ЕС осигурил досега военна помощ за Украйна за 10 млрд. евро

В няколко страни е започнала подготовка на украински пилоти за F-16
23 май 2023 14:39, Елка Василева
101
ЕС осигурил досега военна помощ за Украйна за 10 млрд. евро
Снимка: архив, БГНЕС

Досега ЕС е осигурил на Украйна военна помощ за 10 милиарда евро, съобщи европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Това е много повече от очакваното, отбеляза той пред журналисти преди началото на днешното заседание на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел.

Още по темата
Борел заяви, че днес може да се очакват добри новини по въпроса за европейските доставки на боеприпаси за силите на Киев. Той добави, че министрите ще обсъдят съвместните европейски проекти в областта на отбраната.

По неговите думи в няколко държави от ЕС е започнала подготовката на украински пилоти за работа с изтребители F-16. Попитан къде се извършва обучението, Борел даде пример с Полша. Според него за доставката на такива изтребители на Украйна ще бъде необходимо време, но изрази увереност, че това ще се случи, както по-рано бяха преодолени пречките пред доставката на танкове.

(БТА, кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
7
 
! Отговори
до тъпака 50 преди 11 месеца
Я кажи тогава защо сега няма руска армия в Херсон...? Нали си голям разбирач...? Ха-ха-ха! Същото ще се случи и с Донбас и Крим макар и по-трудно...
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демек от нашите пари! Това са парите от данъците на гражданите на държавите членки!
49
4
 
13
 
! Отговори
Нато това нато онова преди 11 месеца
На който му се мре - да отива, ама мене и децата ми няма как да убедите, че ми се умира за чужда война. Аз не съм НАТО, никога не съм го искал и никога няма да го подкрепя. ЕС коалицията ББ и КП да си хващат под ръчичка Мара и Габриел и да отиват на война. Нали сънуват мокри сънища как умират българи, нека дадат пример!
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що не давахте и на Югославия, когато я бомбанадираха. Или тогава бомбите бяха демократични.
47
6
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 11 месеца
До до 42 умника: Ти пък направо парщиш от акъл. Не и трябвало на Украйна да печели войната с Русия, а само да си върне обратно Донбас и т.н. Не е врат, ами шия. Не е ли ясно? Не могат да спечели Украйна война с Русия и нищо няма да си върнат. И Крим, и Донбас са вече част от Руската федерация. Само няливаме миларди като в каца без дъно.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 44. А нещо да кажеш за войната в Йемен?
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Газ до д у п к а. Давайте, така се прави, да му мислят рашките червени.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 44. Ами то и в Сирия има война. Умнико ...
43
10
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Парите на Европа изгарят в Украйна...
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
10 милиарда евро хвърлени на вятъра.
41
7
 
8
 
! Отговори
Какво следва преди 11 месеца
До Анонимен 38: Никой не мисли военните експерти за лаици. Не, те си заработват заплатите. Казано им е, че войната в Украйна трябва да продължава колкото се може по-дълго. Не може да не им е ясно, че Украйна не може да спечели война с Русия. Тогава за какво се харчат тези милиарди на ЕС?
40
6
 
9
 
! Отговори
Boko преди 11 месеца
Намерил с какво да се "похвали" Борето-евроджедър! Тия пари ако бяха насочени в реалната ЕС-икономика, сега нямаше "евролидерите" да обикалят като гладни кокошки по Азия, Африка, та чак и в Ю.Америка. Ха-ха, Борето-военолюбец и той запасал чифте-пищови на гащите си!
39
6
 
13
 
! Отговори
СС преди 11 месеца
Европа се закопа в Украйна , губи милиарди от войната и санкции !!!
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ф-16 ще излита от натовски държави с допълнителен резервоар и ще изпълнява задачи които са съобразени с възможностите му... Ще посмеят ли рашките да бомбардират летище на държава от НАТО, а русофилчета? Много сте невежи...
37
7
 
8
 
! Отговори
да преди 11 месеца
понеже бандитската украйна не е член на ЕС дават, а ние понеже сме член на ЕС - куче-та ни яли!....не червена боя заслужавате, а червен пожар!
36
11
 
6
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
Технически изисквания за Ф-16... 1. писта с идеално качество поне километър(нали се сещате че освен спец модифицираните норвежки ф-16 останалите нямат парашути за спиране) 2. ф-16 е огромна прахосмукачка преди полет пистата се почиства от персонала с метличка и лопатка - ФАКТ 3. Трябва да се изградят чистак нови фортифицирани укрития за самолетите и боезапас(климатик) 4. Поне едн азапасна писта пак с големи размери и идеална повърхност... Какво да кажа Бутиков Самолет и Логистичен Кошмар
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво ЕС милиарди се раздават от5...6 човека там,ножно е всички от ЕС да са съгласни това са много пари бря европейци ,ако ще и да има още толкова пак нищо неможите да направите )))
34
0
 
10
 
! Отговори
Стига глупости преди 11 месеца
До до 31: Не е такъв избора. Стига вече харчене на пари за война.
33
5
 
6
 
! Отговори
До до 31 преди 11 месеца
"по-добре марионетка на НАТО отколкото "свободен" в руския мир" - - - Робът си е роб, той дори не знае какво е свободата, защото дори не си представя и не знае какво е свобода. За него животът е от едно робство в друго. Точно като теб, Пинокио.
32
17
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 11 месеца
по-добре марионетка на НАТО отколкото "свободен" в руския мир