15% от българите до 29 г. нито работят, нито учат

Така страната ни се нарежда на четвърто място в Европейския съюз
26 май 2023 22:00, Йоана Цонева
70
15% от българите до 29 г. нито работят, нито учат
Снимка: БГНЕС

Около 15% от българите между 15 и 29 години нито учат, нито работят. Така страната ни се нарежда на четвърто място в Европейския съюз с най-много от тези младежи.

Това сочи последното проучване на статистическата служба Евростат за 2022 г. На първо място в изследването е Румъния с дял близо 20%, а на последно- Нидерландия с 4.2%.

Общо в ЕС 11.7% от младите нито учат, нито работят през 2022 г., което е намаление от 1,4 процентни пункта в сравнение с предходната година. Целта на Европейския стълб на социалните права е делът на тези хора да се намали до 9% през 2030 г.

Още по темата
Според проучването през 2022 г. една трета от членовете на ЕС вече са били под целта от 9%, а именно Нидерландия (4,2%), Швеция (5,7%), Малта (7,2%), Люксембург (7,4%), Дания (7,9%), Португалия (8,4%), Словения (8,5%), Германия (8,6%) и Ирландия (8,7%).

Данните сочат, че през последното десетилетие има намаление на дела на младежите, които не учат и не работят. През 2012 година за страните-членки той е средно 16 на 100, а за България е бил почти 25%.

В повечето страни има превес на младите жени над младите мъже, които нито са заети, нито се изучават. В повечето членки на ЕС през 2022 г. дяловете на тези жени и мъже са съответно 13.1% и 10.5%.

Най-високият процент за мъжете е регистриран в Италия (17,7%), а за жените- в Румъния (25,4%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
15% от българите до 29 г. нито работят, нито учат.... те и български език не говорят .
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А който има квалификация, му бият шута и не му дават да работи, защото се търсят друг тип хора.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тези хора по време на избори определят бъдещето на онези, което бачкат усилено, учат и залягат над квалификацията си! Бравос!
48
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Работа няма и пари за хляб няма на 35съм и си седя у дома а и работа да има тя е тежка и *** за по 400кинта на месец а и те само за ядене не стигат
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЕПРАВИЛНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ. НЕ НИ СМАЙВАЙТЕ С ГОЛЕМИТЕ ЧИСЛА, НЕРАБОТЕЩИТЕ ОТ ТАЗИ КАТЕГОРИЯ СА ПО-МАЛКО ОТ 2% ОТ НАЕТИТЕ!!...
46
0
 
2
 
! Отговори
ок преди 10 месеца
когато видя милионер да си сади картофи, да копае царевица да си глобява сам компютъра и да му инсталира софтуера тогава и аз ще ида да работя с него
45
1
 
6
 
! Отговори
Дали ще дочакаме преди 10 месеца
статия, която да представи изводите от проучване върху проблемите на работещите младежи? Какви са доходите им, какво могат да си позволя с парите, изкарани с почтен труд? Също и статия за това, как учещи младежи си изкарват пари с почасова работа и облекчават родителите си, като сами поемат част от разходите по собствената им издръжка? Такива млади хора никак не са малко и не всички се юрват по чужбина. Какво прави държавата за такива млади хора? Това нека се изследва и да се направят изводи.
44
0
 
5
 
! Отговори
.... преди 10 месеца
Ромеите са това. Наше задължение е да ги храним.
43
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
*** лови, работа не лови. За "девойките" го разбирам, ама момчета да не "завиват наляво" бе!?
42
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Помощи само след съкращение, и то за известно време, с условия, защото тарикатът намира начин. А не цял живот да слушам как съм се прекарал с бачкане, пък те как си живеели. Друг въпрос е че повечето подобни висят на супичката на мама и живеят в дома и, защото умните с пари, дето не работят, са си малко по целия свят.
41
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
До искам тези неработещи - съгласен съм, но нека тези неработещи да не вземат нищо от държавата. А не здрави и прави цял живот на помощи. Дори и детски не трябва да има. Какво значи детски - всички знаем, но кучето си лае...., тази практика е порочна, и то по целия свят, създава търтеи и тарикати, че на всичко отгоре и се развъждат повече от другите. И докъде ще стигнем така, да се дава на работещите, а не да се изстискват като лимони.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 53 - Такива като теб, няма да бъдат държани в новото време!
39
0
 
5
 
! Отговори
Бачкане му е майката преди 10 месеца
Някой няма ли да се сети да напише една статия за младите и да им обясни защо трябва да работят? Всъщност какво трябва да работят и учат младите,за да са в угода на системата? Никой не пише и ред по въпроса,но машите на системата ругаят по българите че били мързеливи.Прехода мина отдавна другари,и балъците останаха в миналото. ,,По-добре хляб и сол на сянка,от колкото кебапче на слънце".Тъй казва един мой приятел.И е много прав.Държавата какви пенсии обещава на младите които учат и работят.???
38
0
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 10 месеца
От раута гърбаф съ стаа ! Раутата била злато мъ ний не сме алчни!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България много от младежите имат собствени жилища. На Запад много от младежите НЯМАТ собствени жилища. Правете си изводите.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
човек не е създаден да работи, най-вече чуждия труд срещу заплащане, което е пълно унижение. само потомствените роби ('граждани') на ОПГ-тата наричащи се 'държави' които се ръководят от политици и олигархия, смятат че да живеят както те искат трябва да блъскат катгуведа. демокрацията/капитализма са измислени в тъмните кътчета на Израел
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
50, 'купих ресторант' -- дюнерджийница не е ресторант
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а такива над 30 що не ги броим или броим само младите наивници залъгалите се да се регистрират в бюрото?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
всеки ден пишете различна цифра и така от години. преди година уж бяха 1 млн --https://dnes.bg/comments.php?id=532436
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България много от младежите имат собствени жилища и не им се налага да работят. Честито на всички работещи и безработни до 29 най-добрите години независимо от доход. Само не се отчайвайте и не напускайте родината. Аз също бях безработен половината време между 20 и 30 бачках колкото да има за пушене и за жени, ама от опит знам, че с хъс пари се акумулират бързо. На шега бачках година в строителството и си купих ресторант, а си направих и собствена бригада. 21ви век предлага необятни възможности