Евакуират град близо до АЕЦ "Запорожие", експертите са притеснени

Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива
7 май 2023 07:00, Нели Христова
65
Евакуират град близо до АЕЦ "Запорожие", експертите са притеснени
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази загриженост за безопасността на „АЕЦ Запорожие“, докато руските окупационни сили евакуират цивилни граждани от близкия украински град Енергодар, съобщи Би Би Си.

Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в централата в Запорожие "става все по-непредсказуема и потенциално опасна".

Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива.

Но персоналът на атомната електроцентрала остава на място.

В изявлението на МААЕ се казва, че "макар оперативният персонал да остава на площадката, генералният директор Гроси изрази дълбока загриженост от все по-напрегнатите, стресиращи и предизвикателни условия за персонала и неговите семейства".

В него се казва, че експертите на МААЕ, които присъстват в централата, са "получили информация, че е започнала обявената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на централата".

Гроси заяви, че "трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария".

МААЕ и преди е отправяла предупреждения относно безопасността на централата, след като обстрел е причинил известни щети на инсталациите и временни прекъсвания на електрозахранването, без обаче да предизвика изтичане на радиация.

През март МААЕ изрази съжаление, че след повреда на електропроводите централата работи с дизелови генератори, за да поддържа жизненоважните системи за охлаждане.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., броят на персонала в централата е намалял, казва МААЕ, "но ръководството на обекта заяви, че той остава достатъчен за безопасната експлоатация на централата".

Руските сили окупират голяма част от Запорожка област, но не и регионалната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи иииии....Руснаците първо нападат Украйна и убиват хиляди.След това евакуират населението за да няма жертви ....Когато убиват хиляди.Това , някаква нов вид шизофрения ли е .След шизофренията на Ленин за комунизма.Това , болшевики е най извънземното същество.Ако някой разгадае природата му , давам Оскар по парапсихология.
5
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Абе хора Вие като четете осмисляте ли прочетеното?Защо се поддавате на тази нескопосана пропаганда?Ако руснаците искаха да правят нещо с централата, щяха ли да евакуират цивилни?!?Точно за да няма жертви от цивилното население още има конфликт. Има и алтернативни канали за информация поинтересувайте се малко, изгледайте някой и друг клип, какво действително се случва в този военен конфликт!Американците омиротворители, като бомбандираха където им падне не са мислели за човешките животи!
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зе-клоунът е притеснен, че резултатите от очакваната украинска контраофанзива, няма да удовлетворят финансиращия запад.
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Експертите" русофили все още спят... След час ще им четем дежурните бисери.
2
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята с болшевишкия терор над Запорожци се повтаря 80 години след сатрапа Сталин.Нали Путин в речите си подсказа в намеренията си.Чв иска да възроди СССР.Ето.Започна се.Грузия ще отиде на мястото на Армения.А пък Армения на мястото на Грузия.Крим се преименува на Новгроб.Москва ще се казва вече ,, Велика Москва".
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи , първо правят доброволни ,,референдуми". След това съвсем,,доброволно " ги евакуират.Също както при Сталин всичко доброволно и радостно приеха населението да отиде в Сибир. И тайгата.