Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ

Поставиха въпроса за малтретирането на сънародниците ни
26 апр 2023 13:57, Стела Стоянова
55
Спор в Европарламента за броя на българите в РСМ
Снимка БГНЕС

3500 са българите в Северна Македония - това каза пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи. На тези данни възрази евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Българските евродепутати повдигнаха отново въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната.

Ковачев нарече "безпрецедентни" обвиненията на прокуратурата на Северна Македония срещу председателите на българските клубове в Охрид и Битоля: "Те са подложени на преследване на омраза, а се твърди обратното - че те насаждат омраза към някого. Нашата основна цел е преодоляване на всички тези проблеми, идващи от миналото, и бързото членство на Република Северна Македония в Европейския съюз".

Министър Османи увери, че българите ще бъдат вписани в конституцията и ще получат правата си.

Пред "Хоризонт" евродепутатът Ковачев опроверга думите на министър Османи за броя на българите в Северна Македония:

"В исторически план мнозинството от хората, които са живеели на географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната съдба през 1944 година с много насилие, а после и с много пропаганда, голяма част от тях се самоопределят като етнически македонци, но те са запазили своите български корени и много голяма част от тях са поискали българско гражданство. Ние знаем, че над 120 000 македонски граждани имат въз основа на българския етнически произход българско гражданство".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДНО ОТ УСЛОВИЯТА ДА ВЛЯЗАТ В ЕС Е ДА СИ ОТВОРЯТ АРХИВИТЕ НА ТИТОВИТЕ СЛУЖБИ СЪЗДАЛИ МАКЕДОНСКИЯ НАРОД С БОЙ, РЕПРЕСИИ, АРЕСТИ И УБИЙСТВА - УДБА И ОЗНА. ТОГАВА МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ СИ КОРЕНИ И НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВА ПОВЕЧЕ ЗА ВМРО-ДПМНЕ-УДБА БЕЛГРАД И СОЦИАЛДЕМОКРАТИ И ПАРТИЯ ЛЕВИЦА-ОЗНА-УДБА-БЕЛГРАД.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЛУБЕЗРОДНИЯ НИ ЕЛИТ НЯМА ЛИ ДА СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО В УКРАЙНА, КАКТО УНГАРИЯ СЕ ЗАСТЪПВА ЗА СВОЕТО МАЛЦИВНСТВО ДА НЕ Е МОБИЛИЗИРАНО ПРИОРИТЕТНО И ТЪПКАНО НАСИЛА В ОКОПИТЕ. А нашето моренце пълно с укри с нацисттатуси които са дезертьори на бойното поле.Прочети още на: https://dnes.bg/voinata-v-ukraina/2023/04/24/prigojin-zaplashi-vagner-shte-izbiva-vsichki-na-boinoto-pole.567550
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни се правите, че работите нещо? Остава да броим българите в РСМ. Ба си нтиквениците.
14
0
 
4
 
! Отговори
мангАЛИте преди 1 година
В Македония не разрешават на Българските православни християни да се впишат като Българи,защото е в разрез със тюрко-езическата куманска номадска култура,различна с европейска общност.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако РСМ пишат че бг са маке, много ясно че няма да има и един 1 бг. Ако кажеш че си бг те чака бой, лагер или затвор.
12
3
 
9
 
! Отговори
Необходима е помощ преди 1 година
На всички православни християни от Българската нация да се защитят от македонския тоталитарен режим.Има опасност от геноцид срещу Българите и държава остро да реагира и защити с всички необходими правомощия за запазване на живота им от агресия.
11
5
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Всъщност ГЕРБ забърка цялата каша с опита да вкара македонците в някакви исторически спорове, а Радев до ос ра всичко. Всъщност планът на българската дипломация (разбирай дълбоката държава) още отначало беше да изнудва МК с вето на членството в ЕС. Абсолютно про сташка и безперспективна игра. Но... българският народ сам си избира нередовни пуд ки като Бойко Борисов и Румен Радев.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подробно 1000 страници трябва да е договора с РСМ за влизане в ЕС и са записани сички факти от бг история и езика че са бг. Щом не искат няма да влезнат.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ ПРЕБРОЯВАНЕТО СА УСТАНОВЕНИ МНОГОБРОЙНИ НАРУШЕНИЯ И В ЦЕЛИ ГРАДОВЕ НЯМА И ЕДИН БЪЛГАРИН А ДЕСЕТКИ ХОРА СА СЕ ДЕКЛАРИРАЛИ КАТО БЪЛГАРИ. БУЯР АЛБАНЕЦА-ВЕТЕРИНАР ДА КАЖЕ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕТО И ДОКУМЕНТНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СВЪРЗАНИ С ДЕБЪЛГАРИЗАЦИЯТА НА МАКЕДОНИЯ КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не спори какви са в РСм. Ако искат може и роми и татари се пишат. Ние си защитаваме нашата история и език. Затова беше грешно свалянето на ветото и приеманта на френското за вписване на бг в РСМ. Трябва комисиите да приемат историята и езика. Има ли договор с РСМ има ами нека го испълнят.
7
1
 
2
 
! Отговори
ОГЛЕДАЛЦЕ ЗА ТЕБ преди 1 година
До СТРАНДЖАТАГЕРБЕРСКО ПОСМЕШИЩЕ ВИЖДАЛ ЛИ СИ?
6
2
 
3
 
! Отговори
ПОЗОР преди 1 година
ВАШАТА ПАРТИЯ С БЪДЕЩИЯ СИ ПАРТНЬОР ПП И ЛДБГТ ПРЕДАДЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ В ПОЛЗА НА СЪРБОМАНСКИЯ НАТРАПЕН ЕЛИТ НА СЕВЕРНА КОРМАКЕДОНИЯ.
5
4
 
4
 
! Отговори
Говорещите във преди 1 година
Българската област Македония на развален Български диалект е типичен селяндурско-просташко произношение,че ме е гнус да го слушам.Отвратителен криво говорен и примитивен,че да се определи като език е срам за цялата езиковедна литература.
4
5
 
6
 
! Отговори
Българската преди 1 година
Област Македония е пълна с кумани които са тюркоезични племена от ислямски произход които нападнаха България през Х век и по-късно България парно под византийско владичество.Територията в която се подвизават македанайците не са християни нито Българи.Македония е Българска територия,откъсната от майка България.Населението не ни интересува.Ние Българите нямаме нужда да ни крадът историята,езика, азбуката, културата и индентичност,някакви номадски етноси без сигнификтивно значение.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЕДИН ЧОВЕК ДА Е НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯМЕ ДА ГО ТОРМОЗЯТ И УНИЖАВАТ КАКТО Е СЕГА С БЪЛГАРИТЕ ТАМ.
2
8
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Етническият произход и националността са две различни неща. Колкото са се писали българи при преброяването, толкова са.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕТДЕСЕТИЯ ПОЛ...