Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила

Военното поражение на Русия е очевидно, заяви Борел
11 май 2023 17:30, Елка Василева
268
Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел, организирана от Европейския форум за сигурност и отбрана.

Още по темата
В началото на войната започнахме да правим изявления, да осъждаме нападението, да изразяваме тревога. Спомням си, че говорих с мои колеги и те казаха, че има фонд за предоставяне на оръжие за партньори на ЕС по света. Първоначалното предложение беше да се отпуснат 50 милиона евро, попитах дали това не е шега. Веднага решихме първата сума да бъде половин милиард евро, а днес сме близо шест милиарда евро. Общо държавите от ЕС и европейските институции вече осигуриха около 16 милиарда евро подкрепа за Украйна, посочи Борел.

Надявам се войната да спре, но Русия продължава постоянния обстрел. Чувам хора, които искат мир. Същото искам и аз, а украинците го искат най-много. Кажете как да се постигне мир и какъв да бъде той, призова върховният представител. Той обясни, че ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница и това ще застраши допълнително сигурността.

Всяка държава от ЕС трябва да изпраща боеприпаси на Украйна от своите запаси. Тези боеприпаси ще бъдат възстановени, ще платим за това, поясни той. Според него войната е станала екзистенциален въпрос не за Русия, а за руския президент Владимир Путин. По неговите думи преди войната присъединяването на Украйна към НАТО не е било на дневен ред и страната не е представлявала военна заплаха за Русия.

Готови сме за мирни преговори, но всеки, отишъл до Кремъл за среща с Путин, се връща със същото послание - че той има военна цел и докато не я постигне, няма да спре. Но в тази война не става дума за сражение между две войски, Русия постоянно обстрелва цивилни и разрушава инфарструктура, убива деца, отбеляза Борел. Дипломатическата победа е също толкова важна, колкото е военната, трябва да обясняваме на хората защо свободният свят не може да позволи победа за Путин, добави той.

По неговите думи всеки, който подкрепя Украйна, е част от "колективния Запад" и това не е географско понятие.

Молим Китай да използва влиянието си над Русия, за да спре войната, да изпълни своята отговорност като член на Съвета за сигурност на ООН, заяви Борел, но изрази съмнение, че Пекин може да бъде посредник в мирни преговори. Безграничната дружба между Китай и Русия има граници. Това е "ограничено безгранично приятелство", коментира той и отбеляза, че Русия икономически е равна на Италия или Испания, а Китай съставлява една пета от световната икономика. Китай явно подкрепя Русия, но засега не осигурява военна помощ за Москва, добави върховният представител. По неговите думи е неизбежно превръщането на Китай в световна сила, но важното е дали Пекин използва тази мощ в съответствие с международното право и дали застрашава ценностите на свободния свят.
(БТА, кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 11 месеца
Това ще се случи и с нас украинските деца преди 30 години запада и САЩ започнаха да промиват мозъците децата на украйна В българия промениха историята на българия особено руско освободителната война срещу турцияПрави се всичко възможно за да не бъдем с русия и да тръгнем срещу нея
193
1
 
1
 
! Отговори
Цезар преди 11 месеца
Благодарение на жестоката и кървава война на агресивна и корумпирана Русия срещу една суверенна и независима Украйна стана ясно за разумните българи, че руската армия въпреки че има повече жива сила и оръжия не е това което ни лъгаха, че руската армия е велика сила,а всъщност е гола вода. Украйна въпреки ограничената военна помощ от западните страни се справя успешно с руския агресор и окупатор.. Окупатора е един и това е Русия. Един ден Путин ще бъде изправен пред международния съд в Хага.
192
1
 
1
 
! Отговори
Цезар преди 11 месеца
Благодарение на жестоката и кървава война на агресивна и корумпирана Русия срещу една суверенна и независима Украйна стана ясно за разумните българи, че руската армия въпреки че има повече жива сила и оръжия не е това което ни лъгаха, че руската армия е велика сила,а всъщност е гола вода. Украйна въпреки ограничената военна помощ от западните страни се справя успешно с руския агресор и окупатор. А ако украйнците получат достатъчно оръжия руската армия ще бъде унищожена и тотално разбита.
191
11
 
15
 
! Отговори
Иван Грозний преди 11 месеца
*** Европо!Бой се от Бога и от Русия!Помни Парада на победата!Ще дойде ден на възмездие и за шушумигите от ЕС и за преписвачите на тъопотиите им в България.Тежък и непростим грях е да заблуждаваш човеците.
190
10
 
10
 
! Отговори
Иван Грозний преди 11 месеца
Дженифър Европо!Бой се от Бога и от Русия!Помни Парада на победата!Ще дойде ден на възмездие и за шушумигите от ЕС и за преписвачите на тъопотиите им в България.Тежък и непростим грях е да заблуждаваш човеците.
189
1
 
21
 
! Отговори
Кирил преди 11 месеца
Стига мрънкахте ако сте искали мир нямаше да я има тая война
188
11
 
25
 
! Отговори
Доброволец преди 11 месеца
Либерал-джендайската из*мет отново ни тика към война. С нашите пари и кръв, за тяхното благо и печалба. Но няма да стане. Всеки войнолюбец ще виси. НовоРусия се роди, бивша окраина умря и хиляди нацисти и терористи. Безценно. Лай*но британците доставиха ракети с голям обсег и боеприпаси с уран. Не искат мир, а смъ*ртта на християни. Те са злото, същите хвърляха бомби играчки и осакатяваха и убиваха българските деца. Помнете.
187
2
 
12
 
! Отговори
В преди 11 месеца
Холивудските сценарий всичко е възможно!
186
11
 
24
 
! Отговори
БРЦК преди 11 месеца
Борелчо стига ЛЪЖИ. Не си в състояние да говориш защото не знаеш. Не си помирисвал фронтова линия. РУСИЯ над западните ***
185
12
 
33
 
! Отговори
Симо преди 11 месеца
Някакъв "юнак" тука се изходите по въпроса че "агресорите" давали 2 пъти повече жертви. Ъхъ. Някои хора живеят в епохата на 2 св.в. пример : САЩ убиха в Ирак 1.5 милиона човека,а загубиха около 2 000 войници. Даже ЦРУ, които не може да бъдат обвинени в любов към Русия признаха че съотношението на жертвите е 11 към 1. Т.е за 1 убит руснак ВСУ губят 11. И това е усреднена цифра. В Бахмут съотношението било още по- страшно. ВСУ губят дневно по една бригада- 600 човека.
184
17
 
58
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Усещам страх в джендърските заклинания. Май не си вярват много на собствената пропаганда.Впрочем,не е важно дали Русия ще спечели, а дали "колективният Запад" (около 40 васали на САЩ) ще загуби. Защото все някога пладнешкият грабеж осъществяван от същия този Запад трябва да приключи и всеки да живее от това, което е заработил.
183
3
 
10
 
! Отговори
Гочето преди 11 месеца
И ние имаме същия повод. И какво като пролееш кръв? После връщане назад няма.
182
6
 
22
 
! Отговори
Гочето преди 11 месеца
Явно троловете и от двете страни работят много добре. Обикновено агресора понася двойно повече загуби. Това си го пише в учебниците. И от едната и от другата страна публикуват усилено научни фантастики. Изобщо не беше нужно да има война и да умрат толкова много хора. А за тези, които гледат на цялата тази трагедия като на футболен мач, съдейки по емоциите им препоръчвам спешен преглед при психиатър. Дали си руска или украинка майка ужаса е еднакъв. Същото да бяхме нападнали Македония .
181
5
 
28
 
! Отговори
Ако още 5 пъти преди 11 месеца
по толкова "загуби" Русия,то от Украйна ще останат само бандеровските знамена за парада.
180
2
 
22
 
! Отговори
Скит преди 11 месеца
Само не разбрах с кои партии ще плаща за оръжията, които иска да дадем на Украйна? Ако ЕС него лични пари, нямам против.
179
4
 
46
 
! Отговори
На тоя преди 11 месеца
Борел като му гледам снимката въобще не е алкохолик ама въобще като украински под поручик на две шишета водка
178
2
 
31
 
! Отговори
Те и американците преди 11 месеца
Още не са ходили на луната ама вече имат снимки от преди 50 години то и аз едно време клатушках наоми кембъл обаче после май се оказа че е мара от факултета
177
2
 
17
 
! Отговори
Абе преди 11 месеца
АбеКъде е батко?Залужни къде е?
176
5
 
53
 
! Отговори
РУС и яя преди 11 месеца
Русия е загубила войната,а Украйна още не я е спечелила!!??Що за глупостиИДИ. ОТ
175
5
 
50
 
! Отговори
Прочетох заглавието. преди 11 месеца
Прочетох чие е това изявление.Престанах да чета повече. Още малко и ще ми кажат, че украинците стигнали до Владивосток(сам че руснаците не са разбрали за това).