За кожата на един президент или ще се иска ли импийчмънт на Радев?

Две чужди медии анализират ситуацията у нас
10 юни 2023 21:13, Стела Стоянова
223
За кожата на един президент или ще се иска ли импийчмънт на Радев?
Снимка БГНЕС

Новото правителство в София заплашва премиера Румен с импийчмънт, обявява авторитетният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". "Дойче веле" цитира анализи на две чужди медии за Радев и конфликта, свързан с българските оръжейни доставки за Украйна.

Ще задвижи ли новото правителство в София процедура по импийчмънт на президента Радев? Президентът се изказва яростно против доставките на боеприпаси за Украйна, припомня Михаел Мартенс в статия за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Възможно е държавният глава да е пренебрегнал парламентарно решение за изпращане на оръжие за нападнатата от Русия държава, посочва още изданието.

Мнозинство от две трети би могло да се събере

Авторът обяснява, че с помощта на трети партньор управляващата коалиция навярно би могла да събере парламентарно мнозинство от две трети, необходимо за отстраняването на президента. Според ФАЦ инициативата за импийчмънт идва от бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, лидер на ДСБ.

Атанасов се аргументира с това, че през ноември 2022 г. депутатите подкрепиха с голямо мнозинство оръжейните доставки за Украйна и се обявиха за преговори със съюзниците от НАТО, на които да се изясни кои български оръжия от запасите на страната биха могли да се предоставят на Украйна и да бъдат заменени срещу нови от Запада.

Реториката и мисленето на Радев – от съветската епоха

Но в цялата работа има и един проблем, коментира Мартенс и припомня, че парламентарното мнозинство, приело резолюцията, не е било правителствено мнозинство. "Както често се случваше през последните години, страната бе ръководена от служебно правителство, назначено от президента Радев“, пише германското издания и описва Радев като човек, „чиято реторика, включително и по „историческия спор" за Северна Македония, постоянно демонстрира колко трайно мисленето му е оформено от съветската епоха и българския комунизъм".

Сходно мнение за Радев изказа и „Франкфуртер Рундшау“. В края на май, когато стана ясно, че има изгледи да се състави кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ, изданието написа статия, озаглавена „Новото правителство в България не е по вкуса на Путин“. Там се твърдеше, че Румен Радев е „един от най-ценните приятели на Путин на Запад.

"Дори новото правителство в София да е пронатовско, проевропейско и проукраинско, работата му може да бъде възпрепятствана от президента Радев", написа още "Франкфуртер Рундшау". На Путин никак не му харесва и фактът, че България е един от най-големите производители на муниции в Европа. А с оглед на войната в Украйна тази роля на страната може да се затвърди допълнително, коментира изданието.

Имало ли е указание на Радев

Тъкмо доставката на български муниции за Украйна е и въпросът, който е ключов в дискусията около евентуален импийчмънт на президента Радев. „Ако се докаже тезата на Атанас Атанасов, че президентът може да е наредил на служебното правителство да откаже на Украйна военната помощ, приета от парламента, това вече би било основание за импийчмънт“, коментира „Франкурфер Алгемайне Цайтунг“. Дали изобщо ще се стигне до процедура по импийчмънт и каква позиция ще заеме Конституционният съд засега е напълно неясно, пише Михаел Мартенс.

"Но дори самият факт, че се обсъжда този въпрос, показва, че на привържениците на Путин и на другите приятели на Кремъл в България няма да им е никак лесно в обозримо бъдеще", прогнозира Мартенс. Авторът припомня, че по време на правителството на Кирил Петков българските доставки на оръжие за Украйна са можели да бъдат осъществявани само индиректно и тайно през посредници в Румъния и Полша.

За путинофилията в България

"Путинофилията в никакъв случай не е изчезнала от българския политически пейзаж, но засега партиите, които я олицетворяват, са единствено в опозиция. За Украйна това не е маловажен въпрос. България може и да е малка страна с  население от едва 7 милиона и с най-ниския среден доход в ЕС, но заводите за оръжие на страната са значими. Във времената на Варшавския договор българските оръжейни заводи бяха сред най-големите в т. нар. Източен блок", пише Михаел Мартенс във ФАЦ. Фактът, че те и днес произвеждат муниции от съветски калибър, ги прави интересни за Украйна, заключава изданието и припомня предположенията, че зад атаките и пожарите във военни производствени обекти в България от последните години може би стои Русия.

„Тъй като в новия кабинет в София има единодушна воля за подкрепа на Украйна и тази помощ вече няма да има нужда да се крие, не би трябвало да има пречки за системното разширяване на българските оръжейни доставки, които досега бяха плащани от САЩ, Великобритания и други държави. Няколко български оръжейни завода още през 2022 бяха увеличили производството си и масово набираха нов персонал“, отбелязва ФАЦ.

Радев предпочиташе друг вариант

Що се отнася до ролята на президента, авторът Михаел Мартенс посочва, че Радев с голямо нежелание е приел съставянето на новото правителство, защото е предпочитал да го предотврати и да продължи да ръководи България чрез избрани от него служебни правителства, подобно на неофициална президентска република. „Но сега това ще бъде невъзможно за него. Единственият въпрос е колко дълго ще издържи коалицията“, коментира ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: импийчмънтрадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 58 - Не всички са като теб ...
54
3
 
4
 
! Отговори
До Шефа преди 11 месеца
От кого? Диванната армия е силна само онлайн.
53
3
 
9
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 11 месеца
Тепърва ще излизат разни ала бала работи! И тогава Дондуков ще му се стори тесен! Но се чува че спонсора е на границата с коли на съдебна охрана и ще чака спасение! Фигурант до фигуранта братче кво да ги правиш!
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Пеевски с камъка "Магнитски" на врата?" - Тоя камък важи само за САЩ.
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Гнусният Фигурант олицетворява цялата русофилска гмeж в България." - И докара Кирил Петков...
50
9
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 11 месеца
Единствената стабилна институция в България и предателското мнозинство решило да я събаря?Няма да стане!Всеки опит за преврат от крадливата върхушка ще получи смъртоносен отпор! Кой ще събаря Президента ? Борисов? Пеевски с камъка "Магнитски" на врата?Кирето и Кокорко , хайде дръжте се сериозно !Правителството се държи само от Президентската институция
49
8
 
5
 
! Отговори
r преди 11 месеца
Радев срещу коалицията на дуп-едавците
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Ами явно трябваше един немец да каже истината за това, което представлява Радев. " На немци ен е хъбаво да се вярва... Питай евреите, питай Русия, питай Англия, питай Борис III...
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От КС попитали Ген. Радев:- Вие как кацнахте в Президентството?- Още се чудя, издигнаха ли ме, спуснаха ли ме.
46
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Президентът е с най висок рейтинг в страната. Не мислете че майдана ще е безкръвен." - Милион и половиан гласуваха за Радев. ППДБ са 620 000 и доста от подкрепящите ги, го подкрепят именно, защото Радев ги подкрепяше. Не виждам, как я мислят тая работа.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Румен рублата ше е новия лидер на Изхождане, Костя копейката си скубИ космитИ на гзъ от яд.
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Румен рублата ше обладае партията на Костя копейката. Само гледайте.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За кожата на един мазен рублажия.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който сее ветрове-жъне бури.
41
4
 
6
 
! Отговори
Посолството преди 11 месеца
Задължително. Вие нямате думата
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Новото правителство в София заплашва премиера Румен с импийчмънт, обявява авторитетния" Премиер? Моля? И защонда вярвам на статия, която бърка флати в заглавието си?!
39
13
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Ами явно трябваше един немец да каже истината за това, което представлява Радев. Дано тези, които гласували за него и все още го подкрепят, прозрат очевидното нещо - и то е че този индивид е вреден за България.
38
5
 
13
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
С изрезка от статия не се сменя президент.
37
6
 
6
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 11 месеца
Преди няколко години започна протеста (преврат) Къде платен къде спонтанен, но се *** започнаха едни хора да мятат риба,яйца и други хранителни продукти сто процента тогава платени!!!! Легнаха на орлите въргаляха се и говореха за разни мафиоти (Христо Иванов има го сниман) и тогава излезе този човек и ВДИГНА ЮМРУК заемайки страна на платените ония с ковчезите и рибата! Тогава от обединител се превърна разединител, съсече България на парчета! Импийчмънт????? Затвор!!!!!!
36
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като го махнат президент ще стане червената стрина Йотова. Просто трябва Радев да бъде натикан в правомощията му на един фигурант, както точно го нарече Черепа