12 държави от ЕС срещу отстъпките, които получихме за украинското зърно

Това подкопавало целостта на вътрешния пазар на ЕС
12 май 2023 21:30, Стела Стоянова
81
12 държави от ЕС срещу отстъпките, които получихме за украинското зърно
Снимка БГНЕС

Европейската комисия е получила писмо от 12 държави, в което се изразява "сериозна загриженост" от договорките за петте държави, които получиха подкрепа заради вноса от Украйна. Податели са Франция, Германия, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения.

Според тях това решение "подкопава целостта на вътрешния пазар на ЕС". Държавите протестират, че Еврокомисията е договорила изключенията зад гърба им и без да се консултира с тях, което неин говорител отхвърли, казвайки, че всички са били информирани за мерките.

След преговори България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния получиха до 5 юни право да забранят вноса на четири украински храни - пшеница, царевица, слънчогледово семе и рапица, както и да си разпределят 156 млн. евро безвъзмездно от европейския бюджет, за да компенсират производителите си, засегнати от прекомерния внос на украински земеделски продукти.

Още по темата

Авторите на писмото настояват още комисията да им изясни договореностите и да обясни как те са свързани с "правилата и функционирането" на вътрешния пазар на ЕС и със задълженията на ЕС към Украйна и споразумението за асоцииране на Киев. "Призоваваме комисията да се върне към прозрачна процедура по установените правила в рамките на функционирането на ЕС и неговите държави членки", се казва в писмото.

Украйна също е недоволна от договорките, като президентът Володимир Зеленски ги определи като "неприемливи ограничения" и настоя те да бъдат вдигнати по време на посещението на председателя на Еврокомисията в Киев на 9 май.

Миналата пролет ЕС се съгласи да освободи от мита украинския внос за една година като знак за солидарност с Киев, който не можеше да си гарантира приходи от износа на земеделска продукция заради блокиране от Русия на основния експортен канал - през Черно море.

През февруари Европейската комисия предложи удължаване с още 12 месеца на разпоредбата, която изтича на 5 юни, и продължението вече е на едно гласуване в Съвета на ЕС, преди да влезе в сила, след като беше одобрено от Европейския парламент тази седмица.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинските батареи са на 80 км от Луганск. Поразили са казарми на окупаторите с украински балистични ракети ГРОМ 2, а не с натовски ЩОРМ ШЕДОУ, които са с обсег 300 км и ще бъдат използвани върху Керченския мост и казарми на окупаторите в Крим. В Луганск са били зетят на Шойгу, Алексей Столяров и членът на ГосДума и Единна Россия, Виктор Водолацки. Последният се шлял безцелно из руините и на главата му пада тухла, което той представил като рана от артилерийски обстрел.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За Шенген не може но за еврозоната ни натискатни за украинските суровини натискат егоистити.
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нас като потребители ни трровят защото в украйна се води война от 2014 г. И всичко е отровено почва вода въздух и сега искат и нас да отровят. Ние дори нямаме избор. На етикета на олиото не пише от къде е суровината. Геноцид.
65
0
 
14
 
! Отговори
афро преди 11 месеца
А за обеднения уран,който беше харизан на украинците под формата на ракети и който е силно токсичен,нещо да кажат ,,скъпите''приятели от Европа!Отразява се страшно негативно върху селскостопанския сектор на дадена страна за десетилетия,или дори за векове!Това го казва Международната коалиция за забрана на уранови оръжия,като допълва,че боеприпаси,които не са уцелили целта,отравят подпочвените води и почвата!И това ни го предлагат на нас-страните от Източна Европа!!!!!!
64
2
 
19
 
! Отговори
3поколение земеделец преди 11 месеца
Не ни е виновна хитрата ЕС. Тя видя, че българите пак се ядем като кучета-най-бедните потребители в ЕС срещу фермерите, които втора година продаваме под себестойност. Това й трябваше. На потребителите наложи да ядат укр. отрови и да ***, фермерите да фалират и да не сеят. Територията се освобождава,, не виждате ли?!!!
63
1
 
22
 
! Отговори
аноним преди 11 месеца
Изобщо нас ни третират като сметището на Европа.Сметище сме за *** й,които идват с тонове при нас,сметище сме и за отровните храни.И накрая-най-висока смъртност при нас!Някой ще познае ли на какво се дължи??????
62
2
 
24
 
! Отговори
3поколение земеделец преди 11 месеца
Зърното от Украйна идва с надпис" за горене на пелети", така ИЗБЯГВА фитосанитарен контрол. Преди да им дойде тая хрумка, пробите показаха радиоактивност и наличие над 200 забранени пестициди. Ето защо Западът натиска то да се продава и яде САМО в Източна ЕС. За да ни излъже да спррем стачките, ЕС уж ни даде исканата забрана, но после без да ни пита въведе правилото, че СТАРИТЕ г=договори с Украйна трябва да се изпълняват. Познайте-сега всички договори са СТАРИ и ядем същото.
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо при гладуващите в Африка, украинското зърно пристига в Европа и фалира местните производители.
60
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия сами че се изпокарат заради тая Украйна ,никой не е длъжени да му заповядват да да ее храни с продукти дъхащи на барут ,зеления да ги пращаме сащ там да консумират
59
0
 
36
 
! Отговори
Демек преди 11 месеца
За Шенген не може за зърното на урките може. Ти да видиш!
58
4
 
36
 
! Отговори
Тонката преди 11 месеца
Този ЕС за нищто не става.Бьлгария нама място в него
57
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Леле, още ли киснем в тая супа ЕС? Ей, изгни той, ние пак последни ще се спасяваме от него!
56
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Европейския съюз прави двойни стандарти. Той разделя Европа на две Западна и източен блок в който влиза Полша и всички останали. Ние сме нещо като периферия и към нас се опитват да пришият украйна и грузия. Това напълно обезсмисля членството ни.
55
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Писма може всеки да пише -- проблемът е, че са написали всякакви глупости в него. Украйна не е част от европейския пазар на ес. Там се води война, за която тези същите страни изпращат оръжия и наливат масло в огъня. А последствията трябва да понасяме ние по източната периферия. Едно от които е да им осигуряваме преференциален достъп и реализация на продукцията за да си плащат оръжията. Т.е. изнасят си военните проблеми на чужда територия.
54
0
 
8
 
! Отговори
До На ви пари преди 11 месеца
Много ми е тъжно, но бъркаш. Ще умрем от собствената си глупост.
53
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо не публикуват проклетите писъмца както и отстъпките които била ни направила комисията.
52
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не сме получили никакви отстъпки получихме украински храни пряко волята ни. Нали уж бяха за бедните страни в Африка.
51
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А да питам, защо във Франция не рупат украинско житце с песък и пестицидки?
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
. . . Европейската комисия е получила писмо от 12 държави, в което се изразява "сериозна загриженост" от договорките за петте държави, . . . Все приятелски държави! За какво се дървите само?
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма нищо по-хубаво за България от това, неграмотните и некадърни про'с'таци, гласуващи да им ДАДАТ 'европейска МРЗ" да ядат отровни евроатлантически храни и да пукнат от тях, заеднонсъс семействата си.