КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада

С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската кошница 27 пъти, с българска - 7
Обновена: 20 май 2023 10:26 | 20 май 2023 09:20, Стела Стоянова
109
КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада
Снимка БГНЕС

Българите получават по-малко, отколкото на Запад, но пък често пъти плащат по-скъпо за основни продукти.

Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания.

„Като част от голямо изследване за необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизнено необходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът, че в някои държави същите стоки, в същите търговски вериги, имат значително по ниски-стойности, а доходите в тези държави са доста по-високи”, коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова пред Нова тв.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е само в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро”, коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за десет броя френски яйца срещу 2.96 евро в България." Охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, докато у нас е 4 евро”, обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки цели 27 пъти, докато в България само 7”, допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазаруването с доходите, които получават.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ценидоходикнсб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Ха ха , западът е лоялен, защото с политически решения фалира предприятията ни.. !!! И не допусна конкуренция на стоките си! Защото при нас себестойността беше и сега все още е по -ниска.Елементарно!
35
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Ти явно си още пубер, сега наблягай над уроците ,поставяй си цели и планове и ги гони и тогава може да стане това което си съчинил! Успелите правят това и успяват,а тези които нямат цели измислят съчинения като теб,не знаят към какво се стремят и каква е цената на успеха и са вечни неудачници!
34
4
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Ами да нищо...!!!! Само в машиностроенето - пробивни машини, режещи, .. .. на професионално ниво, в електрониката - компютри, в леката - пластмасови изделия, които сега на компютър не могат да нарисувате..,. мебелна индустрия, стъкло, кристал, порцелан.......
33
3
 
4
 
! Отговори
До Европа преди 1 година
Западе е лоялен бе тавариш, спазва принципа на пазарна икономика от който се ръководиш и ти във всекидневието си, гледайки да купиш това което е изгодно за теб. Нали не купуваш нещо на по-висока цена само за да си лоялен към някой?
32
5
 
6
 
! Отговори
Европа преди 1 година
Ако Западът беше лоялен към Източна Европа и при нас стандартът ще ще да бъде близък до техния, но как щяха да реализират употребяваните коли, дрехи, некачествените стоки, които западнякът никога няма да купи!?
31
6
 
9
 
! Отговори
Вчера в Мюнхен преди 1 година
Обилен обяд в добър ресторант в Стария град - 22 евро. Тук ще ме цакат поне 50 лева за замразени заготовки. Храната несравнимо по-качествена от нашата. Цените в супермаркетите равни или по-ниски за продукти, нямащи нищо общо с продаваните в Бг под същия етикет. Хората гледат благо, любезни и приветливи. Къса ми се сърцето за мизерията ни в американската колония България!
30
3
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Какво точно се произвеждаше точно в този календарен момент,бе майсторе !Освен прораснали картофи и консерви през есенно-пролетният сезон нямаше нищо !Посети Гугъл и виж отчета на П.Младенов пред ЦК -декември 89та.Там е написано точно и ясно,дереджето ни ,преди фалита!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си го запишат някъде това, че плащаме скъпо и ни се заплаща малко. Другия път когато задават въпроси -зашо бягат младите, защо няма работна ръка и как да ги върнем, да си го прочетат.
28
8
 
9
 
! Отговори
Бимбалов преди 1 година
Сега стандарта на живот е доста по висок от 89та година при бай Тошо. Ето проста сметка - средната пенсия тогава беше 80лв и можеше да си купиш 50л олио, или 80л бензин. Сега със средна пенсия 500лв може да си купиш 100л олио и 200л бензин. Нещо против друзя?
27
3
 
11
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Западът винаги е гледал да задоволи собствените си интереси и народите си за сметка на чуждите .. Източна Европа е интересна само като пазар и донор на млади образовани хора!
26
4
 
9
 
! Отговори
знаем преди 1 година
Това се наблюдава от поне 10 години насам. Не е от сега. Даже има и случаи на еднакви стоки в едни и същи вериги и цената тук е по-висока. Това важи не само за хранителните стоки. И както е казал колегата по-долу в коментарите - качеството тук е много по-ниско.
25
2
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Е това с бананите е пълна глупост?Нямаше ,а в кварталния плод-зеленчук имаше изобилно папая,авокадо,***,ананаси и маракуя ,личи и драконов плод и още знайни и незнайни плодове и зеленчуци , нали???
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което се произвеждаше при бай Тодор и сега работи.. хората търсеха произведеното в България, а не в Германия!
23
6
 
3
 
! Отговори
Кузманов преди 1 година
Друзя направете си го евтино бе. Кой ви спира? Напускайте НАТО и ЕС, цалувайте ръка на тавариш Путин и ше благоденствате, но за целта трябва повече да гласувате за капейката и нинова, а не всеки десети както е досега.
22
7
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Това е демокрацията за 34 г.За социализма, след войната..това, което бай Тодор е построил, не можем да го боядисаме...
21
7
 
4
 
! Отговори
Китарков преди 1 година
А при бай Тоше с МРЗ от 120лв препълвахме кошницата амнайсе пъти. Ура!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи за запада се говори или хубаво или нищо ! Ще одрежат бонусите на медията
19
4
 
12
 
! Отговори
възрастен преди 1 година
Какво сравнявате бе юнаци? Когато западняците си пълнеха кошниците,ние строяхме комунизъм и по опашките чакахме,,да пуснат",докато накрая фалирахме! През 1997 пак!?!....Когато аз получавах 83лв заплата,мой колега от Бремен получаваше 800марки,за същата работа!.....Крушата има опашка",казва народът!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБъ-то нищо не правят...само статистики изнасят. И квооооо?????
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали имате за кюфтета и пиене, не сте останали и без тоалетна хартия и банани така, че стига сте ревали, на хора с робски манталитет и това им е много