37 г. от катастрофата в Чернобил: Зеленски осъди ядрения шантаж на Русия

След завземането на АЕЦ "Запорожие", Москва постави света в опасност от ново бедствие
26 апр 2023 19:26, Йоана Цонева
50
37 г. от катастрофата в Чернобил: Зеленски осъди ядрения шантаж на Русия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомните електроцентрали, за да "изнудва" света, съобщава "Ройтерс".

Изказването му беше по случай годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил.

"Преди 37 години аварията в атомната електроцентрала в Чернобил остави огромен белег върху целия свят", написа украинският лидер в "Телеграм". Миналата година окупационната власт не просто нахлу в тази електроцентрала, а отново постави света в опасност от ново бедствие, допълни той.

"Трябва да направим всичко, за да попречим на терористичната държава да използва атомни електроцентрали, за да изнудва Украйна и света", категоричен бе Зеленски.

Реактор в Чернобил, разположен на около 100 км северно от Киев, избухна на 26 април 1986 г., когато Украйна все още беше част от Съветския съюз.

Още по темата
Инцидентът, който се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света, отрови огромни райони на Украйна, Беларус и Русия. Части от Западна и Източна Европа също бяха изложени на радиация.

Централата не е в експлоатация от 2000 г.

В първия ден от руската инвазия на 24 февруари 2022 г. руските войски превзеха Чернобил, след като нахлуха от Беларус. Руските сили прекараха следващия месец в АЕЦ-а, след което се изтеглиха. Украйна ги обвини в грабежи и излагане на радиация чрез копаене на окопи в забранената зона.

Киев засили отбраната по северната си граница в случай на нова атака.

В Южна Украйна руските сили поеха контрола над Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа - която преди това произвеждаше 20% от електроенергията в Украйна.

Електроцентралата продължи да функционира през първите месеци на инвазията въпреки сраженията около нея, но беше спряна през септември.

Киев и Москва взаимно се обвиняват в обстрел на ядрения обект, който породи опасения от повторение на катастрофата в Чернобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се премълчава, че ни тикат към война за да не стане революция, ама пак ще стане след като започнат да мобилизират.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Украйна беше част от Съветския съюз беше златна страна. През 1917 г. Украйна става част от СССР, чаааак до 1991 г.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 20 Я пак, че не те разбрах...Съветска социалистическа република е била Украйна, но не била част от СССР? Абревиатурата СССР знаеш ли какво значи, мозък? Муахахахахаа.....
14
8
 
8
 
! Отговори
Сведение преди 1 година
Украйна не е била част от СССР, а Украинската съветска социалистическа република. Държава Украйна не е имало нито преди СССР, нито преди Руската империя.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дрогиран лунатик да мълчи,след като претендира всяка собственост която е останала след разпада на СССР на територията на Украйна за тяхна,това означава,че всички пострадали и наследници на такива могат да претендират за обезщетение от Украйна!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, ама всичко дължите на СССР . В Мариопул например 30 години тухла върху тухла не сте слагали ,така е в цялата източна територия най бедната държава с 15 милиярдера за 30 години 20 милиона са напуснали територията
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо ми умира от рак през 1989 година, укрите да ми плащат милиони заради Чернобилът им. Ако не се възприемат за наследник на СССР, тогава да мълчат за място в съвета за сигурност на ООН. Крим даден им временно от Русия, поради административни проблеми от РССР го искат, ама Чернобила бил на Русия.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе къде се скриха братята Кличко? Нали в началото на войната бяха навлечени с бронирани жилетки по улиците на Киев и щяха да се бият срещу руснаците? Що се изпокриха? Нещо вече и те усещат накъде отиват нещата и гледат сеира на наркомана.
9
1
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Този само лъжи и глупости говори .
8
1
 
18
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
На времето се появиха слухове за активно мероприятие на западни служби,но после всичко се замаза!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тридесет и седем години от укърската некадърност, само можем да гадаем колко хора са умряли от рак заради укърския Чернобил.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
37 години от престъпното премълчаване за чернобилскатаа авария от правешкия цървууулл - Тодор Живков, благодарение на когото ракът се корени у всеки втори.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти Евреино Наркоман защо стреляш по централата в запорожие? Искаш втори чернобил и да прехвърлиш вината на Руснаците? Твоите украински телевизии ги гледам от сателита и по тях дават как украински войници стрелят по централата и добре че руснаците я отбраняват имаче досега европа да е светнала.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледам на пясъчника, три годишните направили атомна централа от кофички и си играят на Зеленски как я обстрелва с ракети. Вече всички, даже бебетата, разбират какво става, само ПРОПАГАНДАТА се прави че не знаем. АМА ЗНАЕМ БЕ ЗНАЕМ ЗНАЕМ
3
1
 
18
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Тоя шантажира цяла кравария и европастан!Къде е тръгнал!На останалия свят изобщо не му пука за него,даже и не са го чували!
2
1
 
20
 
! Отговори
Зелен наркоман преди 1 година
На съвеста му лежат стотици хиляди убити и осъкатени! Дано скоро Господ те пребере!!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как по-конкретно Русия изнудва света като е завзела АЕЯ "Запорожие" ако обичаш по-конкретизирано ?