КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада

С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската кошница 27 пъти, с българска - 7
Обновена: 20 май 2023 10:26 | 20 май 2023 09:20, Стела Стоянова
109
КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада
Снимка БГНЕС

Българите получават по-малко, отколкото на Запад, но пък често пъти плащат по-скъпо за основни продукти.

Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания.

„Като част от голямо изследване за необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизнено необходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът, че в някои държави същите стоки, в същите търговски вериги, имат значително по ниски-стойности, а доходите в тези държави са доста по-високи”, коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова пред Нова тв.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е само в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро”, коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за десет броя френски яйца срещу 2.96 евро в България." Охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, докато у нас е 4 евро”, обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки цели 27 пъти, докато в България само 7”, допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазаруването с доходите, които получават.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ценидоходиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 11 месеца
Хърватия - 13 евро??? Ама как ве Миме, нали след като влезнаха у евросъюзо там веке няма инфлация. Объркал се е нещо човеко!!!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
94
6
 
12
 
! Отговори
До ЕС феновете преди 11 месеца
Заглавието казва достатъчно красноречиво за "ползите" от западните "приятели" ! Получаваме по малко, но пък им плащаме по скъпо, за сметка на това ! Толкова за Евроинтеграцията. А..и правим София Прайд !
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мутрите са загрижени за вас. Вдигат цените въпреки че газта и тока им го дотира държавата от нашият джоб. А вие пазарувайте не се притеснявайте. Те още ще вдигнат цените.
92
21
 
5
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 11 месеца
Пазаруването не е ли по избор? Щото има варианти за Русия и Китай. Ама там май не продаваха Мерцедес и БМВ?
91
2
 
4
 
! Отговори
Ягуар преди 11 месеца
*** обяснения в стил: " Службата е тежка, но за сметка на това продължителна!"
90
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Факт. Т.нар. ЗАПАД ще си ни използва, докато не сдадем багажа тотално.
89
4
 
4
 
! Отговори
До90 преди 11 месеца
Въпросната справка показва нагледно,че нашенецът не разполага с пари,а дали той ги управлява кадърно или не,е друга тема!
88
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България не е точно малка нито бедна , просто я грабят зверски и народа мизерства заради това.
87
7
 
11
 
! Отговори
До 89 преди 11 месеца
Това не е показателно, по-скоро доказва, колко финансово неграмотен е българина. Да държиш над 100000лв в българска банка при 0% лихва и двуцифрен % инфлация не говори добре. В банка само аварийния фонд, да те спаси за 6 месеца при нужда. И пак е спорно при тази инфлация.
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бедността във България е масова и повсеместна,за това говори справката на БНБ за спестяванията,според която се оказва,че от три милиона и сто хиляди заети,едва три и половина процента от всички тях разполагат с някакви прилични спестявания или казано над 100 хиляди лева!
85
2
 
6
 
! Отговори
До Дидо преди 11 месеца
Мислех да ти обяснявам, че 10% от 10000лв и 10% от 3000лв са две различни като сума неща, но след като погледнах правописа ти, реших, че няма смисъл.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ово е стандарт! Както го е казал писателят...
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дам, интересна е данъчната политика в Естония. Плащаш корпоративен данък само при раздаване на дивидент, ако не го раздадеш, а го реинвестираш (или похарчиш за фирмени нужди) данък няма.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, айде стига, бе. Скъпо им било! Да теглят кредити и да купуват жилища скапано строителство за милиони не им е скъпо! Кой направи цените във валута още в началото, а получаваме заплати в лева?! Взел един *** панел за 10-15 хиляди лева в Дружба 25 и сега го продава за хиляди и хиляди, ама в евро, и се намира кой да го купи! Щото решил, че демокрацията ще построи с великия си имот! А иначе ревем за всичко друго, че скъпо било! Ако не беше тая пуста лакомия, сега щеше да има и градинки, и паркове!
81
11
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 11 месеца
Богатите програмисти са длажни да плащат големи данаци за да има за нас обикновенните хора който сме нямали касмет и дядо владика да станем програмисти а трябва да работим по складове на ресторанти или на магазина.
80
5
 
10
 
! Отговори
До По принцип преди 11 месеца
Уточнение: Допреди 78 години и тук е била в сила същата максима - здрав човек е беден само ако е мързелив или много глупав. После чужда армия дала властта в ръцете именно на потомствените бедняци и ги посъветвала най-напред да гледат в пълната паница на кадърните и работливите, а после от позициите на властимащи да им отнемат паниците и да разпределят папото най-напред помежду си. Каквото остане - на другите потомствени бедни, които не са се докопали до властта. И днес често пъти става така.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Онзи ден се върнах от командировка в Ирландия. Където огромни офиси имат Амазон, Гугъл, Фейсбук, Майкрософт и прочие ИТ гиганти. Колегата разправя - това е така, защото корпоративния данък тук е най-ниския в Европа - 15%. Погледнах го и засрамено кимнах с глава, реших, че няма нужда да му казвам за българския от 10%. И без друго в скоро време, ще го вдигнат и ще изгонят и малкото останали ИТ фирми от държавата, въпреки сериозния рекет, който и сега плащат.
78
6
 
12
 
! Отговори
по принцип преди 11 месеца
бедните са такива защото са пpoсти. Ей на щял да слага данъци нашия разбирач, слагай, повечето в бранша и без друго вече са регистрирали фирми в Естония където няма данък. Вместо да се квалифицирате и вие и да изкарвате пари гледате в паницата на тия които ако си заминат и ще заприличате като през 90-те. С работници богата държава не се прави. Те и професорите от БСП-то дето ги разбират нещата с данъците и лошите богати, са фалирали и те отдавна Нап ги гонят вече. Привет от плажа между другото
77
6
 
6
 
! Отговори
До 72, Програмистите преди 11 месеца
Отделно,че програмист в България определено не се става със следване в университет така,че и за това не си прав.Защо не видиш бъдещите доктори,когато от цял випуск останат 2ма да работят в България,разбира се най-добрите (според мама и тате)?В тая държава единствено и само програмистите се осигуряват на пълна заплата и внасят пълния данък в хазната.Никой друг,нито доктори,нито адвокати,да не говорим за плочладжии,майсторчета по сервизи и други бачкатори.Изкарайте ги на чисто и средна РЗ ще е 5к