70% от французите не одобряват Макрон: Защо президентът спря да ги слуша?

Пенсионната реформа вече не е най-големият проблем
19 юни 2023 21:45, Нели Христова
57
70% от французите не одобряват Макрон: Защо президентът спря да ги слуша?
Снимка: БГНЕС

Докато Франция отбелязваше края на Втората световна война в Европа този месец, Еманюел Макрон изглеждаше като изолирана фигура на почти празния булевард "Шанз-Елизе", заобиколен от стоманени бариери за сигурност, които не позволяваха на никого да се доближи до него на близко разстояние.

За пръв път по заповед на полицията френският народ не беше допуснат до голяма зона, където се провеждаше официалното възпоменание за освобождението на 8 май. Шест години след първата си президентска победа и една година след като спечели втори мандат в Елисейския дворец, Макрон едва ли може да се покаже на публично място, без да бъде освиркан или обиден.

Най-младият френски президент, който някога олицетворяваше надеждата, триумфално победи крайната десница и твърдеше, че е разчупил политическия калъп, като се е издигнал над традиционните разделения, от обект на възхищение се превърна в обект на презрение. Решението на Макрон да прокара увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, въпреки огромната опозиция, предизвика безпрецедентен гняв в цялата страна - повечето от тях насочени към самия президент.

Това не е първият случай, в който френски президент се сблъсква с народния гняв: Никола Саркози, Франсоа Оланд и Жак Ширак навремето също са били публично обиждани. Но нито един от тях не е преживял такъв мащабен срив на рейтинга. Повече от 70 % от избирателите не одобряват Макрон.

Присъствах на някои от неотдавнашните протести и разбирам защо толкова голяма част от разочарованието е насочено лично към президента. Силата на чувствата не е нито непропорционална, нито несправедлива. Предизборният лозунг на Макрон през 2017 г. беше, че Франция се нуждае от държавен глава, "подобен на Юпитер", като Юпитер е "не просто бог, а цар на боговете". На поста си той надлежно упражняваше властта отгоре надолу и по силно егоцентричен начин. Трудно е да се откъсне това от инстинкта да му се търси лична отговорност за действията на правителството.

По въпроса за пенсиите хората продължават да са основателно възмутени, че правителството умишлено ги е дезинформирало за минималната сума, която ще получават при пенсиониране. Няма друга алтернатива - каза Макрон. И все пак, както показаха икономистите, имаше алтернативни начини за финансиране на пенсионната система. Но Макрон се прочу с това, че след избирането си премахна френския данък върху богатството и намали корпоративните данъци - решения, които сега се поемат от работещото население. "Президентът на богатите", както го наричат, повече от всякога се възприема като техен най-добър съюзник.

Но пенсионната реформа вече не е най-големият проблем. Начинът, по който се процедираше с нейното одобрение в закона, и лошото отношение към нейните противници обясняват защо 65% от анкетираните в неотдавнашно проучване заявиха, че смятат Макрон за "брутален". Неговата арогантност накара хората не само да се обидят, но и да са готови да заключат, че той си е поставил за цел да демонтира основни стълбове на френската система за социална защита.

Макрон няма мнозинство в парламента, така че постигна своето само чрез позоваване на конституционни изключения. Член 49.3, който позволява на изпълнителната власт да приема закони без гласуване в парламента, беше искрата, която разпали пожара. Едва ли той е бил изненадан, че пренебрегването на милионите хора, които бяха излезли на улицата (78% бяха изразили несъгласието си с използването на член 49.3), ще бъде изтълкувано като провокация.

Глухотата на Макрон към обществените настроения също изглежда пресметната: в навечерието на едни от най-големите национални стачки през март той се включи в дневен телевизионен блок, където средната възраст на аудиторията е 68 години попита: "Мислите ли, че ми харесва да правя тази реформа?". Клипът се разпространи като вирус и дори млади TikTokers имитираха покровителствения му тон.

Полицейската бруталност засили антимакроновските настроения до такава степен, че 77% от хората вече казват, че смятат президента за "авторитарен". Кадри, на които полицаи бият невъоръжени протестиращи, обиждат ги или се шегуват с вредите, които могат да им причинят, станаха популярни. Стотиците произволни задържания след всеки протест, които не са довели до съдебно преследване, бяха осъдени от официалния орган за надзор на гражданските свободи, който предположи, че властите умишлено са използвали полицейска тактика за сплашване, за да обезкуражат законно протестиращите.

Въпреки този жестоко репресивен климат, тълпите се увеличаваха, защото хората знаеха, че пренебрегвайки възраженията на мнозинството, Макрон предава и едно от основните си обещания. През май 2022 г. той беше преизбран с подкрепата на много леви хора, които не го подкрепиха на първия тур, но бяха призовани да гласуват на втория тур, за да не допуснат крайнодясната му претендентка Марин Льо Пен да вземе властта. В победната си реч той призна това, като заяви, че резултатът "ме задължава". Той знае много добре, че не е избран, за да приложи неолиберална програма, която може да разруши основни елементи от заветния социален модел на Франция. Няма по-голям знак за презрението му към онези, които му помогнаха да се върне на власт, от готовността му да прокара такава непопулярна реформа, подкрепена от полицейска бруталност.

Остават четири години до края на президентството му, а Макрон призовава за "помирение и единство" - но успява само да затвърди впечатлението, че не го интересува какво мислят французите. В телевизионно интервю миналата седмица той отстояваше твърдо позицията си, като отново категорично отхвърли всякакви предположения, че е преценил ситуацията погрешно. Запитан дали разбира защо хората смятат, че е проявил пренебрежение към тях, той изнесе лекция на водещия относно значението на понятието "пренебрежение".

Рохая Диало, „Гардиън“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са подставенине особи. Никой не може да ги помръдне
40
1
 
5
 
! Отговори
Макарона преди 10 месеца
скоро ше свърши на гилотината!
39
1
 
2
 
! Отговори
s преди 10 месеца
Не ги слуша понеже е инсталиран от международния бандитски естаблишмън и те му наредиха да взриви френската икономика и така да ги зароби. Ето за това.
38
1
 
0
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 10 месеца
До Зомбираха МВРСбъркали сте тотално щом си мислите, че са им промили мозъците, и да те знаят, какво е добро и лошо, но изпълняват заповедите на тези, които вие НАРОДА сами сте си избрали. Веднъж завинаги изберете правилните хора и всичко ще си дойде на местата, но вие все избирате ГРОБ-СДС, ПП-ДБ, БСП, НДСВ, ВМРО и очаквате живота ви да се промени и да заживеете по-добре. Сами сте си виновни за избора, който сте направили. Има кой да ви помогне, но вие ги плюете о неразумний и заслепени хора.
37
1
 
0
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ преди 10 месеца
Ще не ще, ще дойдат следващите избори вече няма да има никакво значение дали е слушал или не, защото народа му демократично ще го изгони, като не гласуват повече за него, а този дори историята няма да го запомни, каква американска *** е бил. Междувпрочем и нашите са такива и затова се обединяват вече по 4 партии, че да могат да управляват, но и това скоро ще приключи, че ВЪЗРАЖДАНЕ идва и нещата вече ще стоят по съвсем друг начин.
36
1
 
6
 
! Отговори
Хейт преди 10 месеца
Той винаги е слушал само каквото му наредят ония отвъд океана, дето го качиха на власт. Но просто сега тъпите франсета го разбраха по трудния начин, както го разбраха и тъпите дойчовци. Преди това ни дрънкаха колко велика демокрация имали и как ако станело такова нещо при тях и народът щял да ги свали тия от власт. Е, сега защо не ги свали, а?
35
2
 
1
 
! Отговори
Зомбираха МВР преди 10 месеца
На полицаите са им промили мозъците, тези служители знаят ли въоще какво е добро и лошо, правят ли разлика, спират сигнали за опити за убийство!
34
1
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 10 месеца
Може би защото Макрон преди стане президент беше банкер при Ротшилд и знае къде е истинската власт?
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако искаш все да си обичан от народа, стани шоумен, не президент. Някои стъпки са болезнени и обикновените хора не могат да ги възприемат.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Народът навсякъде по света е едно просто стадо от въртоглави овце. Затова овчарят трябва да размахва гегата и да налага волята си. Щом във Франция няма революция значи всичко е наред.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"70% от французите не одобряват Макрон: Защо президентът спря да ги слуша?"-------------------Защото не е техният президент.
30
0
 
19
 
! Отговори
Спрял да ги слуша? преди 10 месеца
Че то па тоя кога е слушал изобщо. Само дето франсетата късно се усетиха, че им биде натресен и сега кат наще *** не мож го изчегъртат.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото смята, че няма да го достигне народната любов.. и е много нагъл.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото не е в ред май !
27
1
 
24
 
! Отговори
Нов преди 10 месеца
Поредната марио нетка обираща негативите от прокарване на антинародни мерки в посока есклавизация (превръщане на мнозинството в робби без частна собственост, работещи за покрив над главата в общежитие и паница леща. Разреждат им френската кръв с арабелска и роббска, за да може да ги подчинят по- бързо. Смесен по раса брак с по- малко от 3 препеччени деца не виждам. А белите жени гледат 5 котки или кучета.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щото на Макарона не му пука! Това е вторият му и последен президентски мандат, по конституция Макарона няма право да бъде "преизбран" трети път.
25
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това като проучванията на КоССтадин.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя няма да изкара до края на мандата си. До година на-много ще му бият шута
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 26 - "70% от децата не одобряват родителите си"???? Деформирано съзнание, държавата НЕ Е МАЙКА НА НАСЕЛЕНИЕТО! Народът е шеф на правителството!
22
0
 
6
 
! Отговори
- преди 10 месеца
Пенсии? Биват франсетата -- имат приток на работна ръка от бившите колонии. Да му мислим ние, дето ще гледаме пенсиониране през крив мак(а)рон.