Гутериш обезпокоен за Судан, призова за повече средства от донорите

Без силна международна подкрепа Судан може бързо да се превърне в огнище на беззаконие
19 юни 2023 19:09, Йоана Цонева
12
Гутериш обезпокоен за Судан, призова за повече средства от донорите
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в понеделник страните да увеличат обещанията за помощ за Судан, където конфликтът между съперничещи си военни фракции принуди около 2,2 милиона души да напуснат домовете си и предизвика голяма хуманитарна криза, предава "Ройтерс".

Организацията на обединените нации казва, че тази година са необходими около 3 милиарда долара за хуманитарна помощ в Судан и за бежанци, бягащи от страната, като само малка част от тях са осигурени.

"Без силна международна подкрепа Судан може бързо да се превърне в огнище на беззаконие, излъчващо несигурност в целия регион", каза Гутериш на конференция за набиране на средства, организирана от Германия, Саудитска Арабия, Катар, Египет и ООН.

"Апелирам към всички Вас днес да осигурите финансиране за доставяне на животоспасяваща хуманитарна помощ и подкрепа на хора, живеещи в най-трудните и опасни условия", каза Гутериш.

Германия обяви в понеделник, че обещава 200 милиона евро за Судан и региона до 2024 г., а Катар обеща 50 милиона долара, докато ООН заяви, че отпуска допълнителни 22 милиона долара за посрещане на приоритетни нужди.

Конфликтът между армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) започна в средата на април на фона на напрежение около международно подкрепен план за преход към избори за цивилно правителство.

Още по темата
Той доведе до смъртта на повече от 3000 души, превърна столицата Хартум във военна зона и предизвика смъртоносно насилие в белязания от конфликти западен регион Дарфур, както и в други части на страната.

Гутериш каза, че е особено обезпокоен от етническото насилие в Дарфур и съобщенията за сексуално насилие. Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза, че службата му е получила доклади за сексуално насилие срещу най-малко 53 жени и момичета, като каза, че около 18-20 жени са били изнасилени в едно нападение.

Преди донорската конференция призивът на ООН за 2,57 милиарда долара за хуманитарна подкрепа в рамките на Судан тази година е била финансирана само до около 17%, показва уебсайт на ООН.

Повече от половината от тях идват от Съединените щати, като Европейската комисия е на второ място с около 10% от общата сума. Саудитска Арабия и Кувейт също са сред донорите, показва уебсайтът, но с по-малки суми, възлизащи на по-малко от 1% от общата сума.

Отделно ООН призова за почти 500 милиона долара помощ за бежанци, бягащи от Судан, за която ръководителят на агенцията за бежанците на ООН Филипо Гранди каза, че е финансирана само с около 15%, ситуация, която той нарече "дълбоко тревожна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Обещавам на суданците да им пратя цялата европейская върхушка за жертва да похапнат малко свинско да се облажат!
9
0
 
3
 
! Отговори
ха преди 10 месеца
а в Сомалия как е бе Гутериш ?
8
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
На 30 години съм. Живот и здраве, когато Гутериш, Борел и Урсула се споминат, ще разуча къде са им гр0б0ветв и ще отида лично да им се изп1кая отгоре и да ги оскверня. Ще живея и ще се боря само за да ги надживея и да мога да ги плюя отгоре, докато лежат и се разлагат в почвата.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вашите намеси до една са ялови, в интерес на господарите ви. Закривай.
6
2
 
5
 
! Отговори
KFOR преди 10 месеца
Да ги приемат в НАТО, като Украйна.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
логичен въпрос - защо аз трябва да давам пари за судан, щото им е кеф да се трепят различните фракции в държавата? да са пострадали от природно бедствие, разбирам, ама те сами си се трепят.
4
0
 
6
 
! Отговори
ЕСССР преди 10 месеца
спонсор на войните,сметката я плащат колониите!
3
1
 
7
 
! Отговори
Wc преди 10 месеца
НИЕ ЛИ ДА ПЛАЩАМЕ ВОЙНИ КОИТО НЕ НИ КАСАЯТ...
2
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
ООН са клон на държавният департамент на САЩ и нищо полезно не са направили са света.
1
1
 
0
 
! Отговори
Билкаря преди 10 месеца
Живко и косьо