37 г. от катастрофата в Чернобил: Зеленски осъди ядрения шантаж на Русия

След завземането на АЕЦ "Запорожие", Москва постави света в опасност от ново бедствие
26 апр 2023 19:26, Йоана Цонева
50
37 г. от катастрофата в Чернобил: Зеленски осъди ядрения шантаж на Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомните електроцентрали, за да "изнудва" света, съобщава "Ройтерс".

Изказването му беше по случай годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил.

"Преди 37 години аварията в атомната електроцентрала в Чернобил остави огромен белег върху целия свят", написа украинският лидер в "Телеграм". Миналата година окупационната власт не просто нахлу в тази електроцентрала, а отново постави света в опасност от ново бедствие, допълни той.

"Трябва да направим всичко, за да попречим на терористичната държава да използва атомни електроцентрали, за да изнудва Украйна и света", категоричен бе Зеленски.

Реактор в Чернобил, разположен на около 100 км северно от Киев, избухна на 26 април 1986 г., когато Украйна все още беше част от Съветския съюз.

Още по темата
Инцидентът, който се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света, отрови огромни райони на Украйна, Беларус и Русия. Части от Западна и Източна Европа също бяха изложени на радиация.

Централата не е в експлоатация от 2000 г.

В първия ден от руската инвазия на 24 февруари 2022 г. руските войски превзеха Чернобил, след като нахлуха от Беларус. Руските сили прекараха следващия месец в АЕЦ-а, след което се изтеглиха. Украйна ги обвини в грабежи и излагане на радиация чрез копаене на окопи в забранената зона.

Киев засили отбраната по северната си граница в случай на нова атака.

В Южна Украйна руските сили поеха контрола над Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа - която преди това произвеждаше 20% от електроенергията в Украйна.

Електроцентралата продължи да функционира през първите месеци на инвазията въпреки сраженията около нея, но беше спряна през септември.

Киев и Москва взаимно се обвиняват в обстрел на ядрения обект, който породи опасения от повторение на катастрофата в Чернобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Примитивна нация. От Петър първи насам, само краде от запада идеи, технологии, култура. Позор за Русия
36
0
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
По време на инцидента в Чернобил РЪКОВОДСТВОТО И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПЕРСОНАЛА СА БИЛИ ЕТНИЧЕСКИ УКРАЙНЦИ ..... ФАКТ.
35
1
 
6
 
! Отговори
Пак ядат бой явно преди 1 година
КомиккрадЗе почва да дудне за ядрени централи като почнат рашките да мелят укро-нацитата!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжливите урки не заслужават нищо добро. Всички до една са виновни.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bayer/Monsanto, Corteva и Cargill вече контролират 16,7 милиона хектара първокласни украински черноземни земеделски земи- сега кво ша прайм
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами те английските снаряди с обеднен уран пристигнаха в украйна - следва заразяване на територията преди напускането и - от години отнемат повърхностния длой на нивите в украйна и заминава за полша и западна европа - най добрия чернозем в света
31
3
 
16
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Зеленский е разбирач голям. Разбира всичко от футбол до ядрена енергетика. Дървен философ като нашичките, смех, смех. Абе Байно, а вие ангелчета, извинихте ли се на света за аварията. Или вие сте само потърпевши от СССР, те руснаците са виновни за всичко, нали?!? Поне днес замълчи, бе Клоун.
30
3
 
16
 
! Отговори
ТОЗИ НАРКОМАН преди 1 година
ЩЕ НИ ТЛАСНЕ В ЯДРЕНА ГИБЕЛ БЕЗ ДА му МИГНЕ ОКОТО
29
2
 
12
 
! Отговори
ФАШИСТКАТА ХУНТА преди 1 година
В КИЕВ Е НЕЗАКОННА, ЗАРАДИ ВЪОРЪЖЕНИЯ МАЙДАН
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъъъ, зеленото човече нещо май ПАК се обърка. Тоест руското ПВО, отблъскввайки украинските обстрели на АЕЦ заплашва света с нова катастрофа като оная, дето се случи през 1986г.В УКРАЙНА, защото местният УКРАИНСКИ персонал реши, че няма проблем да се изключи защитата на реактора за тестове на самата тая изключена защита?
27
1
 
19
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Не е виновна Русия за украинската алчност довела до експлозията на реактора в Чернобил!Ще правят рационализация , а донесоха смърта на хиляди!
26
0
 
12
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
Здравейте роби на съвремените античовечни щати/сащ/! Хора забравили отдавна Бог и Състрадание, за да е винаги печелившо тяхното начинание! Същества, които за американски пари биха продали род и мечти! Но те имат ли род...??? Такава помия и такова промиване на мозъци, не е имало и в Римската империя! Жалко за вас, които вярвате, че Бог е един и е за точно определени хора на Земята!!
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Запада е пак с фашисти те украинци този път. Този ще стреля със снаряди с уран,да обеднен, но уран който се използва за атомни бомби. Украйна е измислена държава, създадена още от Ленин. Това просто е Русия, със сигурност няма да има повече такава държава, още по малко фашистка. Украйна...азов..еделвайс...нацистки свастики. Слава Русия, слава Русия
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една страна такава загриженост, а от друга - снаряди с уран. Това ако не е лицемерие, тогава не знам какво е.
23
0
 
13
 
! Отговори
абе преди 1 година
нещо мълчат от фронта! 20% за русия станаха ли 25%, - ни за контра, ни за офанзива се чува....а леопардите май се уплашиха от арматата
22
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
украинското фашистко племе е по-голяма мафия и от италианската! европа ще го разбере един ден!
21
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да се дрънка от писатели,-любители истината е една : русия се оака .
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26, не знам кои сме "ние", които го обстрелваме, аз нищо не обстрелвам. Впрочем или не си прочел какво съм написал или просто пишеш наизуст. П.С. Впрочем цензурираната дума в предния пост е май.муна (вроятно и иначе е ясно, но все пак).
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова трябва да се пита народа за такива неща, като даването на територия друг да я администрира, после като стане нещо ще се позоват на този референдум иначе разни другари като Хрушчов дават Крим на Укрия и оня отдавна гние и се създават конфликти, аиначе се позоваваш на референдума и точка.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 19 Сведение, ти на колко годинки си че да плямпаш че Украйна не е била в СССР? На 6 годинки? Сам казва че е съветска социалистическа република Украйна. Задай си въпроса сега какво значи СССР.