Страните от ЕС искат забрана за унищожаване на непродадени дрехи

Почти 6 млн. тона текстил се изхвърля в Европа всяка година
15 май 2023 12:27, Стела Стоянова
30
Страните от ЕС искат забрана за унищожаване на непродадени дрехи
Снимка БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз, подкрепиха забрана за унищожаване на непродадени дрехи в опит да ограничат отпадъците от текстилната промишленост, която е отговорна за една пета от емисиите на парникови газове, предаде "Файненшъл таймс".

По данни на ЕК почти 6 милиона тона текстил се изхвърлят от гражданите на ЕС всяка година, но само една четвърт от тях се рециклират.

Артикулите, които се връщат от потребителите в магазините, са сложни за обработка от търговците на дребно и често се изхвърлят или унищожават. Дизайнерските марки също често унищожават нежелани стоки, за да предотвратят появата им на черния пазар.

Забраната идва в момент, когато лидери от индустрията и политици предупреждават, че твърде много екологични регулации рискуват да задушат европейските икономики. Френският президент Еманюел Макрон призова в четвъртък за "регулаторна пауза" за нови екологични мерки, така че Европа да може да се съсредоточи върху прилагането на съществуващите закони.

През март миналата година Брюксел представи план за насърчаване на рециклирането и повторната употреба на продукти в блока. В него се отбелязва, че "унищожаването на непродадени потребителски продукти като текстил и обувки" се е превърнало в "широко разпространен екологичен проблем" поради бързото нарастване на онлайн продажбите.

Според дипломати има риск рециклирането или обработката на дрехи, за да се предотврати унищожаването им, да повиши цените за потребителите.

Според проекта малките предприятия ще бъдат освободени от забраната, а средно големите ще получат повече време за приспособяване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
я си носим оргинални адибас маратонки и анцУг
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вероятно ще доведе до производство на по-малко дрехи.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, а какво да се правят, забрани има, но няма решения какво да се прави заради забраните. "Умниците" са навсякъде.
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не бяха прави краставици, то не бяха щастливи прасета.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава, че съвременния икономически модел е окуцял и с двата крака.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше подаряват зимни палта на африканците