Гръцкото население се топи с 1,3 млн. души до 2050 г.

Ще се увеличи броят само на хората над 65 години
25 апр 2023 07:33, Елка Василева
28
Гръцкото население се топи с 1,3 млн. души до 2050 г.
Снимка: архив, БГНЕС

До средата на века населението на Гърция вероятно ще намалее с 1,3 млн. души или 12 процента според статистика на Лабораторията за демографски и социални анализи към Атинския университет, предаде в електронното си издание в. "Катимерини".

В доклада "Населението на Гърция на хоризонта на 2050 г." се посочва, че единствената възрастова група, която ще се увеличи, е тази на хората на възраст 65 и повече години, чийто брой ще нарасне с между 800 хиляди души до 3,15 милиона. В същото време децата и подрастващите до 19-годишна възраст, както и населението в трудоспособна възраст ще намалеят. От 6,03 милиона души през 2022 г. до 2050 г. хората на възраст 20-64 г. ще бъдат по-малко от 4,5 млн. души. (Населението на Гърция е 10,64 млн. души по данни от 2021 г.)

Според прогнозите на ООН населението на планетата ще нарасне, достигайки близо 10 милиарда души до края на 21 век. Това обаче не може да се каже за Европа, чийто брой според същите оценки до 2050 г. ще се смали на 7,3 процента от общото население в света, при положение че през 1950 г. е било 22 процента, а днес е 9,5 процента.

(БТА, Мелина Христова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Сребролюб Мангизлиев преди 1 година
Гърците си внасят арменци, грузинци и украинци, които се представят за гърци :) Държавата им строи къщи (плащат само 20%)... и като вземат гражданство духват за Германия :)
23
1
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Поправка. Абортите са 6 млн., а не 3 млн.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 - Като на жените не им се ражда ще се топят и гърци и ние, и на всяко друго място където дамите поставят материалното пред духовното. Като почнат завоевателни войни нашта е лесна я ракета, я куршум, а тях ще ги изнасилват денонощно. Няма драма. Виж например тук в България - над 3 милиона аборта от 60та насам. Българките за 60 години са пратили на оня свят повече българи от колкото османците за 5 века робство, а ти си мислиш, че щото могат да четат и пишат са образовани. Хах.
21
3
 
7
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Гърците не ги мислете: в момента доста народи се гърчеят. Внасят си грузинци, които твърдят, че били гърци и техните деца ще са си истински гърци. Изобщо южните ни съседи са единни, политиците им имат стратегия и мислят. Въпросът е нас в 2050-та дали изобщо ще ни има.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То до тогава няма да я има БГ.
19
2
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
През по-голямата част от човешката история мнозинството от мъжете също не са имали избирателни права и образование, така че стига мелодрами.
18
5
 
3
 
! Отговори
един преди 1 година
Действително, не бих дундуркал дечурлига е не бих гледал старци по домове. Нито санитар в болници. То на миньора поне му плащат. Съгласен най-вече с коментара, че не е необходима голяма раждаемост, защото това е гаранция за мизерия и бъдещи конфликти, да не говорим за разрушаване на природата с изсичане и пр.
17
2
 
6
 
! Отговори
никой преди 1 година
то всичко се топи в тоя ес
16
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До до 7 - когато възникват движения от какъвто и да е род, има причини за това. В случай жените наистина векове са държани необразовани и буквално са приравнени с деца и в по-лошия случай с работен дооообитък. На немалко места и сега е така. Е, и аз бих направил нещо за себе си, ако бях в тази ситуация. Нека всички, дето искат да затворят жените в дома, да си припомнят какви работни места заемат, нископлатени, непривлекателни и скучни, дето мъж няма да отиде.
15
0
 
5
 
! Отговори
А България преди 1 година
изчезва с по 90 хил души годишно,но не е полит-коректно да се шуми нЕк'си,баце! Важно е политутенцата и дупедашниците да са презадоволени,а съдбата на народа обидно наричан просто "електорат" е без значение за политутническия "елит"...
14
1
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Затова Европа ще стане като Нигерия, а С. Америка като Бразилия.
13
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Има квоти за наемане на работа за жени, лобистки закони и конвенции за жени, армия от феминистки организации, които ги прокарват, субсидии, социални помощи по полов признак за жени, различно, снизходително третиране на жени от закона и държ. учреждения.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези спекулации с демографията.
11
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Намалението ще е с по-малко, тъй като в Гърция идват мигранти. Със сигурност ще намалеят с по-малко от нас.
10
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Напротив, макар и по-бавно, даже и в мюсюлманските общества, освен при най-примитивните, намалява раждаемостта. Проверете Турция. Никой не трябва да има повече от две деца, защото постепенно всичко се изчерпва, нкл. и водата, и ще настанат войни. Престанете с тая раждаемост наляво и надясно и без това е раждат предимно непригодни мързеливци.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ще емигрират р България.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличават се всички мюсюлмански държави, а всички знаем, там "какво е". Във всички останали, образовани общества живеещи в 21ви век, вече никой не иска да гледа по 10 деца.
7
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какъв матриархат ви тресе някои, не ми е много ясно. Огледайте се и ми избройте мъжете и жените премиери, депутати, директори поне в Европа. Огромен превес на мъжете. Вероятно искате да набутате жените там, където са били хилядолетия и да ги лишите от каквито и да са права, та белким се почувствувате значими. Я направо им забранете да учат да четат и пишат, както е било в средните векове.
6
7
 
15
 
! Отговори
българина преди 1 година
там където е сороснята и либералщината и матриархата става така, населението изчезва... радва се за африканците и азиатците, бъдещето е тяхно, не наше седесари нешастни
5
2
 
14
 
! Отговори
факти преди 1 година
до преди ЕС и НАТО населението в европа си беше добре! сега е единствения континент в демографска катастрофа и ще бъдем изместени от тези които стават повече, азиатци и африканци....