Взривяването на „Каховка“ може да доведе до глобална продоволствена криза

Около 700 000 души са зависими от резервоара зад язовира за осигуряване на питейна вода
13 юни 2023 19:03, Йоана Цонева
183
Взривяването на „Каховка“ може да доведе до глобална продоволствена криза
Снимка: БГНЕС

Разрушаването на огромния язовир "Нова Каховка" от съветско време на река Днепър в Украйна ще окаже огромно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност, ще доведе до повишаване на цените на храните и може да причини проблеми с питейната вода за стотици хиляди. Това е тревожната прогноза на ООН, съобщава "Ройтерс".

Язовирът, част от водноелектрическата централа в Каховка, беше пробит в ранните часове на 6 юни, което доведе до изтичането на част от 18-те куб. км вода, съхранявани в него, да наводнят големи площи в Южна Украйна.

Въпреки че не е ясно какво точно е причинило пробойната, норвежки сеизмолози и американски сателити са засекли нещо, което изглежда като експлозия. Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взривяването.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс предупреди, че въздействието върху продоволствената сигурност може да бъде значително.

"Това е житница - цялата тази зона, която се спуска към Черно море и Крим, е житница не само за Украйна, но и за света. Вече изпитваме затруднения по отношение на продоволствената сигурност, но цените на храните, сигурен съм, ще се повишат", категоричен бе той.

Още по темата
"Почти неизбежно е да се сблъскаме с огромни проблеми при прибирането на реколтата и сеитбата за следващата реколта. Ще видим огромно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност - това е, което ще се случи", обобщи Грифитс.

Украйна и Русия са ключови селскостопански производители в световен мащаб и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло.

По думи на Грифитс около 700 000 души са зависими от резервоара зад язовира за осигуряване на питейна вода. Той посочи, че без чиста вода хората биха били податливи на болести и препудпреди, че децата са най-уязвими в подобна ситуация.

Грифитс посочи, че щетите по гражданската инфраструктура от този мащаб са в пълно противоречие с международното хуманитарно право, включително с Женевските конвенции.

"Това е очевидно. Който и да го е направил, е нарушил Женевските конвенции", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ --НЕОСПОРИМ: преди 10 месеца
Българското черноморие е вече отровено и нема да има туристи , това лято след труповете и мръсотийте от Каховската ГЕС!
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека. Нека стане още много, много по-зле. Белким тогава изравнят със земята оная територия и приключат комплексирания джуджак. То се е видяло, че няма как да мине без това.
145
3
 
7
 
! Отговори
Ху Кеърс преди 10 месеца
Руснака преееебва чернобил сега гърми язовира иначе американците са виновни скапана алкохолно *** нация. Колкото по нисък е вожда на племето толкова по малък му е.
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 151 Паню БаирскиТърси та тебе да та е.. щото е чул , че си добре разработен софиискигендар
143
5
 
6
 
! Отговори
Паню Баирски преди 10 месеца
Който ида го е направил, виновен е мазният мръсен плъх Путин - да отговори какъв х-й държи в една независима страна!
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западни публикации за взривяването на Северни потоци: Politico: "Подготовката на операцията по унищожаването на Северен поток се ръководи от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний". The Wall Street Journal: "ЦРУ разубеди Киев да атакува Северни потоци" Холандската телевизия NOS: "Холандската служба за военно разузнаване и сигурност (MVID) е знаела за намеренията на украинските власти да извършат операция за взривяване на газопроводите Северен поток и Северен поток 2 още през юни 2022 г."
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Донецка посока. Тук няма съществени промени. В Маринка и в околностите на Авдиевка продължават боевете с използване на тежка техника и авиация. Сериозен напредък във въоръжените сили на Руската федерация няма. Бахмут и околностите. Фашистката rMeж правят опити за атаки на малки групи в района на Бахмут и Соледар. Фашистката rMeж нямат сериозен напредък в тези области. Артилерията с помощта на насочване от БПЛА продължава да унищожава техниката и личния състав на зомби нацитата, участващи в атаките.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Риториката все повече прилича на риториката на Гиркин-Стрелков. Интересно доколко това е свързано с конфликта с МО на РФ и връзката Шойгу-Герасимов и доколко е реалната ситуация
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин говори за настъплението на фашистката rMeж в Запорожка посока (тук включва и Времевския участък на ДНР): Противникът е окупирал площ от малко над 100 km²; rMeжTa се движат внимателно; загуби два Леопарда и няколко Брадли - това са обикновени бойни загуби; Радвате се рано. Трябва да се мобилизираме; Те няма да спрат. Не се прави достатъчно, за да се противопостави на врага. Изявленията на Пригожин поразително се различават от информацията, предоставена от официални източници, както и от военни кореспонденти. Риториката все повече прилича на риториката на Гиркин-Стрелков. Интересно
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На запад от района на Времевския участък, в посока Запорожие, интензивността на атаките на фашистката rMeж значително е намаляла. След изключително неуспешни опити за настъпление в Ореховския сектор със загуба на солидно количество техника (минни полета, артилерия, ПТРК), rMeжTa спряха. Едва ли настъплението в тази посока е приключило. В момента се водят артилерийски дуели.
137
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Съобщава се, че фашистката rMeж позиционират артилерия и зомби нацита във Велика Новоселка. Вероятно в близко бъдеще rMeжTa ще се опитат да надградят скромния си успех в тази област.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Земите под вода, това са земите наети на безценица от американската фирма Монсанто. Заради тази фирма и още 2 -3 американски фирми беше зърнената сделка. Ако тези фирми бяха по-силни от военно-промишления комплекс на САЩ, войната щеше да е спряла.
135
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Други цитати от Путин: Наехме 150 000 контрактори. Трябва ли да отидем до Киев? Ако да, тогава е необходима мобилизация, ако не, тогава не. Сега няма нужда от мобилизация.
134
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Владимир Путин за контранастъплението на Украйна: Украинското контранастъпление е мащабно, с използване на стратегически резерви, започна на 4 юни и продължава в момента. Противникът не постигна успех в нито един от секторите. Структурата на загубите на ВСУ сега е неблагоприятна, те се доближават до катастрофални. Украйна за това време е загубила над 160 танка и над 360 бронирани машини, все още има загуби, които не виждаме. Нека МО огласи загубите ни в личния състав, но ние загубихме 54 танка.
133
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бахмут и околностите. Близо до Бахмут фашистката rMeж продължава да се опитва да пробие отбраната в югозападната част на града - в района на Клещеевка. Последната атака на rMeжTa не беше успешна - зомби нацитата претърпяха загуби в жива сила и техника и бяха принудени да се отдръпнат. Ситуацията обаче остава напрегната. Същата ситуация е в северозападната част на Бахмут, в района на Берховка. Селището продължава да е под контрола на въоръжените сили на Руската федерация, но фашистката rMeж продължават атаките си.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запорожка област. Времевският подстъп. В този район продължават ожесточени боеве. Продължава и "люлеенето", когато Въоръжените сили на РФ предават някои населени места, а след това си ги връщат отново. Въоръжените сили на Украйна се опитват да отрежат Времевският подстъп (да изравнят фронтовата линия в този район), но засега не успяват. Руските части отстъпват, нанасят огневи поражения на собствените си позиции, където навлиза противникът, след което контраатакуват.
131
6
 
1
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Ахъ , това последната партенка ли е спусната от Митрофонов ?Значи линията е евросъюза ще се разпадне и ние трябва да сме готови , за това не трябва да въвеждаме еврото и "стратегически" да поглеждаме към свинарника .Колкото по навреме изрият предателите от службите толкова по бързо ще се успокоят червените кратуни.
130
1
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
САЩ пак няма да са засегнати от поредната война ......Кой ли печели от тия войни в които винаги САЩ е намесена я на Саддам "ядрените" оръжия заради които запалиха Ирак ..обесиха го и накрая не намериха нищо освен злато и петрол :) Я Кадафи ....я Сиера Леоне ...я Виетнам , Камбоджа , Сомалия и т.н. Сега тези държави просперират направо са на върха на хранителната верига !
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И с еврото няма да фалираме сега, но когато ЕС се срине тогава нищо не можем да направим. А с валутния борд ще го отменим, и ще си върнем независимата валутна политика. По всичко личи, че ЕС няма да изкара дълго, ако се насадим сега с Еврото, когато ЕС се разпадне ще ни оберат до шушка, тогава ще бъде всеки срещу всеки, а големите ще смачкат малките.
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Санкциите и изолацията действат, руската икономика е в колапс. Руснаците са принудени да свалят чипове от немските танкове Леопард и да ги слагат на миялните машини и кафеварки за да не спре производството.