ЕК защити решението си за помощи заради вноса от Украйна

Земеделците от пет страни получават обезщетения
9
ЕК защити решението си за помощи заради вноса от Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия защити днес решението си да отпусне средства за обезщетение на земеделците в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, засегнати от вноса на стоки от Украйна. Има достатъчно данни, че пазарът в тези страни търпи сътресения, затова имаме правото по наша преценка да оказваме необходимата помощ, заяви говорител на комисията на пресконференция.

Той допълни, че ЕК е готова да продължи да разяснява на останалите държави от ЕС обстоятелствата, които водят до ограничените пазарни смущения. Говорителят отговори на въпроси, свързани с писмо на 12 страни (Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения) до ЕК с искане на разяснение защо действията на комисията в този случай не са били съгласувани с тях. Получихме писмото и ще отговорим, посочи говорителят.

Причините за всичко това са на първо място в Русия. Пътят за износ от Украйна през Черно море не работи заради войната. Зърното остава в Украйна, а по света то е необходимо, поясни говорителят. Едностранните мерки са неуместни и това бе заявено на граничните с Украйна държави. На останалите в ЕС сме готови да продължим да обясняваме какви са причините да отпуснем такава помощ, добави той.

По неговите думи до 5 юни действат временните мерки на комисията, а след това влизат в сила нови европейски правила, които отново предвиждат запазването на мерките, докогато е необходимо. Готови сме да обмислим следващи мерки, заяви говорителят.

Когато постигнахме споразумение на 28 април с петте държави за вноса от Украйна, съобщихме на останалите страни от ЕС. Това е обичайна процедура, извършена чрез представителите по търговските въпроси на страните от ЕС в Брюксел, обобщи говорителят. /БТА, Николай Желязков/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: УкрайнаЕКземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощите не решават проблема. Въпросът е какво ще стане с Бг производителите на пшеница и тия брюкселски решения няма ли да унищожат зърнопроизводството на Бг. Защо не го вземат брюкселските бюрократи или многомилионни Германия и Франция или скандинавците, само българите ли ще я ядат и защо. Бг безропотно изпълнява всичко и затрива собственото си производство.
6
0
 
4
 
! Отговори
Разяснението преди 1 година
"Дадохме на тези б*лъжи по 2 евро на декар уж да ги компенсираме заради това че са вътре с по 100 евро на декар заради това че ги накарахме да пускат безмитно украинско зърно"
5
0
 
6
 
! Отговори
ЕК = смрад преди 1 година
Китайците показаха какво трябва да е отношението към лицемерните брюкселски бюрократи. Време е да си върнем националния суверенитет и да спрем да се подчиняваме за всичко на хора, които нито сме избирали, нито са българи
4
1
 
7
 
! Отговори
Еврогей преди 1 година
Ако гейовете увеличат и населението на ЕС започне да намалява защото геойовете са ялови и не правят деца, Европейската комисия ще компенсира ли с пари спада на икономиката заради намаляването на населението?
3
0
 
13
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
12 страни искат разяснения, защо 5 страни еди какво си, а 5 те страни искаха до скоро разяснения защо ЕК взема решения в техен ущърб без да пита никой. Това не е съюз а йерархичен военен съюз, въпреки че не го пише в договора за присъединяване. Решението е само търговско споразумение като тихоокеанското ШОС и БРИКС. чиновници неизбирани и неотчиташи се но изнудвани от всички
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай, значи някакви страни не са съгласни, че ЕК е отпуснал мизерна помощ за 5 страни? Ами имам оферта за тях: да им пратим украинското зърно на тях, те да си го ползват със здраве! Даже директно там да го карат камионите, хич да не се спират тук.
1
0
 
15
 
! Отговори
Ко, НЕ преди 1 година
Украинското жито не е необходимо никъде по света. Вече има предостатъчно. А и е съмнително дали това жито въобще стигна до Африка. Не, на Киев са необходими, оръжия, още оръжия и пак оръжия и след това още оръжия. А тях ги плаща с жито, щото няма с какво друго да плати. Но и това е до време.