Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ

Поставиха въпроса за малтретирането на сънародниците ни
26 апр 2023 13:57, Стела Стоянова
55
Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ
Снимка БГНЕС

3500 са българите в Северна Македония - това каза пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи. На тези данни възрази евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Българските евродепутати повдигнаха отново въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната.

Ковачев нарече "безпрецедентни" обвиненията на прокуратурата на Северна Македония срещу председателите на българските клубове в Охрид и Битоля: "Те са подложени на преследване на омраза, а се твърди обратното - че те насаждат омраза към някого. Нашата основна цел е преодоляване на всички тези проблеми, идващи от миналото, и бързото членство на Република Северна Македония в Европейския съюз".

Министър Османи увери, че българите ще бъдат вписани в конституцията и ще получат правата си.

Пред "Хоризонт" евродепутатът Ковачев опроверга думите на министър Османи за броя на българите в Северна Македония:

"В исторически план мнозинството от хората, които са живеели на географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната съдба през 1944 година с много насилие, а после и с много пропаганда, голяма част от тях се самоопределят като етнически македонци, но те са запазили своите български корени и много голяма част от тях са поискали българско гражданство. Ние знаем, че над 120 000 македонски граждани имат въз основа на българския етнически произход българско гражданство".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Общо взето като в донбас. Идват на вратата ти въоръжени хора и те питат като какъв се определяш само, че в македонията е ако се определяш като българин не можеш да започнеш работа в държавната администрация и те мачкат на всякъде.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има огромен страх в хората от репресии и много българи не смеят и днес да кажат какви са! Моите роднини там не смеят публично да кажат, че са българи! Западът подкрепяше комунистическа Югославия и им даваше милиарди. Тези хора нямат угризения за престъпното си минало като навсякъде в Източна Европа! Затова и стана войната в Югославия и бяха избити хиляди невинни хора! Тези 120 хил. с гражданство са писали молби и са описали семейната си история на българи!!!! Има документи!!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 година
Много знаеш, бе, Чока. Да не си сръбско македонче?
34
1
 
5
 
! Отговори
Чоката преди 1 година
Аз едно знам, от тези 120.000 само 3500 са Българи, истински, останалите си платиха на българските патриоти които продаваха българско гражданство. Това стана и с молдовци и със сърби, албанци, украинци всякакви. Което се купува с пари е евтино. Няма за какво да се сърдим
33
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До РЕАЛЕН И ние Българите не ви харесваме, жалко е за вас , вие не знаете какви сте, толкова са ви промили мозъците,че единственото което уж ви обеденява е умразата към нас. Но ще мине време и когато вашите приятели Шиптари започнат да ви мачкат, вие самите които ни мразите сами ще се наричате Българи и ще жадувате да идвате в Майка България. До тогава никакъв Европейски съюз!
32
3
 
2
 
! Отговори
РЕАЛЕН преди 1 година
Да се направи справка колку од тие паспорти се со изминат срок и се невалидни, и не искат да ги продолжават? Многу лажи се шират од медиумите в Блгариа за Македониа и македонците, и затоа омразата кон блгарите во Македониа расте од ден на ден.
31
1
 
8
 
! Отговори
Руме преди 1 година
НИТО 3500, САМО 167 ГЛАСУВАХА НА ИЗБОРИТЕ!
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ШВЕДСКИ,НОРВЕЖКИ,ДАТСКИ,ИСЛАНДСКИ ЕЗИЦИ МНОГО БЛИЗКИ ПОМЕЖДУ СИ,НО НИКОЯ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НЕ ОТРИЧА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДРУГАТА КАКТО И ИНДЕНТИЧНОСТТА НА НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ...АМИ ЧЕШКИ И СЛОВАШКИ ЕЗИК...ДА СТЕ ЧУЛИ ЧЕХИЯ ДА БЛОКИРА СЛОВАКИЯ ЗАРАДИ ЕЗИКА ИЛИ ОБРАТНОТО.АМИ СЛОВЕНСКИ ЕЗИК,ХЪРВАТСКИ ЕЗИК...СТАРА ЕВРОПА ИМА СЪЩИТЕ ПРОБЛЕМИ КАТО ТУКА НА БАЛКАНИТЕ-УЕЛСЦИ И ШОТЛАНДЦИ В БРИТАНИЯ,КАТАЛУНЦИ И БАСКИ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ,ТИРОЛЦИ В ИТАЛИЯ,ИТАЛИАНЦИ В ХЪРВАТИЯ,ВАЛОНЦИ И ФЛАМАНДЦИ В БЕЛГИЯ И Т.Н...
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПитайтеБЕЛГИЙЦИТЕ СА ФЛАМАНДЦИ НЕ НИДЕРЛАНДЦИ (ХОЛАНДЦИ)!СХВАЩАШ ЛИ РАЗЛИКАТА!НЯМА ПО-ГОЛЯМА ОБИДА ДА НАРЕЧЕШ БЕЛГИЕЦ(ФЛАМАНДЕЦ) НИДЕРЛАНДЕЦ И ОБРАТНОТО!!!ЧИСТО ЛИНГВИСТИЧНО НИДЕРЛАНДСКИ И ФЛАМАНДСКИ ЕЗИК СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА...ЗАТОВА ОФИЦИАЛНО В БЕЛГИЯ ГОВОРЯТ ФЛАМАНДСКИ А В НИДЕРАЛНДИЯ НИДЕРЛАНДСКИ...КАКТО РАЗБРИРА СЕ ИМА И ОЩЕ ЕДИН МНОГО БЛИЗЪК ,НО ОТДЕЛЕН ОТ ПРЕДНИТЕ ДВА ЕЗИЦИ,А ИМЕННО ЕЗИКЪТ АФРИКААНС В ЮАР И НАМИБИЯ!
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА СВЕДЕНИЕ НА АНДРЕЙ КОВАЧЕВ ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ ОБХВАЩА СЛЕДНИТЕ РЕГИОНИ:51 % ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ ,КОЯТО ДНЕС Е ЧАСТ ОТ СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ,38 % ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ,КОЯТО ОБХВАЩА ДНЕШНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ДОПРЕДИ 33 ГОДИНИ РЕПУБЛИКА В СЪСТАВА НА ЮГОСЛАВИЯ,9-10 % ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ОТ 1913 ГОДИНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ,ОКОЛО 2-3 % РЕГИОНИТЕ НА ОХРИДСКОТО И ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРА ЧАСТ ОТ АЛБАНИЯ И ПО-МАЛКО ОТ 1 % В РАМКИТЕ НА ДЕНЕШНА СЪРБИЯ...
27
3
 
10
 
! Отговори
Ахахах преди 1 година
Тези са супер нагли. Тогава като 3500 да бъдат анулирани всички БГ лични карти издадени на македонци освен на тези 3500. Щом само толкова се определят другите не са и са получили БГ паспорт незаконно. 150-200 000 документа минимум ще се обявят за невалидни. Ама никой няма да посмее да го направи. Населението. НИ рязко ще намалее с тази бройка защото изкуствено я ползват да крият истината че изчезваме
26
0
 
4
 
! Отговори
Питайте преди 1 година
Колко са Белгийците в Холандия? Две съседни държави? По-скоро колко са Французите в Белгия, защото аналогията е по-добра. Две държави - едната голяма другата малка с на книга два разлини езика, но гражданите се разбират когато си говоря. Как мислите колко са?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В Македония Тогава няма да влезнат в ес. Не знам защо ес е фикс . Може да влезна и в африка.
24
0
 
10
 
! Отговори
българина преди 1 година
на тоз ще му кажа следното още от 01.07 пускаме програма, срещу всеки македонски паспорт получаваш български, за 7 дни! безплатно! колко ще са българите питам тогава тоз има ли представа какво може да направи България за една година?
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най много българи има в Турция. Това се вижда на всички избори.
22
3
 
8
 
! Отговори
Мъкените са изтрили преди 1 година
И разрушили до 2023г всичко Българско и родно и заличаване на християнските ценности на Българската територия,открадната от Българската държава.
21
3
 
7
 
! Отговори
след 1944г преди 1 година
ПОЛУБЕЗРОДНИЯ комунист не се застъпи за българите изселени от Крим оставили къщи и основите на великата крепост Судак и милионите българи от Волжска България, поругания гроб на кан Аспарух.
20
3
 
11
 
! Отговори
В Македония преди 1 година
Е опасно да се опрелиш за Българин.Веднага ще те нападнат хунзите ако разберат,че си християнин на 90% ще стрелят по тебе.Много е опасно за Българските граждани.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се напеави справка за издадените българси паспорти в РСМ. Да се представи поменен списък включително на висши партийни кадри и ще се види колко са българите в РСМ.
18
2
 
8
 
! Отговори
Това население преди 1 година
В македонската област,нямат нищо европейско във тях.Тия са данайско племена,няма нищо християнско от това което е оставила свята България.