ЕС осигурил досега военна помощ за Украйна за 10 млрд. евро

В няколко страни е започнала подготовка на украински пилоти за F-16
23 май 2023 14:39, Елка Василева
101
ЕС осигурил досега военна помощ за Украйна за 10 млрд. евро
Снимка: архив, БГНЕС

Досега ЕС е осигурил на Украйна военна помощ за 10 милиарда евро, съобщи европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Това е много повече от очакваното, отбеляза той пред журналисти преди началото на днешното заседание на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел.

Още по темата
Борел заяви, че днес може да се очакват добри новини по въпроса за европейските доставки на боеприпаси за силите на Киев. Той добави, че министрите ще обсъдят съвместните европейски проекти в областта на отбраната.

По неговите думи в няколко държави от ЕС е започнала подготовката на украински пилоти за работа с изтребители F-16. Попитан къде се извършва обучението, Борел даде пример с Полша. Според него за доставката на такива изтребители на Украйна ще бъде необходимо време, но изрази увереност, че това ще се случи, както по-рано бяха преодолени пречките пред доставката на танкове.

(БТА, кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
На Запад също се краде, дори в много по-големи количества, но там има и много повече пари, десетки пъти повече от парите а България! Дори никой в България да не краде от асфалт примерно, то пак няма да построим с тия пари и една магистрала за 10 години! Просто ни лъжат яко в Европа. Ограбват ни паричките, а ние работим за 20% от европейските надници при същата производителност на труда, а понякога и много по-голяма!
70
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
И най-лошото е, че тия пари, които даваме на Украйна и за разни глуппости, идват от джоба на обикновения работник. Те не идват от джобовете на стотината едри капиталисти в България. Трявба да го разберете това. Трябва да разберете, че тия пари идват от джобовете на може би 90% от българите. Те са наши пари, които ЕС праща като изпарения от взривове на фронта! Крадат ни парите, а в същото време нямаме пътища, нямаме инфраструктура, янмаме нищо. И не, не са ни виновни разни крадци на евросредства
69
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
10 млрд...а така не намират пари за един мост над Дунав, за някой тунел под Шипка и за още някоя магистрала. Защото ми писна вече, две години в задръствания. Не знаеш дали ще стигнеш до работното си място, не знаеш и кога ще се прибереш, не знаеш колко часа може да чакаш сред спящи тираджии, не знаеш и колко километра ще навъртиш допълнително . Украйна не е наша кауза. Може да е кауза на САЩ, но не е европейска. Европейската кауза бе Русия с нейните ресурси. В момента поддържаме САЩ.
68
4
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 10 месеца
Много "умници" тук ей... ЕС щял да фалира, с 10 милиард... Вие знаете ли колко е БВП на ЕС?! Някъде към 16 трилиона евро за 2022 г. Т.е. 16 000 милиарда. Много лаици се навъдиха, особено от едно тролещи партии...
67
1
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
ЕС стново показва колко са късогледи. Управниците на ЕС показват колко са некадъртни. Тези пари вместо да ги налеят в европейската икономика за да тръгне напред те ги наливат в бездънна дупка. Ако продължават така ЕС ще се разпадне.⁸
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе не знам колко е осигурила,ама на американците им излезе солено ,за една година изхарчиха толкова пари,колкото за 10 в Афганистан.
65
0
 
5
 
! Отговори
Урсула и Борел, преди 10 месеца
За толкова ще бъдете съдени
64
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
А кой ще помага на Европейския съюз като фалира? Май в момента изобщо не е добре да мислим за приемане на еврото.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС осигурил досега военна помощ за Украйна за 10 млрд. евро. ОТКРАДНАТИ ОТ ВСИЧКИ НАС.
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС бива източван като за последно - то не са зелени сделки, ваксини, то сега не е помощ за Украина и всякакви подобни съмнителни финансирания. И разбира се, семтката е поднесена на обикновенниа данъкоплатец. Всъщност още не е, засега печатницата работи на пълни обороти. И като свърши хартията ще стане оле майко. - войните на глада.
61
19
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
ЕС трябва да помага на Украйна докато Империята на Злото не фалира.СССР рухна и Русия ще фалира.Нужно е търпение и постоянство.Фалитът на орхххите е неизбежен.
60
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До до умника 37 "Случайно да знаеш, че в Украйна има война...?" ДЕ ЮРЕ няма война ДЕ-ФАКТО все още никой не е обявявал война за това се води и СВО
59
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "Ф-16 ще излита от натовски държави с допълнителен резервоар и ще изпълнява задачи които са съобразени с възможностите му" Това означава че не само ДЕ ФАКТО но и ДЕ ЮРЕ съотве5тната страна е част от конфликта. Това означава ДЕ ЮРЕ че не може да претендира за член 5 от НАТО и съответно РФ може да счита Съответните летища и друга инфраструктура за легални цели и да ги "откалибри"...
58
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "ти за абсолютни лаици ли ги мислиш всички военни експерти които се занимават с този въпрос (проблем)...?" не са лаици а са хора които имат интерес. Спомнете си аферата Ф-104 Старфайтър или WidowMaker - буквален превод създава вдовици. САЩ го наложиха насила и с подкупи. Над 50% от самолетите по време на жизнения цикъл катастрофираха с жертви сред екипажите.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя 70-годишен португалски peптил е страшно доволен, че е откраднал 10 милиарда от народите на Европа, за да ги подари на киевските фашисти. 2% комисионни от 10 милиарда са 20 милиона евро. Вместо за здравеопазване, образование и благоустройство тия пари ги крадат от нас за да убиват православни славяни в Украйна!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се разбира: "Страни от ЕС са поикали компенсации от ЕС на стойност 10 милиарда евро. Което е учудило еврокомисията."
55
0
 
2
 
! Отговори
Стига глупости преди 10 месеца
До Русия=Психиатрия: Ти си за психиятрия, драги. Пиши за футбол, от това всички разбират.
54
1
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 10 месеца
До до умника 50: Ако не започнат от Киев да преговарят за мир, руската армия ще стигне пак не само до Херсон, но и до Киев. Всичко с времето си.
53
10
 
2
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 10 месеца
Докато алкашитеРедят бетонни пирамидки около Крим, ген. Залужний се появи на внезапна проверка в Белгород. Както и се очакваше там завари пълен бардак и само няколко спящи по бюрата чиновници от ФСБ. Пътят към Москва е широко отворен. Според говорителя му Песков, Путин за всеки случай се е оттеглил в личния му бункер в Урал.
52
8
 
10
 
! Отговори
Не се напъвай ... преди 10 месеца
Русия ще победи.