Омбудсманът се кандидатира за съдия в Страсбург

Кандидатите са общо 13
31 май 2023 13:45, Стела Стоянова
18
Омбудсманът се кандидатира за съдия в Страсбург
Снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева е сред 13-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това е третият опит на правосъдното министерство да избере наш представител там, съобщава сайтът "Лекс".

Новите участници в процедурата освен Ковачева са съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева, чиято кариера на юрист е минала през много европейски институции.

Деветимата участници в предишната процедура също са се кандидатирали отново. Те са съдията от Върховния административен съд Искра Александрова, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева, председателят на Административен съд София-област Мария Попова, доц. Катерина Йочева, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, адвокатът и правозащитник от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ, и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Още по темата

Комисията, оглавявана от проф. Пламен Панайотов, трябва да се произнесе по допустимостта на 13-имата, процедурата предвижда тест за нивото на владеене на английски и френски език, събеседване, оценяване и класиране, като списъкът с подбраните кандидати трябва да е готов до 23 юни.

До 5 юли 2023 г. Министерският съвет ще трябва да приеме решение за одобряване на първите трима, както и на резервен списък с кандидати за съдии в ЕСПЧ.

Мандатът на действащият български съдия в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Минус СДС преди 10 месеца
Нека да се кандидатира жената. Възможно е и да я изберат. Както избраха Гешев за главен на прокурорите им или пък българомохамеданина за президент. На Гоце Делчев беше президент, а пък на България беше партийния му лидер. Тяхната, на тези от бившите от БКП приключи доста отдавна. Още когато свалиха генералния си секретар. През далечната 1989 г. След това не знам какво са го правили. Дали са го убили като този на румънската, просто не знам.
9
0
 
2
 
! Отговори
Тър Теи преди 10 месеца
Само това оставаше!?Нами много работа свърши в авгло-краварската колония, само в жендърмерсткия съд не беше "работило"?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи страната в Европа, в която най-малко се спазват човешките права, да не кажа, че брутално се погазват (следвайки все още руски модел на отношение), претендира да е съдия по човешките права в Европа?! Пълен абсурд! Първо да реши проблема в собствената си страна, особено в правосъдието, и тогава да номинира европейски съдия.
7
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
" Леките " жени навсякъде са добре дошли . Това е " девойката " която е разтворила краката и с престъпните си схеми се стреми да превземе " върховете " .
6
2
 
3
 
! Отговори
Луна преди 10 месеца
Тази има излъчване като касиерка в магазин
5
2
 
9
 
! Отговори
Един с Една преди 10 месеца
Който за друго не става-отива и става съдия у страсТбург....факт.
4
2
 
13
 
! Отговори
Накратко : преди 10 месеца
Все тая... Никаква полза от тази длъжност,закривай!
3
2
 
16
 
! Отговори
Малко ли ти е преди 10 месеца
заплатката, че искаш да папкаш още?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тук за 1 ст работа не е свършила, самоквичи като стара мома за трибуквие. горе долу като НелаХристова и триещиямьдератор от мъжки род
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ужас