негова територия и се закани един ден да постави острова под свой контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко важен е Тайван за Европа?!?!?! Европа пак изпълнява заповеди на Америка.....Борка, Боркааа
24
10
 
6
 
! Отговори
Леберал-консерватор преди 1 година
САЩ ,тайван и Китай имат съревнование в прпоизводството на чипове от последно поколение. Но малцина знаят ,че машините ,които произвеждат тези чипове се правят само в Холандия. Холандия е само 1/3 та от територията на България ,а има БВП почти колкото Русия, която е 1/7 от площа на Земята. Не ресурси и земя ,а човека е важен -образованието и културата.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До соломон паси Простия човек не може да не си покаже простотията.
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя peптил Борел знае ли, че Тайванският проток е на 8 000 километра от ЕС по въздушна линия, а от пристанище Лисабон до Тайван са 18 500 километра по море, 45 дни път с кораб в едната посока???
21
8
 
5
 
! Отговори
Коджакафалията преди 1 година
Макрон не става. Само на някакви дълги маси сядат с него и не го уважават нито в Русия нито в Китай ,а на САЩ той им се разсърди зардади провалената сделка с дизеловите подводници за Австрания заменени с американски ядрени последно поколение-много по-добри.И заяви пред медиите ,че НАТО е в мозъчна смърт -говори импулсивно ...Шолц е човека дайте му власт и пълна подкрепа и ЕС ще се върне на мястото което му се полага-водач на хуманноста и цивилизацията.
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Формулата за единнен Китай за която постоянно пищи комуниста Дзинпин изобщо не означава Тайван да стане комунистически. По тази формула е по-вероятно КНР да стане демократична страна като Тайван или както там му казват Република Китай.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От доста време външната политика на ЕС е под всякаква критика. Скоро беше като испанският премиер публично се отказа да се бори за спазване и налагане на международните решения относно бившите колонии окупирани нелегално от Мароко. Франция от години симулира някакви ангажименти в Африка, но реално предадоха контрола на китайците.
18
2
 
25
 
! Отговори
ЕС в Тайванския ? преди 1 година
А Китай в Ламанша?
17
3
 
12
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Капитализма без Китай не може да поддържа разтежа ,но точно разтежа унищожава Земята ,а не пръцкащите кравички в холандските тучни ливади. Разтежа на Китай и Индия няма как да бъде обезпечен с ресурсите на една Планета.Представете си 3 милярда човека меечтаещи да живеят като 300 милиона амерканеца.В момента САЩ е 6% от населението на Земята ,а изразходва 38% от ресурси като петрол и др..Няма как с една Планета това да стане .Растежа убива Земята Трябва ни устойчивост и мир.По примера на Дания.
16
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дошло е време Запада да се откаже от КНР като незаконно комунистическо образувание и да признае за единствен законен представител на китайския народ Република Китай. С тия комунистически дебббили не може да се разбереш по друг начин.
15
4
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
безделници с гмо мозъци само прос-то-тии могат да измислят европа всичко е свършила до таиван е опряла търсят непрекъснато конфликти с китаи сега всудан оставка на ек за нищо не стават
14
3
 
20
 
! Отговори
соломон паси преди 1 година
Тези Еврогейове вместо да се занимават с това което добре умеят е --- да организират паради заедно с Американският представител като --Парад гордости - Трансгени паради а са решили да изпратят военни кораби тая работа не за вас кой ще воюва и то срещу Китайската армия-- цивилизовани колонизатори.
13
1
 
25
 
! Отговори
Изглежда преди 1 година
И тоя кухар е плод на кръвосмешение...
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа яде хурката подлагайски се в Украйна, сега да не стане същото и заради Тайван
11
3
 
22
 
! Отговори
Мене ме нема преди 1 година
Тайван е населен с китайци избгали от комунистите,но са китайци и то националисти и предават високите технологии на запада на Китай ,не знам закакво европейци требва да умират изправени пред милярд и полвина китайци за да пазят други китайци ?Спирайте им ноу-хауто.Но за пари дори сина на Байдан продаваше ноу-хау на всеки според филма за него ...
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая португалска марионетка си ги ръси едни дето само им се чудиш
9
2
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Вече е ясно кой командва ЕС.....и това са САЩ.
8
2
 
25
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
На изкуфелият недоклан фашунгер борелчо един мощен шут в кратуната му и право в Тайван го закарвам ,същото важи и за всеки атлантически бустер !
7
3
 
32
 
! Отговори
Тожо преди 1 година
Смешният ЕС пък какъв флот има???
6
2
 
26
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Не така бе Борел, сега ще трябва да пращаме Монито Паси и генерал Наско не само в Украйна но и в Тайванския проток.