Страните от ЕС искат забрана за унищожаване на непродадени дрехи

Почти 6 млн. тона текстил се изхвърля в Европа всяка година
15 май 2023 12:27, Стела Стоянова
30
Страните от ЕС искат забрана за унищожаване на непродадени дрехи
Снимка БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз, подкрепиха забрана за унищожаване на непродадени дрехи в опит да ограничат отпадъците от текстилната промишленост, която е отговорна за една пета от емисиите на парникови газове, предаде "Файненшъл таймс".

По данни на ЕК почти 6 милиона тона текстил се изхвърлят от гражданите на ЕС всяка година, но само една четвърт от тях се рециклират.

Артикулите, които се връщат от потребителите в магазините, са сложни за обработка от търговците на дребно и често се изхвърлят или унищожават. Дизайнерските марки също често унищожават нежелани стоки, за да предотвратят появата им на черния пазар.

Забраната идва в момент, когато лидери от индустрията и политици предупреждават, че твърде много екологични регулации рискуват да задушат европейските икономики. Френският президент Еманюел Макрон призова в четвъртък за "регулаторна пауза" за нови екологични мерки, така че Европа да може да се съсредоточи върху прилагането на съществуващите закони.

През март миналата година Брюксел представи план за насърчаване на рециклирането и повторната употреба на продукти в блока. В него се отбелязва, че "унищожаването на непродадени потребителски продукти като текстил и обувки" се е превърнало в "широко разпространен екологичен проблем" поради бързото нарастване на онлайн продажбите.

Според дипломати има риск рециклирането или обработката на дрехи, за да се предотврати унищожаването им, да повиши цените за потребителите.

Според проекта малките предприятия ще бъдат освободени от забраната, а средно големите ще получат повече време за приспособяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Последните три години съм купил един панталон, един анцуг и едни дънки. Един пуловер, няколко слипа, тениски, чорапи, два чифта маратонки, два чифта гумени ***. Това е... Вече се насочвам към шивашки цехове за дрехи. Поръчвам си само по мой размер и то от най-евтините.
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе,вие от възраждане ,защо коментирате,като нищо не разбирате?Но все пак ,малко сте останали ,много често умирате.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До защо - а това защо "Стоки с лого на защитени марки иззеха униформени полицаи от Районното управление в Димитровград " новинка от днес. Понеже на Димитровградския пазар здраво се подбива бизнеса на Найк.
23
0
 
7
 
! Отговори
защо преди 11 месеца
А защо годни за носене дрехи, не се дават на бедните, или хора в нужда? Защо трябва да унищожаваш годни за употреба дрехи, само защото не са продадени?!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И на тая статия отгоре, всеки ден пишат какви камиони с дрехи са спрели на границата, щото били с "имитиращи марки"... И всичко това се унищожава, понеже Пурко ще вземе да си купи ханцуг адибас от пазара в Димитровград и да ощети АДИДАС. Всичко е лъжа, лицемерие, абсурд
21
1
 
5
 
! Отговори
AGENDA2030 Е РОБСТВО преди 11 месеца
Има го планът! Търсете, четете! И ще ви стане много лесно да разпознавате по коя адженда полека се придвижва манипулацията! "ПЛАНЪТ" е до 2030 да има годишен лимит за правото да си купуваш дрехи! До 7 броя годишно! НАПИСАЛИ СА ГО! И естествено, ще се контролира посредством "дигиталните валути", които позволяват да се присвояват и отнемат функции на парите ви! Иначе казано, дигитални купони за робите!
20
0
 
13
 
! Отговори
А за преди 11 месеца
Храната кога ще има такъв закон или на веригите не им харесва. Иначе сменяме телефони и компютри на 2или 3 години ,хладилници на 5 ,и в Европа коли на по 10 12.иначе реват на умряло как да пазим природата и да си слагаме соларни панели по покривите.Зелената идея е абсолютно лицемерие.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 9 Какво местно производство? Тук се шият дрехи само за чужди брандове много отдавна.
18
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Светва ли ви лампата,че идва невиждана криза ?
17
0
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 11 месеца
Става въпрос за напълно годни за носене, но непродадени дрехи. Било то заради високата им цена, или пък заради размера им.
16
0
 
5
 
! Отговори
До14 преди 11 месеца
Не си прав, ей парадите са разрешени.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Aми направете пунктове където да се предават негодните за носене дрехи! Същите могат да се използват и от шивачи, за създаване/преправяне на дрехи, и чак накрая да се използват за изходна суровина за тъкани. Има много документални филми, например как в Италия модните брандове я преработват и създават прежда за нови дрехи.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
следва да ви наложат да копувате всичко което не е продадено и просто 1984 пасти да яде. ЕС е новия четвърти райх, ФАКТ! само забрани, такси и подобни, да сте чули за нещо което разрешават? няма и да чуете.
13
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
ИКОНОМИЯТА Е ГОЛЯМАТА МИЗЕРИЯ - НАЛАЗВА И СКАПАНАТА ЕВРОПА НА УРСЪСЕЛ !!!!
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ТОВА САМО ПОКАЗВА НЕИСТОВИЯТ СТРЕМЕЖ НА КАПИТАЛА ЗА ПЕЧАЛБА - ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ ПРОИЗВЕДЕНИ ДРЕХИ, НЕ ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ПОЯВАТА ИМ НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР, А ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ НЕ НОСЯТ ПЕЧАЛБА НА КАПИТАЛА. 6 МИЛИОНА ТОНА ДРЕХИ СА ЕКВИВАЛЕНТНИ НА 12 КГ НА ВСЕКИ ЧОВЕК ОТ ЕС. САМИ ОЦЕНЕТЕ КОЛКО ДРЕХИ СА ТОВА ГОДИШНО. НАПРИМЕР ИМАТЕ ЛИ В ГАРДЕРОБА СИ 60 КГ ДРЕХИ И МОЖЕТЕ ЛИ ДА ИЗХВЪРЛЯТЕ ПО 12 КГ ДРЕХИ ГОДИШНО, ЧЕ ДА ГИ ЗАМЕНЯТЕ С НОВИ. А ИМАТЕ ЛИ БЮДЖЕТ ЗА ТОВА?!!...
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Същото важи и за хранителните стоки във големите вериги, където цените са ужасно високи, а после изхвърлят стоките.!!!
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хвърлят храни, дрехи готови заобличане, автомобили, електроуреди - произвеждат и пазаруват в неусвес и после хвърлят. А накрая точно ще ми приказват за "зелени" политики! Зелени им мозъците кр аварски! Тая ко ч ина ЕС трябва да се закрие вече официално. Понеже неофициално е вече труп.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 7. Големите вериги задушават местното производство.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 5. Икономиката според новите икономисти трябва да има непрекъснат ръст. Тка че ще произвеждат и изхвърлят по тъмна доба.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Големите вериги вече не правят сериозни промоции. Я, да сложат по 50-60-70% отстъпки и да видят дали стоката ще залежава по складовете им!